A gyermekvállalással sincs vége a karriernek

Manapság egy nőnek több szerepben is helyt kell állnia az életben. A legtöbben feleségek, édesanyák és karrierjüket építő szakemberek egy személyben. Lehetséges lenne, hogy valaki mindegyik fronton kiválóan teljesít? Szinte biztosan nem, ugyanakkor tehetünk lépéseket azért, hogy a gyermekvállalást követően sikeresen térjünk vissza a munkaerőpiacra. Sőt mi több, Pécsen is kérhetünk segítséget! 

hirdetés

Vízválasztó a gyermekvállalás

A munkahely és magánélet egyensúlyának megteremtése nap mint nap foglalkoztatja a nőket, hiszen ezzel a nehézséggel valamilyen módon mindannyian szembesülünk. A helyzet nem egyszerű akkor sem, amikor munka és párkapcsolat vagy munka és barátok összehangolásáról van szó, de igazán akkor válik sarkalatos kérdéssé, amikor egy nő gyermeket vállal.

– Kevés család teheti meg, hogy egy keresetből éljen, így a nők közül sokan minél gyorsabban igyekeznek a szülés után visszatérni a munkába – mondja Repka Ágnes HR-szakértő és munkajogi szakokleveles tanácsadó.

Anya, baba, mama, gyerek

Ne legyen lelkifurdalásod!

A munkahelyi és otthoni kötelezettségeknek való megfelelés lehetetlennek tűnik. Sokan vívódnak amiatt, hogy nem elég jó anyák, feleségek. Nem tudják, hogyan is állítsák fel a fontossági sorrendet.

– A lelkiismeret-furdalás a munkába visszatérést követően a leggyakoribb reakciók egyike a nőknél. A legrosszabb az, hogy a társadalom nagyon magas elvárásokat támaszt az anyákkal szemben. Egy nap csak 24 órából áll, így egyszerre tényleg lehetetlen tökéletes feleségnek, remek háziasszonynak, gondoskodó édesanyának és sikeres karrierrel rendelkező munkatársnak is lenni  – hangsúlyozza a szakember.

[box title=”Munkába állás a szülési szabadságot követően – Ugyan mégis hova?” box_color=”#dbe69e” title_color=”#36451c”]

Hazánkban az öt éven aluli gyermekeket nevelő nők csupán 26%-a tud visszatérni a munka világába, amellyel elmaradunk az EU-átlagtól. Vannak ugyanakkor pozitív példák is. A JÓL-LÉT Alapítvány Visszafogadó Munkahely Díjára a családok azokat a vállalatokat jelölhették, akik törekednek a helyzet megváltoztatására, hangsúlyt fektetnek az édesanyák visszafogadására és támogatják a munka és magánélet egészséges egyensúlyának kialakítását.

– Biztató tapasztalat volt, hogy idén a második legtöbb jelölés a mi régiónkból (Baranya, Tolna, Somogy) érkezett. Végül a pécsi BUW Hungary Kft. nyerte a regionális díjat – mondja Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke.

A szervezet egyébként ingyenes képzésekkel, tréningekkel és tanácsadásokkal támogatja a mecsekaljai anyukákat a sikeres munkaerő-piaci visszatérésben.

– Irodánk a Rákóczi út 66. alatt található, ahol munkaidőben személyesen kereshetnek meg minket kérdéseikkel az anyukák, továbbá internetes és telefonos elérhetőségünkön bárki jelentkezhet egyéni vagy csoportos tanácsadásra, amelyek igény szerint indulnak – emeli ki a szakember.

A Pécsimami kollégái szeretettel várják a még csak gyermekvállalást tervező nőket is, akik a tudatos karriertervezéssel kapcsolatban kaphatnak hasznos tippeket.

Bővebb információ ITT. [/box]

dolgozó nő, munka, állás, gyerek, család, gyes, gyed

A gyermeknevelés nem magányos harc

Sok kihívással jár a megfelelő időmenedzsment kialakítása, és az sem könnyíti meg a nők dolgát, hogy folyamatosan kapják a tanácsokat másoktól. Ágnes gyakorló édesanyaként azt javasolja, hogy nem szabad a külső véleményeket figyelembe venni, mindig elsősorban önmagunk, a gyermekünk és a családunk érdekeit szem előtt tartva cselekedjünk. A döntéseket a párunkkal beszéljük meg, hiszen egy gyermekért anyának és apának együtt kell felelősséget vállalnia.

Készüljünk tudatosan

Nagyon fontos a tervezés a karrierépítés szempontjából ebben az időszakban is. Sokan szánnak rengeteg időt a babakelengye és a babakocsi kiválasztására, miközben a munkaerőpiacra történő visszatérés homályba merül az utolsó percig. Vannak dolgok, amelyekre már a gyermekvállalásra készülve lehet és kell gondolni, hiszen korántsem mindegy, hogy mennyire tudatosan szervezzük az otthon töltött időt.

[note note_color=”#f2c0dd”]

Hogyan készülj tudatosan a gyermekvállalásra?

5 dolog, amit át kell gondolkodnod!

1. Tisztázd magadban, hogy ettől a cégtől akarsz-e szülési szabadságra menni! Vannak olyan vállalatok, ahol nem érdemes már várandósnak sem lenni, mert diszkriminációban van része a munkavállalónak.

2. Határozd meg, hogy meddig akarsz/tudsz dolgozni! Át kell gondolnod, hogy az adott feladatkört el tudod-e látni várandósként.

3. Gondold át, hogyan akarod a főnököddel közölni a hírt! Szeretnél visszatérni ehhez a vállalathoz? Vajon vezetőid visszavárnak? Tisztázzátok a legfontosabb jogi kérdéseket is.

4. Készíts időtervet az otthon töltött időre! Ha korábbi munkádat nem fogod tudni folytatni, akkor szedd össze, milyen lépéseket kell tenned, hogy más irányba indulhass el. Tervezd meg, mennyi idő kell, hogy másik állást keress, tanulj valami mást vagy indíts be egy vállalkozást.

5. Otthon is ápold szakmai kapcsolataidat! Néhány havi rendszerességgel írj levelet, vagy látogasd meg munkáltatódat, a kollégáidat! Válts e-mailt szakmabeli ismerőseiddel, ne ess ki teljesen a szakmából, mert a kapcsolatok a jövőben kulcsfontosságúak lehetnek!  [/note]