Figyelj oda a jelekre!

Görcsös menstruációs fájdalom, főleg az alhas valamelyik oldalán, elhúzódó vérzés, haspuffadás, hasmenés: ezek mind az endometriózisra utaló tünetek lehetnek. És bár a betegségről egyre többet hallani, sokan még így is csak a gyermekvállalás időszakában ébrednek rá, hogy baj van. Hová forduljunk, ha rosszat sejtünk? 

hirdetés

Az endometriózis nevű nőgyógyászati betegség nagyjából a női populáció 5-10%-át érinti, ám ha szűkítjük a kört és az alhasi fájdalmakkal küzdő, illetve meddő nők között keresgélünk, akkor ez a szám akár 40% is lehet – mondja Prof. Dr. Bódis József egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász, a PTE rektora.

Azt, hogy a betegség egyre gyakoribb-e vagy egyszerűen csak a mai modern módszerekkel könnyebben tárható fel a kórkép, még a szakemberek sem feltétlenül tudják. A pécsi klinikán ugyanakkor több évtizedre visszamenőleg foglalkoznak endometriózissal, a nyolcvanas években például itt próbálták ki először azt a gyógyszert, ami az egyik leghatékonyabb szer a kór tüneteinek kezelésében. Emellett az úgynevezett laparoszkópiás eljárásnak köszönhetően nagyon korai szakaszban tudják diagnosztizálni a betegséget.

endometriózis

– Pár évvel ezelőtt pedig létrehoztunk egy olyan munkacsoportot, amelyben urológus, sebész, nőgyógyász együttesen tud megoldani olyan súlyos endometriózisokat, amelyeket korábban vagy nem orvosoltak, vagy külföldre kellett menniük a betegeknek – így Bódis József.

A betegség lényege, hogy a méhüregben lévő nyálkahártya a szervezet más részén – a méhüregen kívül – helyezkedik el: például a bélfalon, a hashártyán vagy ritka esetben a tüdőben vagy az agyban is megjelenik. Ezek a nyálkahártyadarabok pedig olyan hormonérzékeny szövetek, amelyek aktivitást mutatnak a nemi ciklussal, vagyis a menstruáció alatt megduzzadnak, véreznek, ami pedig hihetetlen fájdalmakkal járhat.

A betegség kiváltó okai lehetnek a családi halmozódás, a stresszes életmód, vagy az, hogy a nők egyre később szülik meg első gyermeküket, de valójában ezek inkább csak sejtések. Az endometriózis azért is nehezen felismerhető kórkép, mivel nincsen egyértelmű összefüggés a betegség stádiuma és tünetei között. Van, hogy a kór maga enyhe, a tünet viszont komoly, de olyan is előfordul, hogy szinte semmilyen fájdalommal nem jár a betegség.

A betegségről részletesebben ITT olvashat! 

endometriózis

Mindenesetre érdemes tudni, hogy a pécsi nőgyógyászati klinikán van kifejezetten az endometriózissal kapcsolatos szakrendelés, így ha erős a gyanú, ide is kaphatunk időpontot. Ám természetesen saját nőgyógyászunk is levonhatja a kellő következtetéseket, persze csak akkor, ha minden tapasztalatot és érzetet megosztunk az orvossal.

Mivel a betegség gyakran nehezíti a teherbeesést, sőt, akár ki is újulhat, így az endometriózisos betegek sokszor lelki támogatásra szorulnak. Sajnos azonban nem találtunk pécsi önsegítő csoportot, és a PTE Nőgyógyászati Klinikáján sem tudnak ilyesmiről. Ezen a weboldalon ugyanakkor jó néhány hasznos információt olvashatunk a betegségről, és felvehetjük a kapcsolatot érintett nőkkel.