Tuti helyek a hosszú hétvégére!

Áldjuk az eget, hogy a március 15-i ünnep miatt négy napot is pihenhetünk zsinórban! Ez biztosan mindenkire ráfér. Ám, hogy ne pattogatott kukoricát tömjünk magunkba és ne sorozatokat nézzünk, segítünk már most eldönteni, hogy hova érdemes elmenni, miket érdemes kipróbálni az ominózus időszakban Pécsen és a város környékén.

hirdetés
Kulináris élvezetek Pécs környékén

Ha szeretjük a gasztronómiát, de a pécsi éttermeket már sorra bejártuk, érdemes egy picit messzebbre mennünk és belekóstolnunk a vidéki ízekbe is. Van pár olyan hely, amelyekért megéri autóba pattanni, és egy jó kávéért, süteményért vagy hétvégi ebédért útnak eredni. Ilyen például a hosszúhetényi Almalomb, ahol a természetesség és a letisztultság jegyében alkotnak a séfek, friss, kéthetente változó alapanyagokból, de hasonlóan fantasztikus élmény a szintén hosszúhetényi Hosszú Kávé, amely részben kávézó, részben pékség és cukrászda. Ez utóbbi helyen délelőtt inkább a frissen sült pékáruk és kávé, délután pedig a sütemény van terítéken, de akik megéheznek, választhatnak hamburgert, szendvicseket, salátákat vagy akár egész egyszerűen csak egy kacsazsíros kenyeret kirándulás után.

Bővebben itt olvashat a Pécs környéki kulináris helyekről.

food-kitchen-cutting-board-cooking

Irány egy komoly bringatúra

Ha ott porosodik a bicikli a garázsban, akkor ideje elővenni, mert márciusi közepén végre lesz idő tekerni egy nagyot. Legyen az az abaligeti cseppkőbarlang (útvonal: Magyarürög – Remeterét – Abaliget (cseppkőbarlang )- Hetvehely (középkori templom) – Bükkösd (kastély) – Szentlőrinc, táv: 38 km), vagy egy mecsekháti körút (útvonal: Állatkert – Lapis – Fehérkút – Árpádtető – Mecsekszabolcs – Pécs, táv: 26 km). Megéri! A Mecsekben fantasztikus túraútvonalak vannak, amelyek akár kezdőknek is letekerhetőek.

A legjobb kerékpáros túraútvonalakról korábban már írtunk egy átfogó cikket, ehhez kattintson ide!

summer-bicycle-letsride-paul-filitchkin

Ha elhagyná a várost több napra

Megértjük, néha kell egy kis távolság. Szerencsére számos izgalmas falucska van 100 kilométeren belül, ahol érdemes eltölteni pár napot, megismerni a helyi programokat, kirándulni egyet. Egyik kedvencünk a Tolna megyei Szálka a tiszta vizű tavaival. Csodálatos környék, ideális kirándulásra és horgászásra, egy romantikus hétvége eltöltésére pedig tökéletes helyszín. A kis faluban borkóstolóra, túrára is lehetőség van, és ha szerencsénk van, megfigyelhetjük a hely híres szarvasállományát is a közeli erdőkben.

Másik izgalmas falucska a baranyai Gyűrűfű, amely a csendről, nyugalomról és gyönyörű környezetéről híres – hiszen ökofalu. Az ide látogatók megismerkedhetnek a lovaglással, íjászattal és a tájfutással, valamint alkalmuk nyílik betekinteni az alternatív, vegyszermentes állattartásba. A vendégek megtapasztalhatják a vályogház előnyeit, végigjárhatják a Szent László tanösvényt és megtekinthetik az Eltűnt falvak emlékkövét. Turistaúton pedig eljuthatunk az istenkúti forrásig, vagy a 6 km-re levő ibafai Pipamúzeumba.

Ugyanilyen gyönyörű helyszín még Kán, Bikal és Geresdlak is. Bővebben itt olvashat róluk.