Ezért tornáztassuk az alfelünket

Aerobikra járunk, jógaórákat veszünk, különféle fegyencedzéseken gyötörjük magunkat, ám van a testünknek egy olyan tájéka, amivel méltatlanul keveset foglalkozunk, ha az izomépítésről van szó. Nem csak azért, mert elsiklunk a téma fontossága felett, de talán azért is, mert nem szívesen beszélünk intim gondjainkról. 

Vizelettartási problémák, az orgazmus hiánya, merevedési zavarok, a méh előreesése, aranyér és még sorolhatnánk. Csak néhány kellemetlen probléma, amik a gyenge gátizmok miatt is bekövetkezhetnek. A helyzet pedig az, hogy nagyon sokszor a fentebb említett tüneteknél eszünkbe sem jut az intim területek izmai körül keresni az okokat.

intim torna

Holott az úgynevezett gátizom gyengülés számtalan előzményből kialakulhat. Okozhatja ezt valamilyen betegség, hasi műtét, nehéz szülés, a kismedence vérkeringés elégtelensége, terhesség vagy hasi elhízás, de sorvadásukhoz vezethet a hormonális egyensúly felbomlása is. Átmeneti vagy tartós meggyengülésüket okozhat tartós székrekedés, krónikus, görcsös köhögés, nehéz fizikai munka, túl sok ülés, de a túlzásba vitt edzés is kártékony lehet.

[note note_color=”#cce495″]

Mi az a gátizom?

Gátizmoknak azt a két comb közötti izomterületet nevezzük, amely minden oldalon ki van feszítve a határoló csontok között. Ezen apró izmok a szeméremcsont mögött és a gerinc vége, a farkcsont előtt található területen helyezkednek el, és három rétegű izomlemezként tartják belső szerveink súlyát.[/note]

Alhasi területeink tornáztatására találták ki az úgynevezett intim tornát, melynek többféle fajtája létezik, de mindegyikre érvényes, hogy ezek rendszert alkotnak, amelyet az első állapotfelméréstől kezdve pontosan kell követni.A lényeg az – bármelyiket is választjuk is – hogy szakképzett trénert keressünk fel, és semmiképp ne végezzünk mindenféle ismeret nélkül “intim tornát” mondjuk a buszozás közben, vagy az irodában ülve.

[note note_color=”#ffbb66″]

Mi az az intim torna? 

Az intim torna alapvetően három lábon áll – magyarázza Nagy Miklós, pécsi Kriston-Intimtorna tréner. Az egyik az alhas összes izmának tornáztatása, a hüvely, a húgycső, a végbél izmainak tornáját tanulják meg. A másik része a tanfolyamnak a mindennapi szokások megváltoztatása. A harmadik része pedig az alhas szerveihez kötődő érzelmek átírása. Ez a pszichoszomatika, a psziché és a test (szóma) kapcsolata.

– Olyan tanácsokat adunk, amivel csökkentjük az ártalmakat. Ilyen például, hogy minimalizáljuk a tampon használatot, vagy hogy erős ugrálással, rázkódással járó sportok után otthoni intim tornát javaslunk, illetve hogy reggelente igyunk 6 dl folyadékot, így elindíthatjuk az emésztést. Vagyis elméleti, életmódbeli segítséget nyújtunk a résztvevőknek – teszi hozzá Miklós.  [/note]

intim torna

Férfiaknak is?

Bár a sztereotípia sokszor az, hogy az intim torna a nők műfaja, ez egyáltalán nem igaz. Ma már külön tanfolyamokat indítanak férfiaknak, hiszen az őket érintő problémákra is megoldást jelenthet az alhas izmainak erősítése. Sőt, nagyon sokszor az egyik legnagyobb, párkapcsolatokat megrontó gondok oldódnak meg az intim torna segítségével. Nevezetesen a merevedési zavarokon és a korai magömlésen is segíthet a módszer.

[box title=”Milyen fajták léteznek?” box_color=”#c5cce2″ title_color=”#1a1924″]

Mindegyik specifikus, és kicsit más jellegű problémákra kínálnak megoldást

  • Kegel-torna
  • Kriston-torna: Pécsett is kipróbálhatod
  • Aviva-torna: Pécsett is kipróbálhatod [/box]

Hirdetés