Izmosabb lehet, ha sokat napozik!

A D-vitamin jó, a D-vitamin különleges! Azt már tudjuk, hogy azért mert hozzájárul a csontok egészségéhez és erősíti az immunrendszert, de arról hallott már, hogy a napfény hatására akár izmosabbak és gyorsabbak is lehet? Bizony így van, sőt, az izomfájdalmak is könnyebben múlnak, ha napozunk közben. Utánajártunk a rejtélynek.  

hirdetés

A D-vitamint egy zsírban oldódó vitamin, hosszú ideig raktározhatjuk a szervezetünkben, méghozzá a zsírszöveteinkben. Meglepően a D-vitamin teljesen eltér más vitaminoktól, mert miután bejut a szervezetünkbe, kétlépcsős átalakuláson megy át míg végül a kalcitriol nevű hormonná nem alakul. Ez egy szteroidszerű hormon, ami akkor jön létre, amikor bőrünket napsugárzás éri.

Mennyi kell a napfényből?

Jermendi Éva pécsi dietetikus szerint az ajánlott napfényadag a nyári hónapokban hivatalosan 5-20 perc, mindössze két-három alkalommal elég egy héten. Ilyenkor az UV-B sugárzásnak bőrünk legalább 5 százalékát kell érnie. Ráadásul nyáron fürdőruhában 15 perc alatt képes a szervezet 10.000 – 20.000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint termelni, holott a napi ajánlott érték 1000 – 1500 NE  egészséges felnőtt számára.

pexels-photo-230668

– Ritkán töltünk megfelelő mennyiségű időt a napon naptej és ruha nélkül, ami szükségessé teszi, hogy ételeinkkel, vagy étrendkiegészítőkkel pótoljuk a D-vitamint. Zsíros halakban és tojássárgája, valamint néhány gombában található csak meg, így a hiánya elég gyakori – mondja a szakember.

A D-vitamin legfontosabb feladata a csontnövekedés, a csontszerkezet megújítása, jelentős hatást gyakorol egészségünkre, például az immunrendszerre, idegi működésre, szív-és érrendszerre, vércukor anyagcserére, csontok egészségére, sportolás által kiváltott gyulladásra, és a vázizom teljesítményére is. Ezeken kívül pedig van még egy hatása, amit nemrég igazoltak csak a tudósok.

Ha eleget napozunk, izmosabbak is lehetünk!

Az utóbbi években derült fény arra, hogy a napfény és ezáltal a D-vitamin, ha bőségesen jelen van a szervezetben, akkor teljesítményfokozó hatású lehet.

– Egyre több kutatás utal arra, hogy a sportolók számára a D-vitamin teljesítmény, erőnlét fokozó hatással bír, sőt és izmaik növekedését is segíti. Ez azért lehetséges, mert a D-vitamin hozzájárul az izomfehérjék szintéziséhez, a terhelési kapacitás és az energia termelés növeléséhez – így Jermendi Éva.

pexels-photo-42400

Tudósok megállapították, hogy azok a sportolók, akik D-vitamin kiegészítőket fogyasztottak valamivel nagyobb izomerővel rendelkeztek, mint azok, akik nem szedtek kiegészítőket. A pécsi szakember elmeséli, hogy az 1950-es években, egyes országokban annyira meg voltak győződve a D-vitamin teljesítménynövelő hatásáról, hogy a sportolókat UV-B fénnyel világították meg és eredményképpen 5%-kal nagyobb teljesítményt értek el a fénynek kitett sportolók a nem megvilágított társaikhoz képest.

Edzés után irány a strand: a napfény a regenerálódásban is segít! Mivel a D-vitamin az immunrendszerünket is erősíti, ezért nagy részben támogathatja a gyakran túlterhelt sportolók legyengült immunredszerét is, ezen kívül a megfelelő D-vitamin szint csökkenti az izomfehérje leépülését és csökkenti az izomfájdalmakat sportolás után