Gyermekszületés: ültessünk Pécsett fát!

Különböző kultúrákban a fa mint az emberi élet szimbóluma jelenik meg. Talán éppen ezért alakult ki az a tradíció, hogy a gyermekek születésekor facsemetét ültetnek a szülők. Akinek kertje van, annak könnyű, de Pécsen közterületen is ültethetünk – bármilyen apropóból. 

hirdetés

Amióta világ a világ, a fa szimbólum az emberek életében. Kezdve rögtön a bibliai jó és a rossz fájával, aztán ott van a karácsonyfa, amely az újjászületés jelképe a keresztény hagyományban, a sámánizmusban pedig a fa az ég és föld közötti kapcsolattartás eszköze, az égi szellemvilág bejárata. A magyar néphagyomány életfája a lakodalmi szokásokhoz kapcsolódik. A feldíszített fa vagy faág az ifjú házasok termékenységét, életét jelképezi.

Egyes kultúrákban – a természeti népeknél például – gyermekszületéskor szokás a faültetés. Ez a kedves gesztus pedig egyes családokban még ma is divat, sőt, vannak olyan települések hazánkban, ahol akció keretében minden csecsemőnek ültetnek egy új közterületi csemetét.

faültetés

Akiknek saját kertjük van, azok persze Pécsen is bármikor megtehetik ezt, ám akik társasházban, vagy panelben laknak, azoknak korlátozottabbak a lehetőségeik. Ettől azonban még nincs veszve semmi, a város közterületein ugyanúgy ültethetünk bármilyen apropóból fákat – tájékoztat Lóczi Szidónia, a Biokom pr-menedzsere.

[note note_color=”#6f9f60″ text_color=”#ffffff”]

Aki fát szeretne ültetni, annak az alábbiakat javasolt tennie:

1. Nézzen ki egy, vagy akár több helyszínt!
2. Gondolja végig, hogy milyen növényt szeretne!
3. Egyeztesse ezeket a dolgokat a terület tulajdonosával vagy kezelőjével!
4. Az egyeztetettek alapján ültesse e a növényt!
5. Jelezze azt is, hogy tudja-e a későbbiekben vállalni a növény gondozását![/note]

– A leggyakoribb az, hogy valaki a háza előtti területet szeretné szebbé tenni, másodsorban a civil szervezetek akciói következnek. Évente egyszer-kétszer pedig előfordul, hogy valaki például gyermeke születése miatt, vagy más jeles alkalomból ültetne fát a városban – mesél a tapasztalatokról Lóczi Szidónia.

Nyilván mindenki a saját környezetét szeretné zöldebbé tenni, és figyelemmel kívánja kísérni munkája gyümölcsét. Így akik abszolút maguktól, saját kedvből ültetnek fát a városban, jellemzően a lakókörnyezetükben vagy azon utak mentén tennék ezt, ahol gyakran járnak. (Pl.: kereszteződések, körforgalmak vagy más forgalmas helyek.) Az ültetendő fák tekintetében elég nagy a szórás, mindenki mást kedvel. Idén többször ajánlottak fel örökzöldeket, mint lombhullató egyedeket – teszi hozzá a pr-menedzser.

faültetés

A Biokom számára szakmailag a nagy forgalmú utak fásítása a legfontosabb, városképileg pedig az, hogy egységes fasorok jöjjenek létre a még fátlan utcákban, ne pedig mindenféle kerüljön ki, amihez éppen az ott lakónak kedve van. Éppen ezért az ültetendő csemetével kapcsolatban érdemes megkeresni a városgondozási céget.

– Számunkra az a legszimpatikusabb, ha valaki kinéz egy helyet a városban, és egyeztet velünk, hogy mi a legjobb arra a helyre. Célszerű ezt megtenni a városképi, forgalomtechnika szempontok, és közműhelyzet miatt – így Lóczi Szidónia.

Az ültetést követően arról is érdemes tájékoztatni a Biokomot, hogy tudjuk-e vállalni a továbbiakban az elültetett fa gondozását, vagy a városüzemeltetési cégre bízzuk ezt.