Indul a suli, támadnak a bacik!

Előbb vagy utóbb, de szinte minden gyermek átesik valamilyen fertőző betegségen

A tanév kezdete egyben a vírusok beindulását is jelenti. Ahogy a gyerekek visszakerülnek a viszonylag szűk és zárt közösségbe elindul egy ördögi kör. A betegségekkel való ping-pong játszmákat azonban elkerülhetjük, ha egy picit előrelátóbbak vagyunk. 

Amerikai orvosok kimutatásai szerint a közösségbe járó, egészséges immunrendszerrel bíró gyerekek 8-12 enyhe megfázásos és egy-két hasmenéses betegségen esnek át évente. Ez az a mennyiség, ami még normálisnak mondható – magyarázza dr. Pátri László, pécsi gyermekorvos.

– A szűk közösség, szoros együttlét számos csatornát teremt, ahol a vírusok és baktériumok átadhatóak egymásnak. Ez hatványozottan igaz a gyerekek esetében, köztük is az alsóbb osztályokban, óvodákban. Az apróságok ugyanis nem használják rendeltetésszerűen a zsebkendőt, nem teszik a szájuk elé a kezüket tüsszentés közben, és gyakran nyúlnak a szájukba, szemükbe. Minden eszközt megfogdosnak egymás után, játszanak a homokozóban és így tovább.

Gyermekápolás: fizetés nélküli szabadság

Ahhoz, hogy a szervezetet ledöntse a lábáról egy-egy vírus vagy baktérium három feltétel együttállása szükséges:

1. az adott kórokozó jelenléte

2. a terjedéséhez szükséges csatorna

3. és egy legyengült immunrendszer

A három tényező közül a terjedéshez szükséges csatorna megléte a leglényegesebb, tehát ha azt kiküszöböljük, akkor a betegség elkerülhető – figyelmeztet a gyermekorvos. Ez egészen konkréten azt jelenti, hogy a kicsiknél nagyon szigorúan oda kell figyelni a rendszeres kézmosásra: evés előtt, játszóterezés után, betegség esetén pedig minél többször.

A kórokozókat csak úgy lehet minimalizálni, ha a fertőzött diákok otthon maradnak néhány napig vagy hétig. Ám ez sokszor nem megoldható, és persze vannak kevésbé körültekintő, türelmetlen szülők, akik nem gondolják végig, hogy mit indíthatnak el egy ki nem hevert betegséggel.

beteg gyerek

Az immunrendszer megerősítése, ami a védekezés harmadik alappillére, friss zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztásával megoldható, ám ez nem mindig elegendő. A vízben oldódó vitaminok nagyon gyorsan kiürülnek a szervezetből. A legjobb tehát, ha a szülők végiggondolják, hogy az elmúlt tanév mennyire volt rázós betegségek szempontjából, majd leülnek és a gyermekorvossal közösen átbeszélik, hogy mit érdemes szednie a csemetének.

– Általános tanácsokat nagyon nehéz adni, hiszen sokszor egyéb körülmények, például hajlamosító tényezők is meghúzódhatnak a betegségek mögött. Konkrétabban a gyakori orrfolyás utalhat nagyobb orrmandulára, ebben az esetben pedig hiába is szed a kicsi vitamint, nem fog javulni a helyzet – így dr. Pátri László.

Ám ha valóban a immunrendszer okolható a folyamatos gyengélkedésért, léteznek különféle terápiák, melyekkel stimulálják a szervezet érzékeny területeit, ám ennek szükségességét és mikéntjét a szakemberekkel kell egyeztetni.

[note note_color=”#deaeef”]

Természetes immunerősítők

Dr. Pátri László elmondta, az alábbi “csodaszerekkel” lehet és kell is próbálkozni, de a legtöbb esetben ezeknek a hatékonysága nem bizonyított.

  • kasvirág (Echinacea)
  • csipkebogyó
  • grapefruit
  • gomba
  • spenót
  • búzacsíra
  • gyömbér[/note]

 

 

 

Hirdetés