Halálos üzenetek a titokzatos pécsi piros sziluetteken

December elsején 10 órától piros sziluettek jelentek meg Pécs főutcáján. A kiállításnak semmi köze a meghitt, ünnepi hangulathoz és az advent kezdetéhez, sőt, azzal szöges ellentétben van: a piros bábukkal a párkapcsolati erőszak halálos női áldozatairól emlékezünk meg.

hirdetés

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét, tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Lapunk korábban készített interjút egy bántalmazott nővel, akire bár nem emelt kezet a partnere, megjárta a poklok poklát. A férfi követte mindenhova, hetekig zaklatta, fenyegette, de a munkahelyére is bejutott, és a munkatársai előtt szégyenítette meg a nőt. Az interjút itt tudja elolvasni.

Minden ötödik nőt veri a partnere

A 16 akciónap keretében, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) és az Emberség Erejével Alapítvány a Néma Tanúk nevű kiállítással szeretné felhívni azokra az áldozatokra a figyelmet december első napján, akik a párkapcsolati erőszak következtében hunytak el. Ez a szám Magyarországon évente 40-70 halálos áldozatot jelent. Az egyesület szerint élete során minden ötödik nőt fizikailag is bántalmaz a partnere, ezek a nők jelenleg is életveszélyben vannak.

A kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyilkosságok sokszor megelőzhetőek, amennyiben a bántalmazott nők és gyerekek megfelelő segítséget kapnak környezetüktől és az ellátórendszertől, ahova segítségért fordulnak. A Néma Tanúk figuráin az előző év sajtóhíreiből összegyűjtött történetek lesznek majd olvashatók.

– Ebben az évben érkezett egy lehetőség, hogy a Néma Tanúk egy része „eljöhessen” Pécsre. Elkezdtünk helyet keresni nekik, arra is figyelve, hogy ne tolakodó módon, de minél több ember szembetalálkozzon velük, hogy a saját szemükkel lássák őket; ez nem volt egyszerű – mondta Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kiderült, hogy a kezdődő karácsonyi forgatagban az emberek nem akarnak halott nőket látni – folytatja – ez érthető, ki szeretne? Persze az is kérdés, ki szeretett volna meghalni. Vagy egy bántalmazó kapcsolatban létezni. Attól mert nem beszélünk valamiről, nem akarjuk látni, hallani, attól még ott van. Minden ötödik nő élt vagy él olyan párkapcsolatban, ahol a partnere rendszeresen bántalmazza.

A bábukat a Király u. 23-25. előtti díszburkolatos részen, a Szent Mór utca alján, a Reggeli előtt állítják ki december elsején pénteken, 10–19 óra között.

  • Palfi Ibolya

    Arulkodo tavolsagtartas a velemeny nyilvanitastol e temaban. Mert ugye arrol van szo, hogy nem muszlim vallasu egyedek gyilkolasztak le az evi 40-70 magyar not, hanem magyar hetero ferfiak bosszujarol lenne szo, mert ugy tartotta kedvuk, es gyilkoltak.