Elvonulni a világtól Pécs közepén

Eldugva, mégis a belváros szívében működik egy hindu közösség, mely évek óta egy célt szolgál, hogy közel hozza a pécsiekhez az indiai kultúrát. Ezt jógával, önismereti tréninggel, táplálkozási tanácsadással és rengeteg egyéb programmal és a nyugalmat árasztó szellemiségével teszi. A pécsi Napkelet Jógaházban jártunk.

hirdetés

A csapat tagjai több mint húsz éve aktívan tevékenykednek Pécsen, a Napkelet Jógaház azonban csak 2012-ben nyitotta meg kapuit a Perczel utcában. Szolgáltatásaik között keleti és nyugati egészségmegőrző és rekreációs foglalkozásokat, képzéseket és egyéni terápiákat is találhatunk. A Jógaház két, egymásba nyitott lakás, mely még kialakításával is a belső nyugalmat szolgálja. Van a térben jógaterem hindu templommal, gőzkabin, masszázsszoba, relaxáló szoba, konyha és hálószobák – de az egész lakás elsősorban egy nagy közösségi térként funkcionál.

napkelet jógaház, hl07

A csapat vallási életét a Vaisnava hindu misszió fedi le, kulturális részüket pedig a Gangesz Alapítvány képviseli. Nem is keverik össze a kettőt, a vallási élettel kapcsolatos eseményekre felöltik a szárit vagy a dótit, a kulturális programjaikra viszont nem öltöznek át.

A fő cél: a női harmónia és az elfogadás

Mivel a pécsi közösség (ásram) tagjai szinte teljes egészében nők, ezért a nők egészségének védelme kiemelt feladat. Egyrészt a testükön keresztül próbálják megszólítani a nőket, masszázzsal, relaxálással és jógával, másrészt pedig különböző terápiák, tanfolyamok keretein belül foglalkoznak a női szellemmel.

– Az, hogy hogyan gondolkodunk és milyen tiszta a tudatunk, az a táplálkozással is összefügg, ezért foglalkozunk táplálkozási tanácsadással is – avat be Péceliné Hoffmann Erzsébet, a Jógaház vezetője.

Van náluk ThetaHealing tréning, mennyei próféciások, de van szellemgyógyász képzés és életútkeresés is. Erzsébet egyébként konfliktuspedagógus, úgyhogy bármilyen problémánk van, hozzá bátran fordulhatunk.

– Valentin-nap apropóján, február 18-án párkapcsolati napunk lesz, egy védikus asztrológus fog beszélni a bolygók állásának párkapcsolati hatásairól, lesz meditáció, érintésterápia és jóga is – mesélte.

napkelet jógaház, hl08

Elsődleges céljuk, hogy nyugati életmódunkban megtaláljuk a nyugalmat, az elfogadást, a harmóniát is, a keleti gondolkodás lényege, hogy harmóniában éljünk környezetünkkel és magunkkal. A csapat egyébként bármilyen vallású, világnézetű érdeklődőt szívesen fogad, semmilyen vallási formát nem utasítanak el.

Vályogkunyhó a szántóföld közepén

Egyik tervük az, hogy a közeljövőben baranyai Hásságy és Ellend között egy női elvonuló központot hozzanak létre. Tavaly már elkészítették kézzel, sártapasztásos technikával az úgynevezett Holdkunyhót, ezt szeretnék még tovább bővíteni, de tavasztól már van mód arra, hogy elvonuljunk a világtól. Az épület egy hatalmas szántóföld közepén épül, melyet 500 tő galagonyával határolnak majd el a külvilágtól.

napkelet jógaház, hl05

– A pécsi Napkelet Jógaházba is várunk olyan nőket, akik szeretnének kicsit elvonulni, befelé fordulni akár egy napra, hónapra vagy évre. Volt olyan hölgy vendégünk, aki az esküvője előtt költözött be hozzánk egy hétre, gondolkodni – meséli Péceliné Hoffmann Erzsébet.