Így hat ránk a tenger sós vize

Bizonyára tapasztaltuk már tengerparti nyaralás során, hogy a sós víz hatással van a szervezetünkre. Csak azt nem tudhatjuk biztosan, pozitív vagy negatív irányban befolyásol-e a hűsítő tengervíz. Íme a válaszok!

hirdetés

Nem véletlenül vágyunk egész évben a pálmafákkal szegélyezett fehér homokos tengerpartra, hiszen tudatunk mélyén tisztában vagyunk a víz jótékony hatásával. De vajon mi ennek az oka? Nézzünk csak meg, „miből áll” a tenger sós vize!

Tenger 2

Összetétele

A tengervíz sótartalma 3-35%-ig terjedhet. Ezen kívül tartalmaz még ásványi anyagokat, kalciumot, magnéziumot, vitaminokat, fehérjéket, növényi összetevőket, valamint szerves anyagokat, melyek a fürdőzés során a bőrön keresztül bejutnak a szervezetünkbe. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően a tengervíz számos jótékony hatással van testünkre, melyeket már évszázadokkal ezelőtt alkalmaztak, csak éppen nem tudták hatását tudományosan igazolni.

– A sós víznek egyrészt közvetlen hatása van a bőrre, ezen kívül a tengerparton napsütés is ér minket, és a gőzt is kiereszthetjük, ami így együtt egy pszichés felfrissülés az embernek. Ekcémásoknak, asztmásoknak és allergiás betegeknek erősen ajánlom a tengervizet, hisz a hörgőknek is jót tesz a sós levegő, de a nyugalom és a környezetváltozás talán még fontosabb – avat be dr. Várszegi Dalma, pécsi bőr- és nemigyógyász, allergológus szakorvos.

Regenerál

Nagyon fontos, hogy a tengervízből a szervezetünkbe jutó ásványi anyagok és nyomelemek hatására belső rendszerünk hatékonyan regenerálódik. Bőrünk fellélegzik, az öregedés lassulhat, mivel a víz tisztít és kondicionál. Ezek mellett pedig visszaállítja a bőr természetes pH-értékét.

http://www.dreamstime.com/-image22426922

Fertőtlenít és méregtelenít

Köztudott, hogy a só fertőtlenít is. Ez fürdőzések során külső és belső hatásával is érvényesül. Mivel fokozza az anyagcserét és tágítja az ereket, egyfajta méregtelenítő szerepe is van, valamint az emésztésre is jótékonyan hat. Pattanásos bőrre tökéletes kezelés a tengervizes fürdő, hiszen a méreganyagokat kimossa és fertőtlenít, emiatt kiváló gyulladáscsökkentő, vagyis pattanástalanító módszer.

– A sós víz erősen hámlasztó hatású is. Száraz bőrűeknek ajánlott, hisz a nagyon erősen tapadó elhalt hámréteg a tengervízben könnyen leválik. Ilyenkor javallott a feláztatott hámréteget óvatosan tovább dörzsölni, bőrradírral vagy magával a sós vízzel, hogy segítsük a hámlasztást – tanácsolja dr. Várszegi Dalma.

Fájdalomcsillapító hatású

Reumás megbetegedések, migrén és bőrbetegségek kezelésére is kiváló a sós víz, ezek mellett pedig tökéletes fájdalomcsillapító. Természetesen nem egyértelmű, hogy az erős fejfájás és bizonyos betegségek a nyugalom és a stresszmentesség miatt múlnak-e el, vagy a sós víz hatására, mindenesetre a kettő együtt biztos megoldás.

– A sós víz gyulladáscsökkentő is, ezért ekcémásoknak, asztmásoknak és bőrbetegeknek erősen javasolt. Tévhit, hogy a só szárítja a bőrt, éppen ellenkezőleg, hidratál. Már Magyarországon is próbálják utánozni a sóbarlangok a számtalan pozitív hatást – így a szakember.

Fontos, hogy a „sóstengeri terápia” alkalmával kiszakadjunk a környezetünkből és a stresszhelyzetből, ami nap mint nap ér minket. Ez már félsiker. A bőr- és nemigyógyász, allergológus szakorvos elmondja, hogy a fénytől sem kell félnünk, hiszen bizonyos mértékig úgyszintén rendkívül gyógyító.

[box title=”Mire vigyázzunk?” box_color=”#f57257″]

– A rendkívül száraz, pikkelyes bőrnek nem tesz jót a sós víz.
– Ha súlyos, gyulladásos bőrbetegek vagyunk, szintén nem a legjobb választás, hiszen kicsípheti a bőrünket a tenger vize.
– Ekcémásoknak gyulladásos stádiumban ugyancsak nem ajánlott,
– valamint szemünket próbáljuk búvárszemüveggel vagy úszószemüveggel védeni, a sós víz ugyanis kicsípheti.[/box]