Szüljenek-e otthon az anyák?

Ma már törvényes lehetőség van arra, hogy egy nő a kórház helyett az otthonában szüljön. A törvénybe iktatás után Baranyában elsőként Kozármislenyben került sor a minden előírásnak megfelelő otthonszülésre. Hubay-Németh Natália tudatosan készült élete egyik legszebb eseményére, elsőre ugyanis csalódott a kórházi ellátásban.

Rossz tapasztalatok

Szezi, Nati első gyermeke kórházban látta meg a napvilágot. Az édesanyát a szülés alatt többször vizsgálták, beöntést kapott. Irányított, erőltetett nyomások miatt bevérzett szemmel szült, néhány perces babáját éppen csak magához ölelhette, azonnal elvitték mosdatni, mérni, majd másfél órás összebújás után ismét el kellett válnia tőle. Szezit szintén többször megvizsgálták, vért vettek tőle és oltást is kapott, úgy, hogy Nati nem volt mellette és nem tudta megvigasztalni. Éppen ezért az édesanya a második babájánál már tudatosan kereste a lehetőséget, hogy otthon maradhasson és senki ne irányítsa élete egyik legszebb történését.

otthonszülés
Szezi és kisöccse

 

Az első legális otthonszülés Baranyában

Ma már törvényes lehetőség van arra, hogy egy nő az otthonában szüljön, és ott szaksegítséget vegyen igénybe. A törvénybe iktatás után megyénkben elsőként Kozármislenyben került sor a minden előírásnak megfelelő otthonszülésre.

Natália a szabályoknak megfelelően felvette a kapcsolatot egy bábával és egy dúlával. Előbbi Budapestről érkezett a család otthonába. Majd az édesanya speciális szülésfelkészítő foglalkozásokon vett részt férjével, Józseffel együtt.

– Az otthonszülés világszerte kisebbségi igény, általában a szülő nők 1-2%-a választja ezt a lehetőséget. A törvényi szabályozás előírja, hogy az otthon átlagos napi közlekedés mellett 20 percnyi autóút távolságra legyen a kórháztól. Természetesen kell bába, aki megfelel a törvényi előírásoknak – mondja Maróy Ditta dúla, aki végigkísérte Nati szülését is.

Kutatások azt mutatják, hogy az úgynevezett “alacsony rizikócsoportba” tartozóknál az otthonszülés és a kórházi szülés ugyanolyan biztonságos. Otthon sokkal kevesebb beavatkozás vagy gátmetszés történik, valamint sokkal kevesebb szülés végződik császármetszéssel.  Tíz tervezett otthonszülésből 8-9 minden komplikáció nélkül zajlik le, ha kórházba kell vinni az anyát, az legtöbbször a szülés leállása miatt van – teszi hozzá Ditta.

otthonszülés
Csak a gyertyák égtek…

Élmények

Nati így emlékszik vissza második kisfia világra jövetelére:

„Senki nem irányított, senki nem mondta meg, hogy mit csináljak. Mindenki nyugodt volt és mindenki az én kívánságaimat leste. A nappaliban sötét volt, csak gyertyák égtek. A szülés haladt a maga útján, semmilyen beavatkozás nem történt. A bábám csak borogatott – a hasamat és a gátamat –, illetve amikor kibújt Zente, a magzatburkot megrepesztette és lefejtette róla.

A legfontosabb az általam választott póz volt, illetve az, hogy senki nem mondta meg, mikor nyomjak. Tulajdonképpen nem is kellet nyomnom, csak engedni a tágulást és átengedni magam a tolófájásoknak, utat nyitni a babának. Amikor a kisfiam megszületett, azonnal megfoghattam és körülbelül két órán keresztül senki nem vitte sehova. Simogattam, szoptattam, puszilgattam. Aztán egy idő után megkérdeztem a bábámat, hogy felöltöztethetjük-e. Erre azt mondta: a tiétek, azt csináltok vele amit akartok. A bábám és a húgom megvetették az ágyat, a dúlám ment boltba reggeliért, amit aztán ágyba hoztak. Végig együtt voltam a férjemmel és a nagyfiammal, nem kellett tőlük elszakadni, és nem volt a látogatások idejére lekorlátozva a találkozásunk. Már első éjszaka együtt aludtunk mind a négyen: a nagyfiam az addigi helyén köztünk, a pici egy oldalkocsiban a másik oldalamon. A családom és a barátaim hozták napokig az ebédet.”

otthonszülés

Aki kórházba megy szülni, abba is beleegyezik, hogy a kórházi szabályokhoz alkalmazkodik. Az otthonukban szülő nők azonban azt a kiváltságot élvezik, hogy mindenben hozzájuk alkalmazkodnak.

Fontos tudni, hogy ha a kismamánál bármilyen, a szülés kimenetelét befolyásoló eltérés fordul elő – akár harántfekvésben vagy farfekvésben elhelyezkedő baba, vagy az édesanya fennálló betegségei miatt – az otthonszülés lehetőségét szakemberrel kell egyeztetni. Vannak ugyanis olyan állapotok, amelyek indokolják a kórházi szülést, vagy kizárólag ott vállalnak felelősséget a gyermek és édesanyja egészségéért.

Hirdetés