Indul a harc a “cuki” zsírpárnák ellen

Nem teszünk ellene

Magyarországon kizárólag a PTE Gyermekgyógyászati Klinikája vesz részt már tíz éve olyan kutatásokban, amelyek a gyerekkori elhízást vizsgálják. Ezen idő alatt hazánkban több ezer állapotfelmérést végeztek. Az eredmények pedig igen elkeserítőek, a serdülők több mint 25 százaléka túlsúlyos, és csupán a kicsik elenyésző százaléka eszik elegendő zöldséget és gyümölcsöt. A Magyar Gyerekorvosok Társasága kezdeményezésére ezért hamarosan Regionális Megelőzési Központ nyílik Pécsen.

hirdetés

A csaknem tíz év alatt egészen a kétéves korosztálytól a tizenöt éves serdülőkig végeztek vizsgálatokat a PTE Gyermekgyógyászati Klinikáján. Európa-szerte átfogó kutatásokról beszélhetünk, a több ezer résztvevőtől biológiai mintákat vettek, fizikai, pszichológiai vizsgálatoknak vetették alá őket, kérdőíveket töltettek ki velük, étkezési naplót kellett vezetniük és mérték fizikai aktivitásukat is – mondja dr. Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájának igazgatója.

Az eredményekből kiderült, hogy bár Európában hazánk a középmezőnyben végzett, mégis igen magas az elhízott gyerekek aránya. Míg fiatalabb életkorban 15-17%, addig serdülőkorban már több mint 25%.

elhízás

[note note_color=”#f1b6bc”]

Mi lenne az ideális?

  • napi 200g (felnőtteknél: 400g) zöldség és gyümölcs fogyasztása
  • a cukros üdítők és gyümölcslevek vízzel való kiváltása. A magas szénhidráttartalmú ételek és italok ugyanis a fő okai az elhízásnak, ezen kívül az üres kalóriák nem okoznak jóllakottság-érzetet, sőt, éhségérzetet generálnak, így még többet eszünk.
  • az iskolai testnevelésórák számától függetlenül heti négyszer hatvan perces fizikai aktivitás (óvodás és kisiskolás korban)
  • a képernyő előtti foglalatosság lecsökkentése. Iskoláskor előtt maximum napi egy óra, iskoláskorban ne legyen több napi két óránál
  • nyugodt családi légkör, sok tartalmasan együtt töltött idő és közös étkezések
  • kielégítő és nyugodt alvás biztosítása, óvodáskorú gyerekeknek 10-12 óra, iskolásoknak 8-10 óra alvás szükséges. Utóbbi két pont egyébként azért hangsúlyozandó, mert bizonyított tény, hogy a nem megfelelő stresszkezelés és a kevés alvás erőteljesen befolyásolja az elhízás mértékét. A gyerekek unalmukban, örömforrás gyanánt kezdenek el enni, ami egyértelműen túlsúlyhoz vezet.[/note]

A PTE orvosai által végzett kutatások egyértelműen rámutattak arra is, hogy csupán a gyerekek pár százaléka él a fenti ajánlásoknak megfelelően. Ugyanakkor az is világosan leszűrhető tény, hogy már az életmódbeli változás elindításával óriási eredményeket lehet elérni, és lényegesen csökken az elhízás esélye.

elhízás, gyerek, kaja,

A népesség súlygyarapodásának megállítása pedig közös érdek, hiszen a kutatásokból egyértelműen le lehet vonni a következtetést, miszerint a felnőttkori civilizációs betegségek többsége megelőzhető volna, ha már gyermekkorban odafigyelnénk a plusz kilók távol tartására. Így nemrég dr. Molnár Dénes, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke kerekasztal-konferenciát kezdeményezett a témában. Védőnők, gasztroenterológusok, gyerekorvosok és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársai magukra vállalták, hogy külön programot indítanak a prevenció ügyéért. Ennek keretében hamarosan megnyitja kapuit Pécsen egy Regionális Megelőzési Központ, amely különféle prevenciós programokat tesztel majd.