Itt tanulhatnak a speciális igényű gyerekek

Ha valakinek viselkedési zavaros, esetleg fogyatékkal élő gyermeke van, annak még nehezebb a dolga, ami a nevelést illeti és különösen nagy figyelmet kell fordítania gyerkőce fejlődésére. Speciális nevelési igényű, mozgás- és szellemi sérült gyerekek számára szerencsére több felzárkóztató, képességfejlesztő, oktató tevékenység áll rendelkezésre Pécsett is. Összegyűjtöttük azokat, amelyek ingyenesen vehetők igénybe.

hirdetés

Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja

A kisbabák egészséges mozgásfejlődése kapcsán korábban említettük már ezt az intézményt, ahol ép és eltérő fejlődésű gyermekek, tanulók vizsgálata, fejlesztése zajlik. Itt gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás, tanulási képesség vizsgálata, szülők, pedagógusok továbbképzése érhető el. A foglalkozások logopédiai ellátást adnak, magatartás- és viselkedészavarok korrekciójára alkalmasak. Az itt dolgozók segítenek a sajátos nevelési igényű tanulók pályaorientálásában, fejlődésük szakmai kontrolljában. Több információ ITT.

ANK Korai Fejlesztő Logopédiai és Gyógytestnevelési Intézet

A fő profil itt is a korai fejlesztés és a gyógypedagógiai szaktanácsadás. Többek között enyhe és súlyosan fogyatékos, siket, mozgáskorlátozott, autista, Down- és Rett-szindrómás gyerekeket tudnak fogadni az intézetben. A különböző foglalkozások és terápiák sora bőséges, egyebek mellett lovaglás, Dévény-féle gimnasztika, beszédmegértést fejlesztő program, grafomotoros fejlesztés, emlékezet- és figyelemfejlesztés, valamint afáziaterápia és mozgásterápia is rendelkezésre áll. Bővebb információ a KézenFogva Alapítvány weboldalán érhető el.

fogyatékos, gyerek, tolószék

ANK Úszóklub

Az úszóklubban a kezdőktől a profikig mindenki megtalálja a helyét, kisiskolásoktól egyetemistákig mindenkivel a neki megfelelő módon tudnak foglalkozni. Ép és mozgássérültek integrált oktatására törekednek, de egyéni igények alapján a speciális nevelést igénylő gyerekek külön foglalkozásban részesülhetnek heti 2×1 órában. Sors Tamás, Jakabos Zsuzsanna és Pásztóry Dóra is az ANK-ban kezdte vagy épp folytatja most is sportkarrierjét. Bővebb információ ITT.

Fokról-fokra – Képességfejlesztés gyerekeknek

Bótai Zsuzsanna a Fészek bölcsődében tart terápiás foglalkozásokat, amiket a pécsi bölcsődék valamelyikébe járó kicsik vehetnek igénybe. Hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika (RHG), egyéni és csoportos tervezett szenzomotoros tréning, valamint zenés mozgásfejlesztő terápia közül válogathatnak azok a szülők, akiknek speciális nevelési igényű gyermekük van, vagy valamilyen rendellenességet vesznek észre a csemetén.

Down-kór, úszás, fogyatékos

– RHG-re hetente kétszer járhatnak a gyerekek a terápiás medencébe, ami minden esetben receptköteles. A szoktatás ideje alatt a szülőkkel együtt dolgozunk, de aztán már nélkülük is megy a dolog – magyarázza a Bótai Zsuzsanna a speciális módszert.

A különböző képességfejlesztő gyakorlatok minden esetben hatékonyak, de nagyon fontos az állandóság, a szülőknek években kell gondolkodniuk. Tulajdonképpen a mozgásfejlődés szakaszain kell újra végigmenni, ezeket kell újrastrukturálni. A szakember elmondása szerint a Down-kóros és a mozgássérült gyerekek is bámulatos változáson mennek keresztül, de ehhez évekre van szükség. Bővebb információ ITT.