Így tornázz az irodában!

Ha irodában töltjük a munkaidőnk nagy részét, akkor bizonyára tapasztalhattuk, hogy izmaink egy hosszú nap után elfáradnak és mozgást igényelnek. Pécsi gyógytornász segítségével összeszedtük a legintenzívebb gyakorlatokat, amiket akár munkaidőben, az íróasztal közelében is elvégezhetünk!

hirdetés

Dr. Járomi Melinda, pécsi gyógytornász, humánkineziológus, a PTE adjunktusa beavat, hogy a hosszas, számítógéphez kötött munka során szemünk csupán egy kis területre fókuszál, így a szemmozgató izmok könnyedén elfáradhatnak. Erre szerinte tökéletes gyakorlat a következő:

[box title=”Szemmozgató gyakorlat” box_color=”#f3a468″]Szegezzük rá a tekintetünket a szemben lévő nagy felületű falra, majd mozdulatlan fejjel a szemünkkel nagy ívben írjuk le a számokat 0-9-ig, vagy az ABC betűit. Ez a gyakorlat akár munkaidőben, észrevétlen is elvégezhető, a szemmozgató izmokat alaposan megdolgoztatja.[/box]

Businesswoman At Office Desk

Ha munkánk nagy részét ülve végezzük, akkor ennek következtében a vénás keringés az alsó végtagokon jelentősen csökken. Ennek hatására az erek kitágulhatnak, és vénás pangás alakulhat ki – avat be dr. Járomi Melinda, gyógytornász. Ennek a megelőzése érdekében, végezzük el a következő gyakorlatsort, legalább egyszer egy nap, ülő helyzetben.

[box title=”Keringésfokozó gyakorlat” box_color=”#57eb73″]Három mély légzést követően nyújtsuk ki a térdet és közben „integessünk” a lábfejünkkel. Tehát feszítsük le – ez a spicc – és hátra – ez a pipa – a lábfejet, majd engedjük le a lábat. Ezt ismételjük meg 12-szer. Ez után végezzünk bokakörzést, majd engedjük vissza a lábat. Ezt is ismételjük 12-szer. Végül három mély légzéssel fejezzük be a gyakorlatot.[/box]

Dr. Járomi Melinda elmondja, hogy a mozgásszegény, ülő életmód próbára teszi a törzs izmait is. A törzsizmok gyengülése számos mozgásszervi problémát okozhat, közülük a leggyakoribb a derékfájás. Így ha ülő munkát végzünk, vezessük be ezt a gyakorlatsort a mindennapjainkba, így a fájdalom megelőzhető.

Irodai torna

[box title=”Törzsizom mozgató gyakorlat” box_color=”#5644ee”]Az alkart és a könyököt helyezzük az íróasztalunkra. A székünket csúsztassuk ki annyira, hogy a könyök még az asztalon maradjon. Ebben a pozícióban a törzsünk döntött helyzetben van, de törekedjünk rá, hogy egyenes maradjon – ne görbüljön be. A hasizmok behúzásával támasszuk meg a gerincet, majd váltott karral fül mellé nyújtózzunk, úgy hogy a kar és a törzs egy vonalban legyenek. A nyújtózásokat tartsuk meg három másodpercig, az egész gyakorlatot pedig végezzük el tízszer.[/box] [box title=”Hátizom mozgató gyakorlat” box_color=”#eec34a”]Üljünk egyenes háttal mellkas előtt érintsük össze a tenyerünket. Szorítsuk össze kezeinket és közben nyújtsuk a egyre magasabbra a kart, egészen fül mellé vagy mögé, de ne elé – majd engedjük le a kart vissza mellkas elé. Lassan végezzük a gyakorlatot. Öt másodpercig nyújtsuk, három másodpercig tartsuk meg és öt másodperc alatt engedjük le karjaink. Ezt a mozdulatsort ismételjük 5-10-szer, ahogy jól esik.[/box]

A számítógép használat valamint az ülő munka során a felső háti szakasz fokozottan görbül, a vállak előre esnek, melynek következménye lehet a lapockák közötti, vagy a váll és nyak körüli fájdalom. Ennek megelőzése érdekében, a gyógytornász egy intenzív gyakorlatot javasol, melyhez ezúttal fel kell állnunk.

Irodai torna 2

[box title=”Váll- és nyakmozgató gyakorlat” box_color=”#51aab9″]A mozdulatsort végezhetjük ebédszünetben, vagy akkor, amikor el kell hagynunk egy kis időre az asztalunkat. Álló helyzetben végezzünk lendületes vállkörzéseket tízszer. Hátrafelé is csináljuk meg, eközben viszont tegyük a kezünket a vállunkra – így körözzünk. Ezután oldalra nyújtott karunkat, hátrafeszített kézfejjel, körözzük újra tízszer, majd hátrafelé, teljes vállkörzéssel zárjuk a mozdulatsort – ezt szintén tízszer végezzük el.[/box]

A pécsi szakember ajánlásával ezeket a gyakorlatokat ha tehetjük, végezzük el heti rendszerességgel, valamint szakítsunk időt a hétköznapi sportolásra – ha sokan ülünk az íróasztalnál, akkor ez kiemelt fontosságú.