Jobb, ha életmódot váltasz, Pécs!

Bármennyire a sportolásra, és az egészséges táplálkozásra alkalmas városban élünk, az adatok nem igazolják azt, hogy annyira egészségesen élnénk. Szerencsére akadnak szakemberek, akik segítenek, ha úgy döntünk, életmódot váltunk! Egy új szerveződés, a Válts Életmódot, Pécs! most ezen dolgozik. 

hirdetés

– Döbbenetes, de a felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott a régiónkban – avat be az elkeserítő statisztikába Vági Zsolt pécsi táplálkozáskutató, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakembere.  Mint mondta, egészséges életmóddal megelőzhetőek lennének azon betegségek jelentős hányada, amelyeket ma a vezető halálokok között tartanak számon és amelyek egyébként fiatalabbakat is érintenek, így például a 2-es típusú cukorbetegség.

sütemény, fánk, egészségtelen, étel, kalória, nassolás
Szoktunk “bűnözni”, nem is keveset

Ha ez még nem lenne elég, akkor a legfrissebb, a Központi Statisztikai Hivatal által alig egy éve készített felmérés még sokkolóbb. A közel tízezer ember megkérdezésével készült kutatásból kiderül, hogy a magyarok 55 százaléka krónikus betegségben szenved. Kiemelkedő a magas vérnyomás (31 százalék), valamint más szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi betegségek – különösen a hát- és gerincfájás (21 százalék), az ízületi kopás (17 százalék) – és az anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség: 8 százalék) gyakorisága.

Ne nyugodjunk meg, sportolásban sem vagyunk a legjobbak! Több felsőoktatási intézmény végzett kutatást, amelyek eredményeit a debreceni egyetemen foglaltak össze velősen: míg Nyugat-Európában a teljes lakosság 60-70 százaléka, a skandináv országokban 80-90 százaléka, addig a magyarok mindössze 8-18 százaléka sportol rendszeresen.

A Válts, Életmódot Pécs! csapata három közreműködőből áll: Vági Zsolt pécsi táplálkozáskutatóból, a paleo- és fitneszételeket készítő RoomBistróból, és a Mecsek Maraton Teamből. A formáció nemcsak programjaival, de pozitív pécsi példákkal, valamint a szaktudásával is próbál segíteni azoknak, akik úgy döntenek, hogy változtatni akarnak. A közösségépítő kezdeményezés célja erőt adni az elhatározáshoz, hogy valaki gyökeresen megváltoztassa az életét.

reggeli, narancslé, egészség, étel, ital, nő, friss

– Sok lehetőség adódik arra, hogy valaki segítséget kérjen és kapjon tőlünk. Egyrészt az oldalunkra kikerülő ötletekből, receptekből válogathat, csatlakozhat az életmódváltó programhoz, de ösztönző lehet az is, ha valaki látja: pár lelkes ember mennyit elérhet egy hónap alatt önsanyargatás nélkül – mondta Vági Zsolt.

A csapat nem megszállott egészségmániásokat szeretne toborozni, hanem olyan értékeket képviselni, amelyek segítségével mindenki tehet valamit saját magáért. Ennek érdekében szeretnének főzőklubot és -tanfolyamot indítani, létrehozni egy önszervező futómozgalmat kezdők számára, megismertetni az embereket a helyes táplálkozással és mozgással, valamint a jógával és annak életmódszemléletével – ez önmagában komplex egészségfejlesztő rendszerként is felfogható. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a megfelelő stresszkezelés is, így számíthatunk hasonló témájú képzésre, tanfolyamra is.

Mindenesetre a kezdeményezésre még nem volt példa, és a nemes célok miatt reméljük, hogy sikeres lesz a projekt.

Hirdetés