Gyerekjóga a kiegyensúlyozott fejlődésért

Téved, aki azt hiszi, a jóga nyújtotta relaxációs és mozgásfejlesztő hatásokra csak a felnőtteknek van szüksége. A gyerekeknek is jót tesz, ha levezethetik a feszültséget, miközben testtudatuk is szépen fejlődik a gyakorlatok révén. A pécsi szülőknek is van rá lehetőségük, hogy kipróbálják a gyerekjógát, ugyanis már nálunk is elérhető ez a mozgásforma.

hirdetés

 

Hogy is van ez?

A gyerekjóga annyiban tér el a felnőtteknek szóló változattól, hogy itt játékos formában tanulhatják meg a kicsik a jógapozíciókat, a jóga szellemiségét, a légző- és koncentrációs gyakorlatokat, miközben megismerik és élvezik a testüket.

– Egy 45 perces jógaórán a nagy mozgások mellett vannak relaxációs és koncentrációs gyakorlatok is, viszont itt sosem kell csendben lenni, folyamatos a beszéd és a mozgás – mondja már Rönkös Kitti, aki a pécsi Drishti Jógaműhelyben oktat jógát gyerekeknek.

gyerekjóga1
Kitti és az apró tanítványai

Az egész óra mesekeretbe van foglalva: egyszerű, állatokról szóló – negatív hősök nélküli – történetekről van szó, amik mindennapi helyzeteket dolgoznak fel, például valaki elveszít, majd megtalál valamit. Ezeket játsszák el a megfelelő ászanákkal a gyerekek. Ez esetben persze az adott állatról kapja a nevét a póz, a kicsik fantáziáját fejleszti, hogy akár ők is elnevezhetik őket.

Mire jó?

A jógázó gyerekeknek úgy fejlődik a koordinációjuk, a testtudatuk, a testképük és az idegrendszerük, hogy közben ezt észre sem veszik, csak élvezik a mozgás örömét. Megtanulnak koncentrálni, odafigyelni magukra és a környezetükre is, megismerik képességeik határait, miközben javul a tartásuk, erősödik az izomzatuk.

Különösen ajánlott koncentrációs zavarokkal küzdő, hiperaktív gyerekeknek, mert a jóga révén lehiggad a testük, megnyugszik a tudatuk is. Mozdulataik összehangoltabbak lesznek, koncentrációs készségük javul, képesek lesznek hosszabb ideig egy helyben megülni.

gyerekjóga2

Személyre szabottan

A gyerekjógának megvannak a veszélyei is, ezért fontos, hogy a szülők meggyőződjenek arról, képzett oktatóhoz kerül a csemetéjük. A rosszul végzett mozdulatok izomsérüléssel, húzódással járhatnak, azonban ez könnyen elkerülhető, ha az oktató tudatja a gyerekekkel, hogy itt mindenkinek csak magával kell foglalkoznia. Rönkös Kitti hagyja, hogy a kis tanítványai saját igényeinek megfelelően mozogjanak és folyamatosan érezteti velük, hogy ez nem versenysport. Ezt segítik a játékok is, mint például a fogócska, ahol senki sem esik ki.

– Fontos, hogy a gyerekek ne akarjanak vetélkedni egymással, megmutatni, hogy ők is képesek arra, amire a másik, hiszen nem egyformák a képességeik. Éppen ezért az én óráimon nincsenek bent a szülők, mert akkor máshogy viselkednek, produkálják magukat a gyerekek. Például, ha egyikük nagyon elkezd mocorogni, akkor ő ugrálhat vagy futhat egy kört. Ha a szülő bent van, akkor vagy nem mer felkelni, mert úgy anya azt hinné, hogy egyedül ő nem tud veszteg maradni vagy a többi gyerek is elkezdene rohangálni – magyarázta Kitti.

Korosztályok

A jóga 3-4 éves kortól ajánlott, különböző korcsoportokban zajlik: kisovis, nagyovis, kisiskolás, nagyiskolás, kamasz. Ez azért fontos, mert a gyerekek testi képességei ezekben a korosztályokban nagyon eltérőek, így mások az igényeik és szükségleteik, amikhez minden esetben igazodni kell. Továbbá a kamaszok esetén már a mesekeret sem működik, náluk inkább a saját életükhöz kapcsolódó mindennapi események kerülnek a középpontba, mint például a szerelem.

gyerekjóga3

– Megkérdezem tőlük, mit szeretnének elérni, ha valaki például okos szeretne lenni, akkor ennek megfelelő gyakorlatokat végzünk. Olyan is van, hogy leírják, mi motiválja őket, én pedig ennek megfelelően alakítom ki az órát.

Azért sportoljon mást is

Bár a jóga a gyermekeknek csupa jó dolgot tanít, többek között jó esetben azt, hogy senki sem tökéletes, mindenki másra képes, a relaxációs technikákat pedig a mindennapokban is hasznosítani tudják. Ugyanakkor jó, ha nem kizárólag jógázni jár egy gyerek, hiszen ahhoz, hogy például a szem-kéz koordinációjuk fejlődjön, labdajátékokra is szükség van, ezért érdemes minél több mozgásformával megismertetni a gyerekeket már egészen kicsi koruktól kezdve.