Vegyen 180 fokos fordulatot az életed!

Kimutatások szerint a magyar nők negyven százaléka újra beül az iskolapadba azalatt a néhány év alatt, amíg otthon van a gyermekével. Nem csoda, hogy sok kismama a pályamódosításon gondolkozik, hiszen hazánkban a nők fele már a gyes alatt elveszíti az állását, 25-30 százalékuk pedig egy évvel az újbóli munkába állást követően hagyja el a pozícióját. 

A nők életében két korszak van, amikor jellemzően más irányt vesz az életük, nem egyszer 180 fokos fordulatot. Az egyik, amikor megszületnek a gyermekeik, a másik, amikor kirepülnek a családi fészekből – mondja Vida Ágnes, pszichológus, egy online vállalkozás, a Gazdagmami.hu tulajdonosa.

Mindkét időszak nagyon fontos, de kronológiai sorrendben haladva nyilvánvalóan először a gyermekek megszületéséhez kapcsolódó krízisen esik át mindenki.

– A csemeték megszületésével a nő élete egy új szereppel bővül, amiből szükségszerűen következik egy személyiségbeli változás, igény valami másra, akár egy új szakmára – így a szakember.

Sokan jönnek rá ilyenkor, hogy megváltozott az érdeklődési körük, vagy éppen nagyobb szabadságra, rugalmasabb időbeosztásra vágynának, esetleg ráébrednek, hogy korábbi munkahelyüket képtelenség megtartani gyerek mellett.

Baba

A gyes időszaka kiváló arra, hogy a nők kicsit végig tudják gondolni, mire vágynak, mit szeretnének csinálni miután a gyermekeik óvodába iskolába mentek. A statisztikák is Ágnes szavait támasztják alá, ezek szerint ugyanis a magyar nők 40%-a tanul valami újat az otthon töltött néhány év alatt. Akad, aki az egyetemi padba ül vissza, mások OKJ-s tanfolyamokat keresnek, de van aki nyelvet tanul.

Ugyan központi, állami támogatás jelenleg nincsen kifejezetten kismamák számára, egyes intézmények kínálnak kedvező lehetőségeket a gyesen lévő nőknek, illetve a megyei munkaügyi központokban is érdemes érdeklődni.

Vida Ágnes szakterülete elsősorban az online vállalkozások indítása, vezetése, épp ezért szerdai pécsi előadásában is ebben igyekezett segítséget nyújtani.

– Első hallásra persze nehéznek tűnhet kisgyerek mellett vállalkozni, de egyáltalán nem lehetetlen. Egyéni adottság és szerencse kérdése is. Van, aki például hat gyerek mellet viszi saját üzletét. A pici babák eleinte 24 órás felügyeletet igényelnek, de ahogy cseperedik a kicsi, úgy lesz szerencsés helyzetben egyre több idő saját dolgainkra. Legtöbbször az egész azon múlik, hogy ki mennyire tudja menedzselni az idejét – hangsúlyozza Ágnes.

dolgozó nő, munka, állás, gyerek, gyes, gyed

[note note_color=”#c1e6eb”]

Hogyan érdemes nekiállni egy online vállalkozásnak:

1. Természetesen az első lépés, hogy kitaláljuk, mivel szeretnénk foglalkozni. Ágnes szerint általában két véglet van, valaki vagy egyáltalán nem tudja, mit szeretne, vagy rengeteg ötlete van, de nem tudja eladhatóvá tenni azokat.

2. Amennyiben az ötlet már megvan, (vagy akár azt megelőzően) érdemes mini piackutatást tartani a piacon. A hasonló termékekről tájékozódni például. Ki hogyan csinálja, miben jó és miben kevésbé?

3. Az online marketing ötletek szerencsére adottak, de ezeket is tudni kell használni. Kézműves termékek esetében a blog vezetése, a Facebook, a Meska és/vagy az Etsy szuper lehetőségek, de akár saját webáruházat is létrehozhatunk, ez sem kerül ma már egy vagyonba.

3.  Két dolog van, amin sokan elbuknak: a kitartás és reklám hiányán. Holott számtalan ingyenes megoldás van, és jobb ha tudjuk, hogy hírverés nélkül nem fognak ránk találni a vásárlók. A Google alkalmazásai nagyon jók, és ma már pár ezer forintokért hirdetni is lehet a közösségi oldalakon.

ITT például talál segédanyagokat az induláshoz! [/note]