Kiakadtak az elítélt színész pécsi fellépésén

Nővel erőszakoskodott, most pedig Pécsen magyarázza bizonyítványát Damu Roland, aki könyvének dedikálására érkezik. A programon kiakadtak a pécsi szervezetek.

A rácsok mögül kiszabadult színészt volt élettársa bántalmazása miatt jogerősen négy és fél év börtönre ítélték, és öt évre eltiltották a közügyektől. A színészt 2010-ben vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt. A férfi most önéletrajzi könyvét dedikálja Pécsen, amin kiakadtak a pécsi emberjogi szervezetek.

hirdetés

Nyirati András, Az Emberség Erejével Alapítvány kuratóriumi elnöke közölte: a nők elleni erőszak minden formáját, így a párkapcsolati erőszakot is elítéli a szervezetük.

– A könyvet nem ismerve, az eddig megjelent sajtóhírek alapján fontosnak tartom leszögezni, hogy az erőszakra nincs mentség. Magyarországon ma minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, ez mintegy félmillió bántalmazott nőt jelent -emelte ki. Hozzátette: ennek fényében mind a könyvkiadó, mind a dedikálásnak helyt adó cég figyelmét szeretnénk felhívni, hogy a társadalmi felelősségvállalás alapú vállalti gondolkodás hosszú távon nagyobb hasznot hajthat számukra, mint az eseményhez kapcsolódó bevétel. Egyúttal az alapítvány a figyelmükbe ajánlja a Vodafone állásfoglalását a TV2 egyik műsora kapcsán, amelyben nyilvánosan elhatárolódtak az erőszak minden formájától.

A pécsi nőjogi szervezet, a Nő az Esély Egyesület egyik vezetője, Gyenese Andrea szintén felháborodásának adott hangot.

– Számomra megdöbbentő, hogy ma Magyarországon ki lehet adni ilyen könyvet, és ez nem számít égőnek. Egy sokkal tudatosabb és a nők jogaira érzékenyebb társadalomban nem biztos, hogy ez működne – tette hozzá. – Ha erre tényleg lesz kereslet, akkor ez sokat elárul a magyar társadalomról és gondolkodásmódról. Úgy látszik, hogy itthon még mindig nem ciki bántalmazónak lenni.