Jógagyakorlatok menstruációs görcsök ellen

Amikor egy hónapban egyszer irgalmatlanul görcsöl a hasunk, hajlamosak vagyunk rögtön valamilyen erős fájdalomcsillapítóért nyúlni, pedig természetes módszerek is léteznek a menstruációs panaszok enyhítésére. Aki rendszeresen jógázik, annak nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ez az ősi indiai mozgásforma a görcsök csillapításában is segítségünkre lehet. Ám aki nincs otthon a témában, annak mutatunk néhány gyakorlat, amivel könnyíthetünk a nehéz napokon. 

hirdetés

Miért fáj a hasunk?

A menstruációs görcsök elsősorban azért alakulnak ki, mert peteérés során a felszabaduló hormonszerű anyagok, az úgynevezett prosztaglandionok méhösszehúzódást okoznak, csökkentik a méh véráramlását és fokozzák a méh fájdalomérző idegvégződéseinek érzékenységét. A fájdalom alapvetően az alhasban jelentkezik, de a deréktájra vagy az alsó végtagokba is kisugározhat. Általában görcsös, változó intenzitású, de lehet tompa, állandó is.

jóga

Hogyan segíthet a jóga?

Ha a fájdalom nem annyira erős és fel tudunk kelni, akkor érdemes a bivalyerős fájdalomcsillapítók helyett alternatív módszereket kipróbálni. Ilyen például a has melegítése melegvizes palackkal, forró zuhannyal, illetve a kalcium, magnézium vagy a különféle gyógyteák.

Ám ezeken kívül érdemes lazító jógagyakorlatokat végezni, hogy a méh izmai ellazulhassanak. Egy nemrég készült tanulmány szerint  az ősi indiai gyógyító jóga nemcsak a fájdalom időtartamát, hanem erősségét is csökkenti. A helyesen felvett és ellenőrzött jógapozíciók elősegítik a görcsök oldását, kifejezetten gyengéd és egészséges megoldást kínálnak a kínzó, rendszeresen jelentkező panaszok leküzdésében. A gyakorlatokkal természetesen otthon is próbálkozhatunk, de jobban tesszük, ha  eleinte, legalább néhány alkalommal ellátogatunk egy csoportos órára, ahol oktató segítségével sajátíthatjuk el a helyes kivitelezést.

Vagyis ahhoz, hogy a jóga fájdalomcsillapításban valóban hatékony legyen, szükséges a segítő-támogató ászanák – pl. a kobra póz és a hal póz – elsajátítása. A két említett ászana javítja a kismedence vérellátását, valamint a méhizomzat összehúzódásai nyomán keletkező erős fájdalmak enyhítésében játszik szerepet.

Ezen az angol nyelvű videón láthatunk néhány pózt, ami enyhítheti a görcsös fájdalmakat.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=BBXTpL06cpU” width=”670″] [note note_color=”#d7a2f1″]Pécsett több helyen is kipróbálhatod a jógát. Például:

Hamsa Yoga és Életmód Központ

Life1 Fitness Klub

Drishti Jógaműhely

és

Életegyensúly Alapítvány[/note]