Hiszti ellen hideg zuhany?

A gyerek egyszer csak levágja magát a földre, és üvöltve ordít artikulálatlanul, legyen a helyszín az otthon, utca, vagy a bevásárlóközpont kellős közepe. Kedves szülők, ismerős a helyzet? Megkérdeztünk pécsi anyukákat és apukákat, hogyan próbálnak meg védekezni az ellen, ha kibújik a hiszti róka a bokorból?

hirdetés

Rendkívül kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit mondd egy gyerekpszichológus a fiatal porontyok hisztirohamáról, és mit tanácsol azok kezelésére, megelőzésére, ám most először a karakterszámot a szülők módszereinek szenteljük, utána pedig kifaggatjuk a pszichológust a szakmai oldaláról.

Szabolcs, 35

Egy 13 éves fiam van, kiskorában sokat hisztizett, amit egy pohár víznek a fejére öntésével kezeltünk, miután már más lehetőség nem volt. Csupán néhányszor kellett ehhez a módszerhez folyamodnunk, később ugyanis már az is elég volt, ha a pohárhoz nyúltunk, a hisztizés abbamaradt. Ez működött is.

Young boy looking angry, clenching teeth against gray background

Kriszta, 40

Egy 6 éves és egy másfél éves gyermekem van. Az idősebbiknek újabban az a szokása, hogy amint bemegyünk egy boltba, valamit szeretne megkapni, legyen az bármi, nem számít. Ezt sajnos boltban folyamatosan mondja is, erre persze azt szoktam neki mondani, hogy hívom a biztonsági őrt. Volt is olyan, hogy levert egy polcról néhány terméket, jött a biztonsági őr, mire ő rögtön visszapakolta a dobozokat, mint egy kis angyal.  A bolti rombolások így lassan megszűntek.

Jött az üvöltés és a földön fetrengés, mire anyám megfogott, és ruhástól betett a kádba, majd vizet eresztett rám. Kétszer kellett ezt eljátszania, soha többet nem volt balhé.

Hanna, 45

Nekem egy 18 éves lányom van. Korábban volt olyan, amikor annyira belehergelte magát egy hisztibe, hogy meg kellett rázni, vagy le kellett önteni egy pohár vízzel. Persze ez életkori sajátosság volt, és erre fel voltunk készülve.

Máté, 34

8 éves gyermekem elsős korában nagyon gyakran vágta magát földhöz és üvöltött bárhol voltunk. Szerencsére nekünk bevált az a módszer, hogy nem figyeltünk rá egyáltalán, egy idő után magától abbahagyta a balhét. Később rájött magától, hogy ezzel nem ér el semmit, és így elmúltak ezek a hisztirohamok.

ThinkstockPhotos.com Image Number:  475710000

Évi, 27

Minden gyerek más, de azt vettem észre, hogy egy 1 évesnél az a legjobb, ha eltereled a figyelmét, akkor magától le tud nyugodni. Nálunk ez bejött. Én általában a kedvenc mesekönyvét veszem elő, ám ha nagyon nagy a hiszti és dobálja magát, akkor ablakba szoktam tenni, mert az tökéletesen lehiggasztja: a kocsik és a madarak látványa teljesen lenyűgözi.

Gábor, 41

Nekem még nincs gyerekem, de azt sosem felejtem el, hogy az én hisztimet hogyan kezelte édesanyám. Két ilyen alkalomra emlékszem, nem is kellett több. Jött az üvöltés és a földön fetrengés, mire anyám megfogott, és ruhástól betett a kádba, majd vizet eresztett rám. Kétszer kellett ezt eljátszania, soha többet nem volt balhé.

Ön hogyan kezeli a hisztit gyermekénél? Írja meg nekünk kommentben!