Gyógyvízzel a meddőség ellen!

Hazánk bővelkedik gyógyvizes fürdőkben, amelyek  több nőgyógyászati problémára is megoldást jelenthetnek, így akár a meddőséget is a kezelhetik. Persze, prevenciós jelleggel is áztathatjuk magunk a gyógyító erejű vízben. Megvizsgáltuk, milyen hatásai vannak páratlan kincsünknek. 

hirdetés

Több nőgyógyászati probléma esetében kifejezetten érdemes a gyógyvízhez fordulni: a krónikus kismedencei betegség, a genitális gyulladások és fájdalmak, az endometriózis, a klimax szindróma és a meddőség különböző formái.

– Fontos leszögezni, hogy a meddőség nem egy önálló betegség, hanem mindig valaminek a tünete, megjelenési formája. Az okozó betegségeket azonban szinte minden esetben gyógyíthatjuk bizonyos gyógyvizekkel – mondja dr. Varga Péter, a harkányi gyógyfürdőkórház nőgyógyász főorvosa.

Fürdő

Fizikai és kémiai hatások

Gyógyvíznek azt a fajta vizet nevezzük, amelynek bizonyítottan van gyógyászati hatása, ám a víz már önmagában jótékony hatással van ránk, hiszen a felhajtó erő, a hidrosztatikus nyomás és a termális hatás, vagyis a víz meleg hőmérséklete, eleve gyógyít. A meleg víz például kitágítja az ereket és fokozza a véráramlást. Fizikai hatásnak nevezzük továbbá egyszerűen azt is, hogy izmainkat vízsugárral kezeljük. A kémiai hatások, amelyek a meddőség kezelésénél fontosabbak, a víz összetételéből és ásványi anyag tartalmából adódnak, ami fürdőnként eltérő lehet. Országunkban vannak többek között például kénes, tímsós, meszes-hidrokarbonátos jódos, radonos és hidrogén szulfidos gyógyvizek is.

– A hidrogén-szulfidban gazdag gyógyvizek megfelelő mennyiségben gyulladásos betegségek ellen javalltak. Ezek mellett értágító, érelmeszesedést akadályozó és szabadgyököket megkötő, vagyis antioxidáns hatással is bírnak, amellyel a szöveti károsodást késlelteti – mondja dr. Varga Péter. Hozzáteszi, hogy a szulfidos vizekben való fürdés az endorfin, vagyis a “boldogsághormon” felszabadulást is fokozza, melynek egyfajta fájdalomcsillapító hatása van.

Hogyan gyógyít?

A gyógyvizeket, az egyszerű fürdőkúra mellett ívókúraszerűen is alkalmazhatjuk, kombinálhatjuk gyógyiszappal, többféle módszert alkalmazva egyénre és betegségre szabottan, más fizioterápiás módszerekkel komplex módon elérhetjük a víz optimális  gyógyhatását.

Iszap pakolás

– A meddőség egy tünet, aminek többféle oka lehet: gyulladás, méhnyálkahártya rendellenesség, a petevezetékek elzáródása vagy a petefészkek működésének problémája. A szulfidos víz a felsoroltak közül valamennyi rendellenességben megoldást kínálhat – így a szakember. Elmondja, hogy országszerte fordulnak meddő nők a gyógyvizes kúrákhoz, és a visszajelzések szerint az esetek jelentős százalékában segítséghez is jutnak a meddőségből való kigyógyuláshoz.

Prevenciós céllal úgyszintén érdemes gyógyfürdőkbe járni. Az természetesen egyéntől függ, hogy milyen gyakran és hova jár az illető. Ha azonban már eljött a baj, érdemes kúraszerű kezelésnek alávetni magunkat. Ez nem egy hétvégi strandolást jelent, hanem több hetes intenzív fürdőzést, más kiegészítő foglalkozásokkal, például iszapkezelésekkel, intim tornával, elektroterápiával és számos egyéb alkalmazásokkal,. Továbbá egy megfelelő stresszmentes állapotot is nélkülözhetetlen a sikeres kezeléshez.

Torna
Fontos a torna és a lelki béke is

A sikeres kúrában szerepet játszik az említett boldogsághormon-termelés is, ami hozzásegíti a betegeket ahhoz a nyugodt pszichés és szellemi állapothoz, ami a betegségekből való kilábaláshoz elengedhetetlen.

[note note_color=”#68c7f8″]

Ha nem szenvedünk semmilyen betegségben, akkor is érdemes félévi rendszerességgel gyógyvizes fürdőkbe járni. Higgyük el, a testünk meg fogja hálálni.[/note]