Most kell nagyon vigyáznunk egymásra!

Míg a karácsony a szeretet, a megváltás, a remény és az újrakezdés ünnepe kellene, hogy legyen, sokaknak vitákban, érzelmi játszmákban telik, egy idő után pedig komoly teher lehet. A pécsi pszichológus szerint, ha rendezettek a kapcsolataink, ha rendezett az életünk, akkor a karácsony is békében fog telni, ha nem, szenvedés lesz.

hirdetés

Kétségkívül a karácsony kiemelt ünnep, mind családi, vallási vagy kulturális szempontból. Láng András, a PTE Pszichológia Intézet Fejlődés és Klinikai Pszichológia Tanszék egyetemi adjunktusa szerint különlegessége abból fakad, hogy jóval ritualizáltabb, mint minden más ünnep.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a karácsony körüli tevékenységeink évről évre hasonló formában ismétlődnek: megvannak a leosztott szerepek, visszatérő szertartások. Ez akkor válhat problémássá, ha eltérő szokásrendszerek találkoznak, például friss házasok esetében, amikor mindkét fél más-más módon ünnepelte a karácsonyt  – vélekedik a szakember.

Másrészt a karácsony érzelmi jelentőségével is kiemelkedik az ünnepek közül. Ez feltehetően abból fakad, hogy a naptárban a karácsony az év végén található. Ez egyfajta visszatekintésre, számadásra is késztet minket.

– Ki és milyen jót tett velem, és én kinek tettem jót az év során? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok nem a karácsony három napján szerzett tapasztalatok alapján születnek meg, hanem számot vetünk az egész évről, a karácsony egy erős lencse, amely felnagyítja érzéseinket, kötődéseinket a számunkra fontos személyekkel kapcsolatban. Ahol problémás, ott a problémákat; ahol elfogadó és szeretetteljes, ott ezeket a pozitív érzéseket – így Láng.

Ha rendezettek a kapcsolataink, ha rendezett az életünk, akkor a karácsony is ilyen rendezett lesz. Sajnos az elanyagiasodó világban egyre inkább minden a rohanásról szól.

Sokak adják fel ilyenkor

A szakember szerint az öngyilkosságok számának megemelkedése a karácsonyi időszakban éppen annak a következménye, hogy a karácsony a szeretet, a megváltás, a remény és az újrakezdés ünnepe. Annak, akinek nincs szeretet, remény az életében, aki úgy érzi, hogy már nincs ereje újrakezdeni, nagyon nehéz ez az időszak. Fájdalmukban, elkeseredettségükben csak az élet maguk mögött hagyását látják lehetséges megoldásnak, ami viszont nem megoldás.

Nem a pénz miatt nem sikerül a karácsony

Bár sokan a pénztelenséget, anyagi nyomást okolják amiatt, hogy elhibázottan sikerül mindig az ünnep, Láng András szerint egy amerikai kutatásban megvizsgálták, hogy mely tényezők járulnak hozzá ahhoz, hogy a karácsonyt kellemesként, pozitívként éljék meg az emberek. A karácsonyi jóllét független volt a család éves jövedelmétől, sőt, minél magasabb volt az ajándékra szánt összeg, annál stresszesebbnek élték meg a karácsonyt az érintettek.

– Nehezen megállapítható, hogy a magyarok negatívabban élik-e meg a karácsonyt, mint más nemzetiségűek, az azonban biztos, hogy az év 365 napját együttvéve meglehetősen elégedetlenek és boldogtalanok vagyunk – szögezi le a pszichológus.

Merjünk segítséget kérni!

A Pécsi SOS Élet, öngyilkosság-megelőző sürgősségi telefonszolgálatot 19 óra és reggel 7 óra között ingyenesen hívhatjuk: 06 80/ 505-390, de tárcsázhatjuk a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok éjjel-nappal ingyenesen hívható számát is: 116-123.

hirdetés