Műtétek, amik ingyen vannak

Szinte mindenkinek van olyan testrésze, melyet szívesen megváltoztatna, ha jönne egy jótündér és felajánlana három kívánságot. Senki sem tökéletes, csupán egyéni szerencse és magabiztosság kérdése, hogy kit mennyire zavarnak kisebb-nagyobb testi “hibái”. A legtöbb plasztikai műtét azonban még indokolt esetben sincs ingyen, de azért akadnak kivételek.

hirdetés

A téma boncolgatását egyébként azért is éreztük szükségesnek, mert úgy tűnik egy korábbi hasonló témájú anyagunk az eltelt évek ellenére is nagy népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben arról írtunk, hogy nagymértékű fogyást követően az OEP finanszírozza a hasfal helyreállító műtétet. A számítási módszer meglehetősen bonyolult, úgyhogy érdemes újra elolvasni ITT

Elöljáróban annyit leszögeznénk, hogy sajnos vagy nem sajnos, de nincsenek tömegével olyan ingyenes műtétek, melyekkel tökéletessé faraghatnánk a külsőnket.

plasztikai műtétek

A plasztikai sebészeti beavatkozásokat tulajdonképpen két csoportra lehet bontani. Léteznek rekonstrukciós illetve szépészeti műtétek. A kettőt persze nem lehet élesen elválasztani egymástól – hangsúlyozza dr. Pavlovics Gábor, plasztikai sebész – hiszen a rekonstrukciós műtétek esetében is fontos az esztétikai eredmény, és fordítva, a szépészeti műtétek jó része (pszichésen) gyógyító funkcióval is rendelkezik.

Mégis elmondható, hogy a plasztikai beavatkozások jelentős részét a TB nem támogatja, vagyis borsos árat kell fizetnünk mondjuk egy mell, vagy orrműtétért.

Amiért nem kell fizetni

A sérülések, daganatok következtében elszenvedett sérülések helyreállítását minden esetben finanszírozza az OEP. Emlőeltávolítását követően a mellek helyreállítását, és az implantátumot is fizeti a biztosító.

Ide tartoznak a mellkisebbítő műtétek is, vagyis ha valakinek komoly fájdalmai vannak adottságai miatt, akkor bizonyos feltételek teljesülése esetén – emlőnként a testtömeg fél százalékát el kell távolítani – ingyenesen megcsinálják a beavatkozást.

A mellműtéteknél maradva, jelentős fokú asszimmetria esetén is végeznek térítésmentes operációkat. A nagyobb mell kisebbítése minden esetben ingyenes, a kisebb megnöveléséhez azonban szilikonra is szükség van, így ilyenkor az orvoson keresztül az OEP-nél kell kérvényezni az ingyenes operációt. Azért ne tápláljunk hiú reményeket, mert a két mell közötti különbségnek 30-40%-nak kell lennie. A pécsi klinikán évente 15-20-szor végeznek ilyen műtéteket.

[note note_color=”#fec8d4″]

Hatalmas tévedés

Tizenöt-húsz éve még bevett szokás volt, hogy egy pszichológustól hozott szakvélemény alapján, – ami bizonyította, hogy a páciensnek komoly lelki problémát okoznak például, hogy kicsik a mellei – elvégezték a plasztikai beavatkozást ingyen. Ma már ez nincs így, sőt, sajnos szülés után sincs lehetőség ingyenes mellműtétre, még akkor sem, ha abszolút érthető lenne a páciens panasza.[/note]

Az elálló fül szintén gyakran vezet gátlásokhoz – így a szakember. Sajnos felnőtteken még komoly esetben sincs lehetőség ingyen operációra, de gyerekeknél előfordul, hogy kivételt tesznek. Pavlovics Gábor elmondja, hogy ha a gyerekkel való elbeszélgetés utáni indokoltnak ítélik meg, akkor OEP finanszírozásra elvégzik a plasztikai műtétet. A csúfolódás ugyanis egy idő után lelki problémákhoz vezethet a kicsiknél.

plasztikai műtét, orr műtét

A túl nagy, túl görbe vagy túl ferde orr is olyan tulajdonságok, amikkel az emberek többsége nehezen tud megbékélni. Gondoljunk csak bele, amíg egy elálló fület elrejthet a haj, vagy egy nagyon kicsi mellett feltuningolhat egy jó melltartó, addig az orral tényleg nem lehet mit csinálni, az mindenképpen ott díszeleg az arcunk közepén. Ennek ellenére tisztán esztétikai műtétet ebben az esetben sem végeznek díjmentesen – így dr. Járai Tamás fej-nyak sebész, fül-orr-gégész.

Ingyenes beavatkozásról csupán néhány esetben lehet szó, ha valaki fejlődési rendellenességgel születik, mondjuk ajak – és szájpad hasadékos beteg, vagy ha sérülés érte az orrot, rosszul vagy egyáltalán nem lett helyrerakva.

Rajtuk kívül létezik még egy szűk csoport, akiknek végeredményben szépészeti műtétben is részük van. Az OEP finanszírozott orrsövényműtét hatására az orrsövényferdülés bizonyos típusainál ugyanis a műtét jellegéből adódóan szükségszerűen szimmetrikusabb (vagyis szebb) is lesz az orr. A beavatkozást egyszerűen nem lehet másként elvégezni. Ám ez tulajdonképpen funkcionális operáció és nem plasztika, illetve tényleg csak akkor kerülhet rá sor, ha valakinek komoly orrsövényferdülése van.