Ennyire fontosak az apák

A férfiak másképp játszanak a gyerekkel és ebben ez a jó

Magyarországon – hivatalosan – minden év június harmadik vasárnapján ünneplik az apák napját. Ám ennek a jeles napnak közel sem szentelnek akkora figyelmet, mint az édesanyák napjának. A teljesség igénye nélkül körülnéztünk a pécsi szervezetek és alapítványok háza táján, hogy vajon a városban megemlékeznek-e az az apákról. 

hirdetés

Eredete

Bár az apaság és a férfi szülői szerep napja az anyák napja párja, úgy tűnik, még nem örvend túl nagy népszerűségnek városunkban. Ennek egyik oka talán az lehet, hogy az ünnep viszonylag új, 20. századi és amerikai gyökerű.

A másik probléma pedig vélhetően az, hogy e jeles nap dátumát tekintve nincs teljes egyetértés, legalábbis Pécsen. A városban három különböző időponttal találkoztunk, és volt, aki nem is tartotta olyan fontosnak ezt a világnapot, hogy programokkal készüljön.

pécsi katolikus egyházmegye például az apák napjáról nem június harmadik vasárnapján, hanem március 19-én, Szent József napján emlékezett meg. Az ünnepséget a dr. Veress Endre utcai rendelőintézetben tartották, ahol dr. Gyuris Petra pszichológus és dr. Pátri Lászlő gyermekgyógyász főorvos tanácsait kérhették az apukák, valamint a szülésről, várandósságról és az egészséges apaképről hallgathattak előadásokat.

Apák napja 1

Jól-lét Közhasznú Alapítvány közel nyolc éve kitüntetett figyelmet fordít az apák napjának, korábban családi programokkal, fotókiállítással, gyermekrajz pályázattal, valamint kampányokkal készült napra. Idén egyik tagszervezetével, a pécsi Nóra-hálózattal közösen hirdette meg az Apád látható című apák napi Facebook-mozgalmat. Az közösségi háló tagjaitól azt várják, hogy június 15-én minél többen cseréljék le a profilképüket egy, az édesapjukkal való közös képre – legalább egy egész napig.

– A fotómozgalom célja, hogy kis időre az édesapák helyzetére, nehézségeire és gondjaira helyezzük a hangsúlyt – mondta el lapunknak Major Lívia, a Jól-lét Alapítvány oktatási vezetője. A Nóra-háló felhívja a helyiek figyelmét arra, hogy minél többen csatlakoznak a mozgalomhoz, annál sikeresebb lesz az akció.

[box title=”Mit kell tennünk?” box_color=”#d8978d”]A facebookos mozgalommal azt is szeretnék elérni, hogy az édesapák jobban átéljék  az apai szerepeket és kivegyék a részüket az otthoni feladatokból. Célközönségük idén inkább a virtuális fiatalság, a jövő generációja, mert az alapítvány szerint az ő feladatuk lesz az, hogy beszéljenek az apukák problémáiról.[/box]

Baby hand inside parents hands. Family concept

A Szemem Fénye Alapítvány igen nagy szabású programsorozata, a nemzetközi Gyermekhospice Hősök Hete keretein belül szervezi meg az apák napját június 19-én csütörtökön –  szerintük ekkor van a jeles ünnep. A Hős Apák Napja névre keresztelt apák napi futballmeccsen az érdeklődők Pécs NB1-es veteránjaival, a PMFC öregfiúk csapatával mérhetik össze focitudásukat. A PMFC stadionjába 17.30-tól várják minden édesapákat és  fiaikat, illetve csapatok nevezését az alapítvány honlapján feltüntetett elérhetőségekre.

Fodor Ibolya, a KÉK Egyesület elnöke lapunknak elmondta: idén ők nem készülnek az apák napjára, de jövőre semmiképp sem felejtkeznek meg erről az ünnepről. Ugyanakkor tény, hogy a mostani hétvége, sőt a következő egy hónap, a futball-világbajnokság miatt egyébként is az édesapáké – tette hozzá az elnöke.

Várdainé Kiss Krisztina, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület titkára elmondta, hogy ők sem az anyák napja, sem az apák napja alkalmából nem szerveznek programokat, hiszen ezek az ünnepeket meghitt, nagycsaládos körben kell megtartani.

– Ez nem jelenti azt, hogy nem fontos az apák napja, csupán úgy gondoljuk, hogy ez egyesületünk ezekhez az ünnepekhez elég, ha lélekben kapcsolódik – tette hozzá Várdainé Kiss Krisztina.