Ki jön velem a szülőszobára?!

A nők jelentős százaléka igényli, hogy gyermeke születése közben legyen mellettük valaki. Az illető személy kilétéről azonban mindenki maga dönt, szabályt erre nem lehet felállítani. Egy azonban biztos, érdemes olyan embert választani, akiről a kismama tudja, hogy intelligens módon, stabilan képes támogatni őt. A megfelelő személy ugyanis a szülészorvos számára is nagy segítség lehet.

hirdetés

Apa vagy nem apa? 

Arról, hogy bent kell-e lennie a szülőszobán az apának igencsak megoszlanak a vélemények, akadnak férfiak, akiket le sem lehet beszélni róla és vannak, akik már előre tudják, hogy nem fogják bírni a strapát, ezért inkább a folyosón izgulják végig az eseményeket.

– A ’70-es évektől kezdve – amikor Magyarországon is bevezették az apás szülés lehetőségét – volt egy hosszú, felívelő korszaka a nyitott szülőszobáknak. Hirtelen igen népszerű lett az édesapa jelenlétében világra hozni a gyermeket, ám mára ez nem akkora újdonság, kritikai észrevételek, illetve tudományos állásfoglalások is napvilágot láttak, melyek szerint nem mindig jó, ha az apa bent van – mondja dr. Veszprémi Béla, egyetemi docens, a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának mb. igazgatója.

Persze ez nem csak a kispapákra vonatkozik, a nagymama jelenléte bizonyos esetekben még problémásabb lehet.

– Az anya-lánya kapcsolaton múlik az, hogy a nagymama szülőszobai jelenléte jó vagy sem. Egy erőszakos, agresszív személy jobbára hátráltatja a kismama saját, szülésre való természetes képességét – teszi hozzá az orvos.

apás szülés

Egyre szívósabbak a kispapák

A legfontosabb tanács, ami adható: bárkire is essen a választás, ez semmiképp ne legyen kényszer a felkért személy számára. Az illető úgyis érezni fogja, hogy képes vagy nem képes támogatni az anyát.

– Sokszor előfordul, hogy az apa csak a vajúdás idejére akar a kismamával maradni, majd egyszer csak átlendül abba az érzelmi állapotba, hogy nem akarja otthagyni a nőt, hiszen látja, hogy fáj neki, hogy szenved, és szeretne segíteni, így bent marad a kicsi világra jöveteléig. Az álláspont változtatására természetesen bármikor van lehetőség – mondja Kaizer Melinda, szülésznő.

Érdekesség, hogy mostanában az apukák sokkal strapabíróbbak, mint évekkel ezelőtt. Ennek valószínűleg az az egyik oka, hogy a pécsi klinika szülőszobái családiasak, barátságosak, egyes helyiségekben bordásfal, kád és fitball is van. A másik ok feltehetően az, hogy szülés előtt a pár körülnézhet az osztályon, megtekinthetik a berendezést, a műszereket, így elmúlik az ismeretlentől való félelem – teszi hozzá a szakember.

szülés

Jól jön a támogatás

A klinikán az a tapasztalat, hogy a kismamáknak csupán a töredéke akar hozzátartozó nélkül maradni a vajúdás és a szülés idejére. Jellemzően ez csak akkor fordul elő, ha a szülés annyira gyors lefolyású, hogy az illető nem ér be időben a kórházba.

A várandósok többsége már jó előre kiválasztja azt a személyt, aki majd bekíséri őket a szülőszobára. Érdemes ilyenkor mérlegelni, hogy a hozzátartozó személyisége alkalmas-e egy ilyen szituációhoz. Biztonsági okokból akár több családtagot is felkérhetünk, Pécsett ugyanis arra is van lehetőség, hogy két személy támogassa az édesanyát szülés közben.  Egy intelligens, stabil személy egyébként sokat segíthet, nemcsak a kismamának, de még az orvosnak is.

– Az édesanyák a fájások és a hosszú ideig tartó vajúdás miatt egy idő után elveszítik józan ítélőképességüket, és előfordul, hogy kétségbeesetten kérik a császármetszést. Ilyenkor nagyon nehéz megmagyarázni nekik, hogy nem indokolt a beavatkozás, és sokkal jobban járnak, ha hüvelyi úton szülik meg a gyermeket. Néhány bátorító szó a hozzátartozó részéről viszont átlendítheti az anyát az utolsó előtti pillanatokban.

Pécsett a szülés után legalább 72 órát a kórházban kell töltenie az anyának és a babának.

Egy másik opció: a felkért szülésznő 

A pécsi klinikán arra is lehetőség van, hogy a felkért szülészorvos mellett szülésznőt válasszunk magunknak. Szülésznő természetesen mindenképpen jelen van a folyamatnál, de ő nem tudja végig támogatni az édesanyát. Legjobb esetben ugyanis három szülésznő tartózkodik egyszerre az osztályon, szülőszobából pedig hét darab van, így az esetek többségében egy szülésznőre minimum két kismama jut.

Ezzel szemben a felkért szülésznő a terhesség második felétől végigkíséri a kismamát, és a vajúdás első perceitől egészen a baba megszületéséig jelen van és támogatja az édesanyát.

Fontos megjegyezni, hogy a szülésznő jelenléte nem zárja ki az apa, vagy bármelyik hozzátartozó jelenlétét.

[note note_color=”#f5c0d8″ text_color=”#7d526b”]Szülésznő vagy dúla?

A szülésznő

Egészségügyi végzettségének megfelelően elsősorban szakmai szempontból követi a vajúdás és a szülés folyamatát. Ő végzi a szükséges vizsgálatokat a szülés közben. Vérnyomást, magzati szívhangot mér, NST csinál, gátvédelmet alkalmaz, és ha szükséges infúziót köt be. Az orvossal tartja a kapcsolatot és mindenről tájékoztatja őt. Ő rendeli oda a szükséges szakembereket is, akikre a baba megszületése után szükség van. A szülés alatt a kismama számára az egyik legfontosabb ember a szülésznő. A felkért szülésznő ennél többet is nyújt a kismamáknak. Nem csak közvetlenül a szülés előtt, hanem már a várandósság hónapjaiban megismerkednek, közösen átgondolják és megbeszélik a várandós szüléssel kapcsolatos kívánságait és érzéseit. Ez a fajta bábai gondoskodás a szülőszobán is érvényesül, a szülésznő érzelmileg és fizikailag támogatja, és kellő információval is ellátja az anyát.

A dúla

Egy tanult és tapasztalt szülést segítő személy, aki a vajúdónak és partnerének folyamatos érzelmi támogatást, segítséget és információt nyújt a szülés előtt, alatt és közvetlenül utána. Nem a kórházi személyzethez tartozik, hanem a kismamához. Ő már a várandóság ideje alatt segíti a kismamát felkészülni a szülésre. Lelkileg és fizikailag támogatja. Szülés alatt segít a leghatásosabb módszert megtalálni, hogy a kismama könnyebben viselje a fájdalmat és a fáradtságot. Fizikai kényelméről olajokkal, borogatással, masszázzsal és homeopátiás szerekkel gondoskodik. Ösztönzi a kismamát a légzéstechnika alkalmazására. Tartja a kapcsolatot a kórházi dolgozókkal és informálja a kismamát és partnerét az események alakulásáról. Manapság több olyan dúla létezik,  aki egyben szülésznő is.[/note]