Fogyatékkal élők a kifutón

Tökéletes modellek a kifutókon, ágyból kikászálódó gyönyörű színésznők a filmeken, és csodás férfitestek a reklámokban. Bár akadnak kivételek – kozmetikai cégek és divatházak – a média világában még mindig a hibátlan külső helyeződik előtérbe. Aki pedig nem tud belesimulni az elvárt színvonalba, az elbukik. Vagy mégsem?

hirdetés

 

Special Fashion – légy része a változásnak!

A Special Pécs Klaszter, a J-moments fotóstúdió és az Ability Fashion közös kezdeményezése éppen arra irányul, hogy önbizalmat öntsenek azokba az emberekbe, akik önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni a tökéletes szépségideálnak.

Létrehozták a Special Fashion elnevezésű közösséget, ahol egészséges és fogyatékkal élő fiataloknak próbálnak segíteni a helyes énkép kialakításában. A csapat többek között profi fényképeket készít a vállalkozó szellemű modellekről.

-A fotózás elsődleges célja az önbizalom növelés. Fontosnak tartjuk, hogy segítsük a fogyatékkal élő emberek társadalomba való integrálását, melynek része az is, hogy a divat világában, valamint a médiában is helyet kapjanak – mondja Kuti Judit, a J-moments fotósa.

Vaski Nóri

A képeknek nem az a célja, hogy általuk elrejtsék a fogyatékosság jeleit. Diszkréten, és nem szánalmat keltően, de megmutatják a másságot.

-A fotókkal egészséges, letisztult tükröt szeretnénk mutatni a fiataloknak. Az elkészült képek elsősorban számukra bírnak jelentőséggel. Ám a társadalom számára is hordoznak üzenetet: vállalj felelősséget önmagadért, és vállald föl magad lehetőségeid szerint mindig, minden körülmények között! – teszi hozzá Rédl Károly, Judit kollégája.

Újdonsült modellek

A válogatásnál nem a külsőségekre helyezték a hangsúlyt. Az elsődleges szempont a nyitottság volt, és az, hogy, akit megkerestek az ötlettel, önként vegyen részt a programban.

-Én a lelkemen keresztül mindig egészségesnek látom magam, és eszerint is élek. Persze a társadalom olykor szembesít a másságommal, de a fotózás kapcsán most egy másik tükör is a kezembe került. Így ha akarom, azon keresztül nézem kívülről magam és ez nagyon megkönnyítette a mindennapjaimat. Másképp látom magamat azóta, mióta ezek a fotók elkészültek. Minden nap megnézem és érzem, hogy ilyenkor önbizalom áramlik belém – meséli Poprócsi Tímea, aki nyitott hátgerinccel született, és 18 éves korában az egyik lábát egy járulékos betegség folytán amputálni kellett.

A csapat kedvenc képe Poprócsi Tímeáról

Kifutón is vonulnak majd

A Special Fashion közösség nem csak fotósorozatokat készít a fiatalokról: egy igazi divatbemutatót is rendeznek a közeljövőben.

– A helyszín és az időpont még szervezés alatt van, de a modellek tábora már kialakult. Egyelőre azért sem szeretnénk több résztvevőt bevonni, mert az a célunk, hogy ebben a „kicsiny táborban” mindenki megtalálja a maga útját, számítását, és lelkesen, önbizalommal telve, magabiztosan folytassa az életét – mondja Balog Klára a Special Fashion koordinátora.

Ám az egész divatbemutató sokkal többről szól, mint szép ruhák felvonultatásáról. A lényeg, az, hogy az egészséges és a fogyatékokkal élő emberek ezen a platformon is találkozzanak egymással. Nem szenzációhajhászásról és reklámfogásról van szó, megdöbbentésről viszont igen. Utóbbi ugyanis segíti az ideálok lerombolását.

 

[frame]FIGYELEM! FIGYELEM! FIGYELEM!

Néhány pécsi üzlet és vállalkozás már csatlakozott a kezdeményezéshez, de a divatbemutatóhoz még szükség lenne néhány önkéntesre. Például: férfi ruházati üzlet, fodrász, stylist, nyomdaipari cég és minden érdeklődő magánember és vállalkozás, aki  valamit bele tud tenni a nagy közösbe.[/frame]