Így mozogj várandósan!

Ha áldott állapotba kerül a kismama, rengeteg döntést kell meghoznia. Például azt, hogy az addigi sportolást abbahagyja-e, vagy folytatja a várandósság alatt is. Erről megoszlanak a vélemények: egyesek szerint kell a mozgás, mások azt mondják, vigyázzunk, mert veszélyeztetheti a baba egészségét. Pécsi szakembert kérdeztünk az igazságról.

hirdetés

Az biztos, hogy a várandósság meg fogja változtatni a testünket, ezt el kell fogadnunk. Ezért tartsuk szem előtt, hogy bármennyire is átalakul a testünk, csakis úgy hozzunk döntéseket, hogy a baba egészségét ne kockáztassuk – figyelmeztet Alatyányi Szilvia pécsi kismamajóga és -torna oktató. A szép popsi és a feszes comb ne legyen elvárás, az élet ezen szakasza nem a bombaalakról szól – teszi hozzá.

Terhes 4

Akkor hagyjuk abba a sportot?

A szakember elmondja, hogy a várandósság első 10-12 hetében egyáltalán ne sportoljunk. Ez nagyon fontos, hiszen ebben a periódusban a sport miatt akár el is vetélhetünk, vagy más komplikáció léphet fel, például kinyílhat a méhszáj.

– Maximum a boltig sétáljunk el, de ha tehetjük, a függönycserét is hagyjuk a férfiakra, ezek a mozgásformák ugyanis úgy nyújtják meg és terhelik meg a gerincet, hogy sérülést okozhatnak. Ha pedig a mozgás miatt felszökik a pulzusunk, oxigénhiány jöhet létre a szervezetben, ami a baba agyi károsodásához is vezethet – figyelmeztet a szakember.

12 hét után

Ha hirtelen hagyjuk el a sportot a várandósság teljes ideje alatt, az izmok két hét alatt visszaállnak az edzés előtti állapotukba, a szalagok pedig letapadnak. Ettől nehézzé válhat a szülés – a terhesség tizenkettedik hete után tehát nyugodtan kezdjünk el mozogni. Ez annak is ajánlott, aki korábban nem sportolt, hiszen a szülést is megkönnyítheti, ha erősítjük a hátunkat, mellizmainkat és a gerincizmokat is. A pici miatt megnövekedett súly cipeléséről nem is beszélve.

A sportolók esetében pedig sokkhatást okozhat, ha a kismama hirtelen hagyja abba az intenzív edzést, s nem is tér vissza rá a terhesség alatt. A mozgás ugyanis endorfint termel, és ha ennek a boldogsághormonnak termelése leáll vagy drasztikusan lecsökken, akkor hiányérzet alakulhat ki a kismamában.

 

Terhes 5

– Kellemes, átmozgató sportot válasszunk, lehetőleg olyat, amely közben jól érezzük magunkat, ki tudunk kapcsolódni. A lelki harmónia ugyanis legalább annyira fontos, mint a testi egészség. A kettő egymást erősíti. Emellett fontos, hogy olyan mozgásformát űzzünk, amely során egyáltalán nem szökik 140 fölé a pulzusszámunk, e felett már oxigénhiány jöhet létre a szervezetben– mondja Alatyányi Szilvia.

[box title=”Amit nem szabad” box_color=”#63b0e8″]
  • A várandósság teljes időtartama alatt hagyjuk el a hasizomgyakorlatokat, mivel ezekkel a vajúdást idézhetjük elő
  • A szökdelést, ugrálást és veszélyes sportokat teljes mértékben hanyagoljuk
  • Ne legyünk türelmetlenek testünkkel, hisz’ mindenképpen át fog alakulni, ezen nem tudunk változtatni [/box]

Terhes 3

Így mozogjunk!

A hosszú séták, intenzívebb gyaloglás, túrázás a legjobb választás. Egy darabig lehet biciklizni is, természetesen nem spinningszerűen. A kismama torna és kismama jóga fantasztikusan átmozgatja az állapotos nő testét. A lassú kocogás is jót tesz, de csak ha a korábban említett okok miatt nem szökik fel a pulzusunk.