Hat tipp, ha úgy érzed menten felrobbansz!

Kiborítóak ezek a nevek!

Óriási tömeg a buszon, tömött sorok a fogorvosnál, ingerült főnök az irodában, és akkor csak néhány mindennapos stresszhelyzetet soroltunk fel. Az emberek nagy részének ennél jóval több és jóval komolyabb problémával kell megküzdenie élete során. Egyeseknek megvannak a jól bevált módszereik az idegőrlő helyzetek kezelésére, másoknak a legapróbb feszültségbe is beletörik a bicskájuk. Lássunk néhány módszert, ami segíthet lehiggadni! 

hirdetés

1. Pozitív gondolatok és hangosan kimondott szavak

Magunkban beszélni egyáltalán nem annyira őrült dolog, mint azt elsőre hinnénk (persze számít a mérték). Sőt, időnként kifejezetten hasznos lehet. Sokat segít, ha naponta több alkalommal, több élethelyzetben is pozitívan beszélünk magunkhoz („Meg tudom csinálni!”, „Képes vagyok rá!”). Legyen az autóban, az irodában, vagy sorban állás közben, a lényeg, hogy hangosan inkább csak egymagunkban nyilvánuljunk meg, a hipermarketben ácsorogva ugyanis könnyedén a frászt hozhatjuk a többi bámészkodóra. A negatív szavakat kerüljük, ezektől csak ingerültebbek leszünk.

2. Egy kis jóga

A legjobb persze, ha valaki rendszeresen jógázik, ám ha ez mégsem így lenne, akkor az is elegendő, ha néhány elemét hasznosítjuk a mindennapokban. Pihenjünk egy-két percig gyerekpózban, ez a könnyedén elvégezhető jógagyakorlat megszabadít a felgyülemlett feszültségtől. Térdeljünk le, és üljünk a sarkunkra úgy, hogy a lábujjaink a talajra simuljanak. Lassan hajoljunk előre egészen addig, míg a homlokunk már a talajt érinti. Karunk a test mellett pihenjen, a kézfejek pedig a talaj felé nézzenek. Fenekünket tartsuk a sarkakon, és lélegezzünk egyenletesen. Maradjunk így nyolc lélegzetvételig, majd lassan egyenesedjünk ki.

jóga, gyerekpóz

3. Pár perc béke és nyugalom

Nem kell buddhista szerzetessé változni ahhoz, hogy igazán ellazuljunk. A befelé figyelés különféle módszereiből minden földi halandónak érdemes lenne elsajátítania legalább egyet. A relaxáció persze minden más tevékenységhez hasonlóan gyakorlást igényel. Az egyik praktikus otthoni módszer a következő: reggel vagy este helyezzük kényelembe magunkat a földön, kezeink legyenek az ölünkben, de le is feküdhetünk. Képzeljük el, hogy egy békés helyen vagyunk, rögzítsük ezt a képet a fejünkben, majd lassan lélegezzünk mélyeket legalább 10 percig. Naponta egy alkalommal 5-10 percig végezzük el a gyakorlatot, jelentősen csökkenthetjük általa a napi stressz hatásait.

A relaxációról ITT írtunk bővebben! 

4. Találd meg az örömforrást! 

A stresszel való küzdelem egyik legtermészetesebb módja, ha örömöket keresünk a környezetünkben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen számos örömforrás létezik körülöttünk, csak észre kell venni. Vezessünk, ha az okoz örömet, beszélgessünk a barátainkkal, vagy olvassunk egy jó könyvet. Kezdjünk bele egy projektbe (festés, rajzolás, írás, stb.), folytassunk régi hobbikat, olvassunk, találkozzunk barátokkal, golfozzunk, teniszezzünk, sakkozzunk, vagy biciklizzünk, csináljunk rendszeresen bármit, ami jól esik!

sakk

5. Rosszkedv ellen trambulin

Ehhez a feszültséglevezető módszerhez először is szükségünk lesz egy minitrambulinra, de végül is nem lehetetlen megoldani. (Amennyiben kicsi a lakás, úgy léteznek olyan csoportos aerobik órák, ahol a résztvevők trambulinon ugrálnak.) Egyébként a legtöbb sportboltban már kapható ilyesmi, de rendelhetünk az interneten is. A fel-le ugrálás növeli az energiaszintet, stabilizálja az idegrendszert és jobb kedvre is derít. A legújabb kutatások szerint segít a pszichoszomatikus betegségek és a depresszió kiküszöbölésében is.

6. Feszít és elenged 

A progresszív izomrelaxáció (PMR) segítségével pár perc alatt megszabadulhatunk a zavaró izomfeszülésektől. Keressünk egy csendes helyet, feküdjünk hanyatt, és próbáljuk kizárni a külvilágot. Ezután a lábfejünktől indulva és felfelé haladva belégzéssel feszítsük meg, majd a levegő kiengedése közben lazítsuk el szép sorjában az izmainkat, az arcunkon is.