Három agyament diéta

Ha a Google keresőbe beírjuk, a diéta szót több millió találatot dob ki a program. Bomba diéta, 21 napos intenzív diéta, vércsoport diéta, 50 km-es diéta, és még sorolhatnánk. A lehetőségek végtelenek, de vajon van értelme ezeknek a hangzatos fogyókúráknak? Három bugyuta diétát vettünk górcső alá.

hirdetés

 

Elöljáróban

Szinte minden divatdiétára jellemző, hogy a modern táplálkozástudományi szemléletet, az „egészséges táplálkozás” irányelveit figyelmen kívül hagyják – mondja Gulyás Mónika, dietetikus. Épp ezért a szakemberek egyiket sem ajánlják teljes egészében.

Ettől függetlenül elmondható, hogy a különböző „őrültségekben” találunk helyes, megfontolandó momentumokat, amiket a saját étrendünkbe, életmódunkba is beépíthetünk – teszi hozzá Mónika.

Lássuk!

[frame]Pattogatott kukorica diéta

Egy nap az öt napos diéta mintaétrendjéből:

3. nap + 2,5 l víz

Reggeli:

1 adag pattogtatott kukorica
5 dkg túróból, 1 dl joghurtból túrókrém

Tízórai:

20 dkg meggy

Ebéd: (felcserélhető a vacsorával)

1 adag pattogtatott kukorica
15 dkg sült cápaharcsa (pangasius filé), 3 db kovászos uborka

Uzsonna:

125 grammos brazil kakaó puding

Vacsora: (felcserélhető az ebéddel)

1 adag pattogtatott kukorica
2 tojásból hagymás – zöldpaprikás rántotta[/frame]

 

A dietetikus véleménye: A pattogatott kukorica diétához rendelt mintaétrendnek vannak helyes momentumai. A napi 5-szöri étkezés, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök megfelelő mennyiségének beépítése jó pont, a nagyon alacsony szénhidrátbevitel, pedig valóban segíthet a fogyás elindításában.

Ugyanakkor nagy hibája, hogy bár az „értékes szénhidrátokat” megvonja, – amit vélhetően a kukoricával próbál helyettesíteni – még is szerepel az ételek között a fagyi, a csoki és mindenféle nasi! Ha komoly szénhidrátszegény diétát tart az ember, ezek az édességek szóba sem jöhetnek – mondja Gulyás Mónika.

Az öt napos fogyókúrát egyébként is teljesen értelmetlen pattogatott kukorica diétának hívni, mivel gyakorlatilag bármilyen cereáliára (zabpehely, zabkorpa stb) felcserélhető lenne.

Ha már kukorica: friss, csöves formájával (egyébként is szezonja van) sokkal jobban járunk hiszen nincs hőközlés, ami a zöldségben lévő vitaminokat elpusztítja. De természetesen ezt sem kellene naponta többször fogyasztani, alkalmanként viszont hozzájárul a változatos étrendhez.

 

[frame]Csokoládé diéta

Napi mintaétrend

Reggeli

5 dkg zsírszegény túró fahéjjal, 2 teáskanál kakaóporral és édesítőszerrel
1 szelet Graham-kenyér, 2 kocka étcsoki

Tízórai

1/2 banán
2 kocka tejcsoki

Ebéd

15 dkg zsírszegény túró búzadarával, 1 evőkanál kakaóporral, 2 kocka étcsokival és édesítőszerrel

Uzsonna

2 dl zsírszegény tej 1 evőkanál kakaóporral, 1 zacskó vaníliás cukorral.

A vacsorát hagyd ki, az uzsonnát is fogyaszd el még 16:00 óra előtt![/frame]

 

A dietetikus véleménye: A csokoládé valóban egészséges, mivel különböző antioxidánsokat tartalmaz. Ám ez kizárólag a magas, 70%, vagy a fölötti kakaótartalmú csokoládékra igaz. Ezek fogyasztása tehát abszolút része lehet az egészséges táplálkozásnak.

Az étrend többi összetevőjéről pedig annyit, hogy önmagukban nem lennének rosszak, de így együtt semmi értelmük nincs – figyelmeztet a szakember. Az egyik helyen zsírszegénység, szénhidrátmegszorítás van, a másik oldalon meg ott a csoki.  A másik rossz pont pedig, hogy kalóriában nagyon kevés ez a diéta, éhezéssel, és szenvedéssel járna a betartása. Három étkezés nem elég egy napra, ilyen mennyiségekkel pedig főleg nem. Az, hogy 16:00 óra után ne együnk, szintén rossz tanács, mivel az esti munkavégzéshez szüksége lenne energiára.

 

[frame]Színdiéta

A neten találtuk

Kedd: Narancssárga nap

Reggeli

Narancsdzsúz, narancsdzsemes kenyérrel

Ebéd

Olívában főtt répa, grillcsirkecomb, desszertnek konzervbarack.

Vacsora

Sütőtök-bébiétel hidegen, rozskenyér, narancssárga kaliforniai paprika. Desszertnek egy deci tokaji aszú.[/frame]

 

A dietetikus véleménye: Valóban nagyon jó lenne, ha színesebben táplálkoznánk, de a szín szerinti csoportosítás értelmetlen. Inkább szivárvány diétát kellene tartanunk – mondja Mónika – hiszen a színes zöldségek, gyümölcsök gazdagok polifenolokban, flavonoidokban (antioxidánsokban), emellett kiváló vitamin-, ásványi anyag – és rostforrások.

– A mennyiségeket figyelembe véve ez az étrend is alacsony kalóriatartalmú, átlagosan kb. 1000 kcal, amivel kezdetben lehet fogyni, de rövid időn belül a szervezet ezt az alacsony kalóriatartalmú étrendet veszélyként észleli, tartalékolni kezd, és megáll a fogyás. Aki tehát valóban karcsúsodni szeretne, ne ezt a módszert válassza!