Hizlalnak a light termékek

Sokan fogyókúra alatt az energiacsökkentett, light élelmiszereket választják, mondván, ezzel kalóriákat spórolnak meg. Régóta hallani arról, hogy az ezekben a termékekben található adalékanyagok rákkeltő hatásúak. Azonban nem ez az egyetlen hátulütőjük.

hirdetés

Mitől lesz valami light?

A termékkör jellemzője, hogy 30%-kal kevesebb energiatartalommal bírnak, mint az azonos típusú hagyományos termékek. Az ételcsoportot alapvetően az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség járványszerű megjelenése miatt fejlesztették ki, hiszen ezek a betegségek részben a túlzott energiabevitel hosszú távú következményeiként alakulnak ki.

light1

Hatásuk tehát csupán annyi, hogy az étrend megváltoztatása nélkül juttatják kisebb energiamennyiséghez a szervezetet, ezáltal segítve az egészséges testtömeg elérését vagy megtartását. Azonban nagyon sok kutatás számolt be azóta arról, hogy ez a hatásuk teljesen elmaradt, egyetlen haszonélvezői a gyártók: a light ételek ugyanis a felsőbb árkategóriájú termékek közé tartoznak általában – magyarázta Vági Zsolt, táplálkozáskutató, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója.

Inkább ne erőltessük

Ezeket a termékeket elhízottaknak, cukorbetegeknek javasolt fogyasztani. Utóbbiaknak azért, mert az inzulinháztartás zavara miatt nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatnak egyszerű szénhidrátokat, azaz cukrokat. Azonban az, hogy egy termék light, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy diabetikus is! Egy példa: a light, 0,1%-os zsírtartalmú joghurtitalokra a termékkör szabályozása alapján rákerülhet a light jelzés, ez azonban csak a zsírtartalom-csökkentés miatt alakulhat így, sőt a zsírszegénységből adódó ízromlást plusz cukor hozzáadásával egyensúlyozzák – mondja a táplálkozáskutató szakember.

[box title=”Természetes light” box_color=”#f5f68a”]Ha valaki életmódváltás mellett dönt, sokkal több téren kell megváltoztatnia ahhoz az étrendjét, hogy pusztán egy-egy hagyományos terméket lightra cserél. Ha pedig odafigyelünk egészségünkre, ez a termékkör szinte feleslegessé válik, hiszen a természet rengeteg „light” ételt és italt adott nekünk. Ilyen a víz, a gyümölcsök, zöldségek.[/box]

Valójában hízunk tőle

Vági Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatások szerint nem leszünk egészségesebbek a light termékektől, sőt egyes eredmények inkább a hízással hozzák összefüggésbe. Ennek hátterében több élettani és pszichológiai tény áll.

Az egyik tényező a light ételekkel kapcsolatos képzettársításnak köszönhető. Mivel hajlamosak vagyunk azt hinni, hogyha light terméket fogyasztunk, akkor az egészségünkért teszünk, nem figyelünk annyira a mennyiségekre, a nassolásból eredő bűntudat, önkontroll elveszik, sokkal gyakrabban kialakul a túlfogyasztás. Másik tényező, hogy a zsíros és cukros ételek vezetnek leghamarabb testi-pszichológiai jóllakottság-, illetve elégedettség-érzéshez, a light ételeknél ez elmarad, és vagy szintén túlfogyasztással vagy más ételek fogyasztásával, nassolással kompenzálunk.

A light élelmiszereket kutatók már többször leírták azt is, hogy ezeknek a folyamatoknak nem fogyás, hanem éppen ellenkezőleg, lassú de folyamatos hízás az eredménye.

zöldségek
Inkább válasszunk természetes, egészséges ételeket a light termékek helyett

Inzulintermelés – feleslegesen

Ha light üdítőt iszunk, az édes íz hatására szervezetünk inzulint kezd termelni, teljesen feleslegesen. A szervezet ugyanis ahhoz van hozzászokva, hogy az édes íz egyben cukorfogyasztást is jelent, s ennek hatására automatikusan megindul az inzulintermelés – magyarázza Vági Zsolt.

– Azonban ha nem jut a vérbe megfelelő mennyiségű cukor, a megtermelt inzulin hatására a vércukorszint az optimális tartomány alá süllyed, ezáltal erős éhségérzet, édességek utáni vágy alakul ki, így a már említett túlfogyasztás, nassolás lép életbe, hiszen sokkal hamarabb leszünk éhesek.

[box title=”Valóban rákkeltő?” box_color=”#42cf6f”]A light élelmiszerek egyik leginkább támadott mesterséges adalékanyaga az aszpartám. Ez két aminosavból (aszparaginsav és fenilalanin) áll, nemzetközi jelzése E 951. Nagyon sokat vizsgált adalékanyagról van szó, azonban eddig nem született olyan humán klinikai vizsgálat, mely egyértelműen bizonyítaná feltételezett rákkeltő vagy idegrendszert károsító hatását. Ennek ellenére bomlástermékei (pl. a metilalkohol) miatt sok kutató óvatosságra int fogyasztásukkal kapcsolatban. Az egészséges táplálkozás alapelveihez a természetesség is hozzátartozik, ennek tükrében minden mesterséges adalékanyag túlfogyasztása kerülendő, felesleges.[/box]

  • PS

    “Ha light üdítőt iszunk, az édes íz hatására szervezetünk inzulint kezd termelni, teljesen feleslegesen” – a “szakértő” úr itt vágta el magát….

  • lájtos

    A bulvár pedig agyhalált okozhat…