Így dumáld rá a főnököd a fizetésemelésre!

Megbeszélnéd a főnököddel, mikor vennél ki egy hosszabb szabadságot? A szomszéddal túlságosan eltérő az életviteled és nincs ötleted, hogyan találjátok meg a kompromisszumos megoldást? Kollégáiddal szeretnéd átbeszélni az új időbeosztásod? Minden nap találkozunk olyan élethelyzetekkel, amikor kapóra jönne néhány tárgyalási technika, annak ellenére, hogy a mi munkánkhoz nem tartozik hozzá az üzletkötés. Adunk néhány ötletet, amiket ilyenkor érdemes bevetni.

hirdetés

A tárgyalás olykor egy igazi szellemi küzdelem, így mielőtt felvennénk a kesztyűt, nem árt, ha edzéstervet készítünk. Kezdő lépésként gondoljuk végig, milyen célt szeretnék elérni a megbeszélés során. Ha tisztában vagyunk vele, hova szeretnénk eljutni a tárgyalás végére, rögtön el tudjuk dönteni, a stratégia felépítésénél mennyi idővel kalkulálhatunk.

young business man playing chess

Az egyik legfontosabb feladatunk a megfelelő időpont megválasztása. A szóbeli viadal sikeres végkimeneteléhez jó hangulatban kell találnunk a másik felet is. A komolyabb kérdések megvitatásához tehát nem szerencsés lecsapni a partnerünkre, helyette inkább egy ideig csendben szemlélődjünk és várjuk ki, mikor tudjuk a legjobb hatást elérni a tárgyalás során. Ezt felmérve szinte egyértelmű, hogy a kora reggeli, vagy a nap végéhez közeli időpontot ajánlott elkerülni.

Ugyancsak tabu időpont az ebédidő. Ne időzítsük se közvetlenül előtte, se utána a megbeszélést. Az egyetlen kivétel ez alól, ha nem hosszú küzdelemre készülünk, csak egy gyors válaszra van szükségünk. Ilyenkor meg lehet próbálni az ellenfelet sarokba szorítani, és egy számára kellemetlenebb időpontban feltenni a nagy kérdést. Így a gyors szabadulás reményében, várhatóan könnyebben célt érhetünk.

A már felsorolt technikák mellett még egy lényeges eleme van a sikeres tárgyalásnak, a helyszín kiválasztása. A témától függően érdemes átgondolni, hol tudnánk leghatékonyabban érvényesíteni akaratunkat. Munkahelyi megbeszéléseknél sokszor meg van kötve a kezünk és eleve adott a tárgyalás helyszíne, de ha van egy kis mozgásterünk, mindenképpen egy kevésbé nyüzsgő, részben elszeparált helyet válasszunk.  Más esetben érdemes olyan terepre tenni a megbeszélést, ahol otthonosan és magabiztosan mozgunk.

Business couple standing and having discussion

Az elsajátított tárgyalási módszerek ellenére sajnos szembe kell néznünk azzal is, hogy nem tudjuk meggyőzni ellenfelünket. Ilyen esetben van szükség a tartalék, kompromisszumos megoldásokra. Ahhoz, hogy ne hulljunk darabjainkra, ha a megbeszélés az általunk kigondolt helyett más fordulatot vesz, már előre döntsük el, mi a legrosszabb opció, ami még számunkra elfogadható lehet. Ez legfőképpen azért hasznos, mert így, inkább csak a másik felet érhetik meglepetések.