Kérdések, amelyekre nem kell válaszolnod

Ha nem is élesen, de azért meghúzható a határvonal a magánéletet és a munkavégzést érintő információk, szokások között. Jó hangulatban lehet csevegni egy állásinterjú keretében a hobbidról és akár életed néhány emlékezetesebb pillanatáról is, de van az a pont, amikor a túlzott érdeklődés már a privát szférádat kapargatja. Léteznek olyan „tiltott témák”, amelyekkel kapcsolatban igenis megtagadhatod a választ egy ilyen állásinterjú során.

hirdetés

Amíg a kérdések a szakmai alkalmasságod megállapítására vonatkoznak és a feladatkör betöltéséhez fontos információkra irányulnak, saját érdeked is az, hogy a valóságnak megfelelően, őszintén válaszolj. Problémába akkor ütközhetsz, ha olyan dolgokat feszegetnek (kor, nem, családi állapot, származás, szexuális beállítottság, vallás, egészségügyi állapot), amelyek csak rád tartoznak, a munkavégzésedre nem hatnak ki. Ezekben az esetekben jön a dilemma: vajon kötelesek vagyunk-e az ilyen magánjellegű kérdésekre válaszolni? Mondj igazat vagy hárítsd el a konkrét választ?

állásinterjú, nő, munka

Sokan félnek (sajnos nem alaptalanul), hogy nemcsak az adott válasszal, hanem annak megtagadásával is elvágják magukat, és kiesnek a rostán. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2013-as tanulmánya ezt sok tekintetben alá is támasztja. Mutatunk néhány kényes kérdést és rá adható, áthidaló mondatot.

1.    „Tervez-e a közeljövőben gyermekvállalást?”

Talán egyike a leggyakrabban előforduló „tiltott” kérdéseknek. Noha az adott cég számára fontos szempont, hogy leendő munkavállalójára hosszabb távon számíthasson, a nőkkel szemben a családalapítással kapcsolatos következtetések egyértelműen diszkrimináció alapjává válhatnak. Például nem árt tudni, hogy ha érdeklődnek arról, hogyan is képzeled el magad öt év múlva, akkor elsősorban nem a karriercéljaidra, sokkal inkább a gyerekvállalással kapcsolatos terveidre kíváncsiak.

Válasz: „Hosszabb távú terveim között szerepel a családalapítás, ám jelenleg az elhelyezkedés és a karrierépítés áll az életem középpontjában.”

2.    „Milyen politikai nézeteket vall?”

Hogy melyik párttal szimpatizálsz, az napjainkban több fórumon is „divatos” téma, de semmiképpen nem egy állásinterjú keretében megvitatandó kérdéskör. A kiválasztó szakembernek nincs joga erről faggatni. Némely HR-es azonban furfangosabban közelít a témához: noha látszólag csak a szórakozási formáidat veszi számba (melyik újságot olvasod szívesen vagy melyik a kedvenc TV-csatornád), jól gondold meg a választ, mert burkolva ugyan, de szintén a politikai nézeteiddel kapcsolatban próbál tapogatózni.

Válasz: „Azt gondolom, hogy ez semmiben nem befolyásolja a munkámat, ezért nem szeretnék rá válaszolni.

 3.    „Szenved valamilyen krónikus betegségben?”

Akad olyan pozíció, amikor ez a kérdés indokolt lehet a hatékony és biztonságos munkavégzéshez. Elég, ha csak a fizikailag megerőltető feladatokra vagy veszélyes munkakörnyezetben ellátandó kötelezettségekre gondolsz, ahol kizáró tényezőt jelenthet egy komolyabb betegség (pl. epilepszia). Az esetek nagy részében azonban a pályázó krónikus betegségének semmi köze sincs a hatékony munkavégzéshez .

Válasz: „Nem értem, hogy ez a kérdés miért fontos a pozíció ellátásához, de ha megosztja velem, szívesen válaszolok rá. ”

Noha lehet, hogy adott válasz megtagadása csökkentheti esélyed az adott pozícióért folytatott harcban, de gondolj csak bele, hogy mennyire szeretnél olyan munkaadónál hosszabb távon dolgozni, aki ilyen mértékben belemászik a magánéletedbe?

[box title=”Ha kérdésed van vagy diszkriminációt tapasztalsz, kihez fordulhatsz?” box_color=”#ffdc9e” title_color=”#030202″]

Állandó ügyfélfogadás

Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata

7621 Pécs, Mátyás király u. 32.

tel: 06 72-513-436

Dr. Gajda Zoltán

06 70/217-9323

gajda.zoltan@gmail.com[/box]