Így hatnak ránk a csillagok

Alvászavarok a teliholdtól? Fejfájás és egyéb fájdalmak a csillagok állása miatt? A Hold ereje egy cserép virágban? Mindez humbug, vagy a tudomány álláspontja? Pécsi csillagász szakember segítségével utánajártunk, hogy a csillagok állása milyen hatással van a hétköznapjainkra.

hirdetés

Az biztos, hogy mindenkinek megvan a saját álláspontja arról, hogy őrá hogyan hatnak a csillagászati jelenségek. Egyesek szkeptikusak, mások meg vannak róla győződve, hogy a bolygók még a sorsunkat is irányítják. Az asztrológia azonban nem kapcsolódik a tudományokhoz, ezért utánajártunk, hogy mi az, ami mérhető, mi az, amiben a tudomány „hisz”. Dr. Nagyváradi László, a PTE Térképészeti és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docensével kísérletet tettünk arra, hogy tisztázzuk a tévhiteket és a tudomány álláspontját.

Csillagok

A csillagok állása és a horoszkópok

A pécsi szakember elmondta lapunknak, hogy a csillagok állása semmiképpen nem hat a mindennapjainkra. A csillagképek és horoszkópok hatását a tudomány teljességel elutasítja, ezzel csak az asztrológia foglalkozik, ám tudományos megalapozottsága nincsen.

A szakember szerint maguk a csillagok tömegükkel és gravitációjukkal hatnak a környezetükre, ám tőlünk olyan távol vannak, hogy élettani hatásokról a Földön abszolút nem beszélhetünk. Közvetlen hatás csak a Nap és a Hold esetében figyelhető meg.

A Nap hatásai

Egyrészt a Nap maga mozgatja a Földet, egy gravitációs köcsölhatás következtében kering a Föld a Nap körül. Ebből adódnak az évszakok, az éghajlati övek kialakulása és ebből határozzuk meg az éveink számát is. Így akár tudatlanul, de életünkben nagy szerepet játszik ez a csillag.

– A Nap sugárzása is lényeges hatás, melynek három fajtája van. Ezek az elektromágneses sugárzás, hősugárzás és a részecskesugárzás. A légiközlekedésen keresztül a telekommunikáción át az időjárásig számos káros hatása is lehet a napsugárzásnak, ám ezen sugárzások nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket – így a szakember.

Hold

Alvászavarok és az árapály jelenség

A Hold a Földhöz legközelebbi égitest, tehát gravitációval ez az égitest hat leginkább a Földünkre. A Hold megújulásának ciklusai, vagyis a szinódikus holdhónap, ami 29 és fél nap, a nők termékenységi ciklusával esik egybe. Vagyis természetes módon, ha a nő nem szed fogamzásgátló tablettát, a menstruációs ciklusa egybeesik a Hold ciklusaival. A csillag hatását megfigyelhetjük a tengerjárásban is, több millió élőlény alkalmazkodik ehhez a vízben. A földi életet így teljességgel befolyásolja a Hold gravitációs vonzása.

Az árapály jelenség, vagyis a tengerjárás már a tudomány által is megerősített tény. Vagyis a Hold hatással van a Föld vizére, olyan módon, hogy a Nap és a Hold vonzása a Föld felszíne felőli részénél természetesen erősebben hat, mint az ellentétes oldalon. Így a Föld különböző részein az égitestek eltérő vízszintet eredményeznek.

– Kimutatták, hogy a talajvízre is hatással van a Hold, sőt, ha van egy cserép virágunk, és abban van egy kevés víz, akkor a Hold még azt is mozgatja. Felmerülhet a kérdés, hogy a bennünk emberekben lévő 50-60% vízre hatással van-e az égitest – mondja Nagyváradi László szakember.

Annyi biztos, hogy a Hold Föld körüli keringésének ritmusa egy természetesen mérhető és számítható ritmus, mely valószínűleg ránk is hatással van, ám az egészségügyi hatásokat csak találgatni tudjuk. Vannak olyanok, akik kedélyállapot-változásukat, fejfájásukat és alvászavarukat a Hold járásával kapcsolják össze, ám erre tudományos magyarázat egyelőre nincsen.

[note note_color=”#728dc5″]

A Föld-Hold-Nap hármasa biztosan hatással vannak a hétköznapjainkra, ezt a tudomány is tudja igazolni. Ám a messzebb levő csillagok befolyása nem bizonyított, ezzel csak a spirituális csoportok foglalkoznak. A tudomány szeret mérni, és amit meg tud mérni, azt tudja csak igazolni.[/note]