Kevesebb piát és cigit, több autót veszünk

Mikor máskor, ha nem újév első napjaiban próbáljuk gyökeresen megváltoztatni az életünket? Az újévi fogadalmak között a több sportolás, egészségesebb étkezés és a cigarettáról való leszokás a listavezető, de sokan ekkor újítanak be autót és veszik a legkevesebb alkoholos italt. Utánajártunk, mit fogad meg a pécsi újévkor, legyen az kitartó, vagy tiszavirág-életű elhatározás.

Sokkal kevesebb cigi és alkohol fogy az év elején

Érthető módon január első napjaiban teljesen máshogy cselekszünk, mint az év többi időszakában. Még azok is számot vetnek, akik amúgy nem nagy fogadkozók, azokról nem is beszélve, akik minden évben megfogadnak fűt-fát. Nem nagy meglepetés, hogy a Központi Statisztikai Hivatal információi szerint az éves vásárlási adatokhoz képest az év első időszakában vásároljuk a legkevesebb szeszes italt – ugye ismerős, a „soha többé nem iszom alkoholt” mondat és az újévi tisztítókúra. Pontosabban majdhogynem fele annyi alkoholos italt teszünk a kosarunkba, mint az év végén, de sokkal kevesebb dohányáru is fogy ilyenkor; 170 ezer doboz cigi helyett 130 ezer dobozzal vásárolunk. Ez sem meglepő, a statisztikák szerint az egyik leggyakoribb újévi fogadalom a dohányzásról való leszokás.

Érdekes adat, hogy ilyenkor vásároljuk a legtöbb használt gépjárművet. Lehet, hogy csípi a szemünket, hogy a karácsonyi asztalnál ülők közül csak nekünk nincs (márkás) autónk, így gyorsan beújítunk egyet az év elején?

Megugrik a fitneszbérletek iránti igény, sokan az életmódváltást és az egészségesebb étkezést fogadják meg

Nem meglepő, hogy az emberek Pécsen is több konditerembérletet vásárolnak maguknak az év első heteiben, vagy íratják be magukat jóga- vagy falmászó-tanfolyamra. Sajnos általában a lendület nem marad meg, a legtöbb ilyen csak impulzusvásárlás, hiszen az embernek attól még nem lesz több ideje sportolásra, hogy megfogadott valamit januárban.

Bár a karácsonyi dömping után kevesebb ruházati cikket, bútort, háztartási cikket és játékot veszünk, viszont megnő a gyógyszerek és a gyógyászati cikkek iránti kereslet, ami inkább az influenzaszezonnak köszönhető, és nem az újévi fogadalmaknak.

A Google trendelemzéséből – amit a Google a kereséseinkből készít – jól látszik, hogy az év első napjaiban megugrik az új állás után nézelődők száma, ahogy – már említettük – sokan böngészik az online használtautó-piacokat, de sokan keresik fel a bankok holnapjait is.

Kisebb lépésekkel kezdjük, nagyobb lesz a sikerünk!

Dobrotka Katinka, a Mindset Pszichológiai Szaklap viselkedéselemzője – ugyan amerikai vizsgálatot említ, de meglepő adatra mutat rá – általában az emberek tíz egymás utáni évben ugyanazt a fogadalmat teszik újévkor, ám ezek általában hat hétig tartanak ki.

Szerinte a nagymértékű kudarc a méretben rejlik. Hajlamosak vagyunk ugyanis a magasröptű elhatározásokra: megfogadjuk például, hogy 20 kilogrammot lefogyunk, megtaláljuk a lelki társunkat, vagy kifogjuk az álommunkát az újév első hónapjaiban. Az ilyen nagy lépések két speciális kihívást eredményeznek, melyek aztán megakadályozzák a sikert. Az első, hogy az ilyen jellegű elhatározások megkövetelik a hosszan fenntartott akaratot és önkontrollt, ezért különösen nehéz kibírni és véghezvinni őket. A második kihívás, hogy a nagy lépések nagy félelmet is kelthetnek bennünk. A kudarctól és az elutasítástól való félelem a két legerősebb ilyen érzés, amit emberként megtapasztalhatunk.

Sokkal messzebbre jutunk, ha a „le akarok fogyni”, „be akarom utazni a Földet” és a „le akarom tenni a cigit” fogadalmak helyett könnyebb, betartható fogadalmakat teszünk. Lássuk be, egyszerűbb és sokkal barátságosabb a napi nyolc fekvőtámasz fogadalma, mint a „lefogyok húsz kilót” elképzelése, ezáltal tarthatóbb lesz a terv, sikerélményünk is lesz és nem fogjuk már rögtön februárban azt érezni, hogy egy romhalmaz az életünk, mert még egy fogadalmat sem teljesítettünk a listáról.

Hirdetés