Fedezd fel magadban az istennőt!

Afrodité, Héra, Pallasz Athéné, Démétér. E négy görög istennő megismertetésén keresztül szeretne segíteni napjaink nőjének az Új Akropolisz Egyesület. A társaság június 6-i előadásában arra buzdítja majd a hallgatóságot, hogy ne csak a felszínen mozogjanak, hanem keressék meg magukban a belső szépséget. 

hirdetés

A Nő 4 (h)arca című előadást a szervezők elsősorban azoknak a nőknek (de természetesen a férfiakat is szívesen látják) ajánlják, akik keresik egy harmonikusabb, boldogabb élet nyitját, és hajlandóak tenni is ennek érdekében. Vagyis nem a külvilágtól várják a megoldást a problémákra, hanem ők maguk szeretnének elindítani változást az életükben – mondja Dancs Anita, a szombati program egyik előadója.

– Társammal, Czank Bernadettel bennünk is felmerült a kérdés, hogy milyen is egy jó nő valójában. Filozófiai tanulmányaink során pedig találtunk válaszokat erre a kérdésre. Ezeket szeretnénk most azoknak a nőknek átadni, akiknek hiányérzetük van a világgal vagy magukkal kapcsolatban. Szeretnénk olyan megoldásokat kínálni, amelyek segítségével teljesebb életet élhetnek.

okos nő, értelem, gondolkodás

Anita úgy véli, sokan keresnek valamit, amivel több lehet az életük, de nem találják, pont azért, mert a mai társadalom azt sugalmazza, hogy maradjunk a felszínen. Sok női szerepet kreált már a világ, amelyek valamelyikéhez szeretnénk tartozni, és emiatt beskatulyázzuk magunkat az egyik típusba, legyen ez a gondoskodó anya, a szerető feleség, a sportlédi vagy a bombanő. Valójában azonban a női lét több lehetőséget hordoz magában ennél.

[note note_color=”#ebdaea”]

Időpont: június 6. szombat, 18:00

Helyszín: Az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, János u. 6.[/note]

Azért, hogy mélyebbre jussunk saját önismeretünket tekintve, az előadás során négy görög istennővel – Afrodité, Héra, Pallasz Athéné, Démétér – ismerteti meg a hallgatóságot Anita és Bernadett. Pontosabban e négy arcon keresztül négy erény: a szépség, az értelem, a stabilitás és a gondoskodás kerül majd középpontba.

– Nemcsak a görög civilizációt kutattuk, de ebben a korban nagyon jól elkülönülnek azok a női oldalak, a különféle istennők képében, amik manapság is fontosak lehetnek számunkra. Őket vizsgálva el tudunk jutni az általuk közvetített valódi üzenetekig – így Anita.

mosoly, vidámság, öröm, nő

[note note_color=”#98d5eb”]

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi, minden politikai, vallási és gazdasági befolyástól mentes közhasznú kulturális egyesület, amely 1957-ben alakult meg Buenos Airesben és azóta világszintű filozófiai mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon 1986 óta működnek, Pécsen tíz éve.

Az iskola küldetésének tekinti, hogy közelebb hozza az emberekhez a filozófiát.

– A filozófia a ma embere számára egyetemi tudományágat jelent. Nagyon elméleti dolognak vélik, miközben eredeti értelmét tekintve valójában elgondolkodni segít az egyéni életről, társadalmi nehézségekről. Napjaink problémáira bármilyen réginek nevezett bölcs művében találhatunk megoldást – mondja Császár Tímea, az Új Akropolisz pécsi központjának vezetője.

Az idealista filozófia képviselői az etikai és a szellemi kincsek fennmaradásáért próbálnak tenni. Vallják, az ember létezésének azért van értelme, hogy használja, és nemcsak a hétköznapi racionális helyzetek megoldásában, hanem például az önmagunkról való elmélkedés során.

A tagok a filozófiai iskolában megszerzett tudásukat előadások, beszélgetések formájában adják át a pécsieknek. Havonta 1-2 eseményt szerveznek, A Nő 4 (h)arca előadás után június 13-án a Van-e élet a halál után? kérdéskörét feszegetik majd.  [/note]