Ingyenes plasztikázás? Lehetséges!

Side view portrait, plastic surgery doctor drawing line on patient breast augmentation implant

Ma már nem lepődünk meg, ha valaki a plasztikázás mellett dönt, és szike segítségével szépítteti meg a számára elfogadhatatlan testrészeit. Akkor viszont szinte mindenki elkerekíti a szemeit, ha megtudja, a plasztikai műtét ma már teljesen ingyenes is lehet. Prof. Dr. Vereczkei András a PTE ÁOK Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának igazgatója segít eligazodni, mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban.

hirdetés

A legfontosabb különbség

Amennyiben a beavatkozásra egészségügyi, és nem esztétikai okok miatt kerül sor, lehetőség van a műtétet térítésmentesen, fizetés nélkül igényelni. Abban az esetben tehát, ha funkcionális korrekcióra van szükségünk, vagyis fizikai, esetleg pszichés okok miatt, a páciens egészségének visszaállítása a célja a műtétnek, az OEP támogatja azt.

Egy korábbi anyagunkban már beszámoltunk a nagy súlyvesztés során megereszkedett hasfal ingyenes plasztikázásáról, azonban a klinika igazgatójától megtudtuk, hogy emellett pontosan milyen típusú műtétek finanszírozására van még lehetőségünk.

  • az emlőben talált tumor miatt végzett beavatkozás korrekciója implantátummal, vagy saját szövettel történő helyreállítással
  • egyes emlő fejlődési rendellenesség korrekciója
  • jóindulatú emlő aszimmetria esetén, ha az eltérés legalább 30%, fotódokumentáció alapján, bizottsági engedélyezéssel
  • nagyméretű emlő esetén emlőkisebbítés, ha a testsúly 0,5%-a legalább eltávolításra kerül oldalanként, fotódokumentációval
  • nagymértékű fogyás után hasplasztika, karplasztika, combplasztika végezhető
  • elálló fül esetén 14 éves kor alatt fülplasztika, amennyiben beilleszkedési, pszichés problémát okoz

Veleszületett fejlődési rendellenességek, a baleset következtében kialakult sérülések, és orvosi beavatkozások utáni testi elváltozások, illetve mindenféle torzító heg helyreállítására szintén van lehetőség az OEP által teljes egészében támogatott formában.

 

Fontos azonban tudniuk a pécsieknek, hogy OEP finanszírozásra nincs lehetőség a megereszkedett mellek felvarrása esetében – emelte ki Vereczkei professzor.

plasztikai műtétek, mellműtét

Mi előzi meg a műtétet?

A klinika három plasztikai sebésze a szakrendeléseken fogadja a testükkel elégedetlen betegeket. Ahhoz, hogy az időpont egyeztetés és a szakorvosi vizsgálat megtörténhessen, háziorvosi beutalóra van szükségünk –tudtuk meg a professzortól.

A szakrendelésen a sebészeti konzultáció során derül ki, hogy a műtétet megelőzően milyen vizsgálatokat kell elvégezni, valamint az is, ha további szakorvosi vélemény (pl.: ortopédus, pszichológus stb.) beszerzésére van szüksége a betegnek. Valamennyi esetben viszont lényeges, hogy csak az orvosilag indokolt műtéteket fogja helyettünk kifizetni az OEP.

Megválasztható-e, hogy ki végezze a plasztikai beavatkozást?

A klinika igazgatója elmondta, hogy valamennyi betegnek módjában áll megválasztania, hogy melyik sebész végezze a műtétet, azonban ilyen esetben az adott orvos előjegyzési listája alapján kerül sor a műtétre. Így az átlagosan fél éves várakozási idő akár 2 évre is nőhet.

Mit kell tudni a mellplasztikáról?

A mellplasztika esetében a legfontosabb különbség, hogy szükség van-e implantátum beültetésére a műtét során – emeli ki a professzor. Az OEP által támogatott műtétek elvégzéséhez, és ezen belül is az implantátumok beszerzéséhez a kórház külön kerettel rendelkezik. Emlőhelyreállításra a klinika ebben az évben 2,5 millió forintot használhat fel. Az igazgató elmondta, hogy az éves keretet félévente vizsgálja felül a pécsi intézmény, és szükség esetén bővítést kér, hogy ne a pénzügyi keret határozza meg, hány beteget tudnak megműteni.

szilikon

Az implantátum tehát a kórház által biztosított és így kevesebb a választási lehetősége a betegnek, mint a magánklinikákon. A klinika 100 000 Ft-150 000 Ft összegű implantátumokkal dolgozik, melyek ugyan nem a piacon található legdrágább termékek, azonban megfelelő minőségűek és ritkán fordul elő velük probléma. Ilyen esetben viszont a szállítók teljes garanciát nyújtanak – hangsúlyozza Prof. Dr. Vereczkei András.

Magánklinikák kizárva!
Fontos tudni, hogy amennyiben támogatott formában, ingyenesen kívánjuk a műtétet igénybe venni, arra magánklinikákon nem, csak az államilag fenntartott kórházakban kerülhet sor.