Higgadj le, Angyalom!

Előfordul, hogy kifogyunk a béketűrésből, és összezördülünk a túl közel parkoló szomszéddal, vagy a kutyát a kertünk elé pisiltető idegennel, esetleg kedvesünkkel. Néha jó is, ha hagyjuk, hogy a feszültség távozzon belőlünk szavak formájában, de azért fontoljuk meg a mondandónkat. Mert vitatkozni jó, de fröcsögő szájjal ordibálni egymással már kevésbé! 

hirdetés

Vannak, akik mesterei a tiszteletteljes, profi érvelésnek, de sokunknak bizony problémát jelent a civilizált vitázás. Vegyük át azokat a pontokat, amiket mindenképp érdemes átgondolni mielőtt összecsapunk valakivel:

Fontold meg!

Biztos, hogy a másik fél tehet a rosszkedvedről? Nem csak a pocsék közérzeted miatt kötekedsz? Szükséges a nyers stílus? Biztosan meg akarod bántani a partneredet, kollégádat? A postást? Hangot lehet adni az egyet nem értésnek, de biztos, hogy emelt hangon kell ezt tenned? És biztosan mások -, esetleg a gyerek – előtt szükséges a dolgokat megvitatni?

vita, veszekedés, pár

Vitázni jó

A vitatkozás tulajdonképpen hasznos, előre visz, ha ütközteted a véleményed másokéval, új gondolatok születhetnek és naprakész megoldások kitalálásához vezethet a magán és szakmai életben is. Azt azonban szükséges tisztázni, hogy a vitatkozás, inkább megbeszélés, egyértelműen nem egyenlő a veszekedéssel vagy civakodással, bár időnként annak szinonimájaként kezeli a nyelvünk.

Hallgass néha!

Kizárólag a saját szemszögedből megközelíteni egy kérdést, nem a legjobb elképzelés. Ahhoz, hogy a jó ötleteket leszűrjük, és a másik fél igazát is megértsük, meg kell tanulni meghallgatni a másik felet. Határozd el magad, és más véleményét, nézőpontját is vedd figyelembe illetve tanulj belőle!

Ne személyeskedj!

A vitatkozás ne a te vagy a partnered személyéről vagy a személyiségről szóljon, hanem az adott témáról, ötletekről! Nem kell minden alkalommal bevonni a másik összes rossz tulajdonságának felsorolását a vitába!

Add meg a tiszteletet!

Fontos, hogy tiszteletteljes hangon nyilatkozz meg és a testbeszéded is arról árulkodjon, hogy becsülöd a másikat! Hiszen te sem szeretnéd, ha flegmán, lekezelően beszélnének veled! Nem kell egyetérteni, de el kell fogadni a másik véleményét is!

pár, beszélget, szerelmes

Beszélgessetek

Az értelmezés miatti egyet nem értések legjobban úgy kerülhetők el, ha kérdezünk. Hát rajta, kérdezz, ha nem egyértelmű miről van szó! Arra még figyelj oda, hogy a saját hozzászólásaidért csak te felelsz, ha nem jó hangot ütsz meg vagy nem jó kérdést teszel fel, ne csodáld, ha nem juttok közös nevezőre a vitás kérdésben.

Ne siess!

Nem kell azonnal egyetértésre jutni, adjatok időt magatoknak és beszéljétek meg a kérdéseket egy későbbi időpontban, ha most nem született megoldás!

Légy okosabb!

Előfordulhat, hogy később sem értesz egyet, de mégis elfogadod a döntést. Néha, ez a helyes hozzáállás, főleg ha nem egetrengető a probléma, amiről szó van. Még az is lehet, hogy idővel kiderül, hogy a te nézőpontod volt a helyes és felülbíráljátok az elhatározást.