Hogyan gyógyítsunk művészettel?

Rajz, zene, olvasás vagy mozgás – egy-egy hobbi, amelyek közül legalább egyet biztosan űz mindegyikünk. Ám valójában ezen tevékenységek jóval többek lehetnek puszta szórakozásnál, ha megfelelőképpen alkalmazzuk őket. Gyógyíthatunk velük, sőt ennek a technikáját itt, Pécsen tanulhatjuk meg.  

hirdetés

A PTE orvostudományi és művészeti kara által közösen indított posztgraduális művészetterapeuta képzés 2004 elején indult el. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a művészetterápia mind a klinikai gyakorlatban, mind a képzésben nagy hagyományokra tekint vissza Pécsett, ezt többek között a PTE ÁOK Pszichiátriai Klinikájának közel százéves művészeti archívuma is tükrözi.

– A művészetterápiában a legkülönfélébb művészeti ágak és médiumok alkalmazhatók. A vizuális művészetek mellett jelentős múltra tekint vissza a zeneterápia is. A pszichiátriai gyakorlatban jó tapasztalatok vannak a mozgásművészet-terápiával, a színházterápiával, de elterjedten alkalmazzák a biblioterápiát, illetve a meseterápiát is – magyarázza dr. Simon Mária, a PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi adjunktusa.

művészetterápia

Emellett újabban megfigyelhető a digitális médium megjelenése is, amelynek a jövőben bizonyára egyre nagyobb tere lesz.

De valójában hogyan tud segíteni, ha terápiás formában alkalmazzuk valamelyik művészeti ágat? Egyrészt a művészi kifejezéssel közvetlenebbül hozzáférhetők a tudattalan tartalmak. Másrészt szerepet kap az alkotás öröme, a sikerélmény is.

– A terápiához nem kell képzett művésznek lenni, de bizonyos alapkészségek azért szükségesek. Fontos a nyitottság, a motiváció, hogy az ember új módszerekkel, utakkal próbálkozzon. És ez utóbbi tulajdonságok idővel már nem csak a terápiás üléseken lesznek jellemzőek, hanem az egyén más életterületein is éreztetik hatásukat – folytatja a szakember.

zeneterápia

A művészetterápiát kiterjedten alkalmazzák jelenleg a súlyos pszichiátriai zavarok rehabilitációjában, de úgy tűnik, hogy az akut pszichiátriai ellátás terápiás eszköztárába is jól beilleszthető. Egyre több szó esik a pszichoszomatikus betegségekben és testi betegségekben (pl. daganatos betegek kiegészítő terápiájában) történő alkalmazásról is. Ezen kívül jól hasznosítható a mentálhigiénés prevencióban, önismereti célokra, illetve gyermekeknél is.

A PTE Művészeti karán futó 4 féléves, posztgraduális művészetterápiás képzésre sok irányból felvételizhetnek hallgatók. Terapeutának jelentkezhet bármilyen pedagógus, egészségügyi dolgozó, pszichológus, vagy akár lelkész is.