Nem tetszik az a nő, aki régen?

Szigorú diéta, kemény edzések és folyamatos mérlegelés, mégis sokszor csalódottság uralkodik el rajtunk, amikor a tükörbe nézünk. Hogyan is érezhetnénk jól magunkat, amikor a csapból is az folyik, hogy karcsúnak és hibátlannak kell lennünk a boldogsághoz? Az ideálokat a média, a szépséget a harmónia kelti életre. Nézzük csak meg, hogy jutottunk el napjaink példaképeihez!

Az adott korszak szépségideálját mindig a társadalom mentalitása, épp aktuális esztétikai normái alakítják. Egy nő célja azonban állandó: a lehető legkívánatosabbnak lenni. De hol vannak már a willendorfi Vénusz dús keblei?

Szabadon és fiúsan – 1920-as évek

szépségideál, 1920_vegleges

Közel egy évszázaddal ezelőtt ünnepelhette a modern nő a felszabadulás korszakát. A húszas évek ideálja vékony, lapos mellű, keskeny csípőjű, hosszú lábú, és mindezek mellett rövid bubifrizurát visel. Olyan, aki sutba dobja a korábbi időszak merevségét és bátran bújik rövidebb szoknyákba és már akár nadrágokba is. A kor egyik nagy sztárja ennek megtestesítője, Louise Brooks.

A halvány arcszín egyeduralmának vége – 1930-as évek

szépségideál, 1930as

Az évtizedben megjelenő fizetett szabadság divatba hozza a napbarnított bőr ideálját. Újra teret hódít a nőies alak. A hölgyek vékony, sportos testre, karcsú derékra és hangsúlyos mellekre törekednek. A férfiak a szelídebb, ábrándosabb, titokzatosabb, egyszóval nőiesebb nőkért epekednek, akik szinte kivétel nélkül Greta Garbo-k szerették volna lenni.

A végzett asszonya színre lép – 1940-es évek

szépségideál, 1940es

Ezekben az években kettős ideálkép bontakozik ki. A kemény, széles vállú típus mellett megjelennek a hosszabb és besütötten hullámos hajú, erősebben sminkelt végtelenül nőies alakú dívák. A sportos alak eszményeként ma is sokan Coco Chanelt emlegetik, míg a korszak femme fatale ideálját Marlene Dietrich testesíti meg.

Központban a telt formák – 1950-es évek

szépségideál, 1950s

A XX. század közepét elsősorban Christian Dior és a “New Look” korszaka fémjelzi. Egyértelműen a nőies alak és kerek keblek számítanak divatosnak. A dús idomokat és karcsú derekat a legújabb fehérneműk ki is hangsúlyozzák. A kor ikonikus szépsége Marilyn Monroe, akit mindmáig igazi szex szimbólumként emlegetnek.

Divatba jön a soványság – 1960-as évek

szépségideál, 1960s

Két különböző szépségideál hódít. Egy teljesen új eszményi nő jelenik meg, amit az őzike szemű Twiggy-vel azonosíthatunk. Ő volt az, aki divatba hozza a már-már betegesen sovány alakot. A korból legtöbben talán mégis a finom és kifinomult Audrey Hepburn bájos pillantását idézhetjük fel.

Hódít a sportos és természetes – 1970-80-as évek

szépségideál, 197080s

Egyre erőteljesebb figyelem irányul az étkezési rendellenességekre, a szépségipar felől is. Az új nőideált már nem a szuper vékony, már-már betegesen sovány nők testesítik meg, hanem a sportos testalkatú, finoman izmos, hosszú hajú dívák, mint amilyen Farrah Fawcett is és Jane Fonda.

Kulcsszó a tökéletesség – 1990-es évek

szépségideál, 1990s

Ezt az időszakot a „tökéletes test” korszakaként is emlegetik. A nők kifogástalanok akarnak lenni minden áron. Az ideál a tökéletes arc, haj, test. Cindy Crawford és Elle Mac Pherson maga a megtestesült szépség: izmos has, barna bőr, hosszú lábak.

Lapos has, nagy mell és formás popsi – 2000-es évek

szépségideál, 2000es

A modern korban a korábbi időszakoktól eltérően nagyobb hangsúlyt kap a nők sportossága, ami a testalakban és az arcvonásokban is jelen van.

– A 20. század elején kifejezetten a teltkarcsú hölgyeket tartották ideálisnak, a mai korban a nő a soványabb testalkatával is azt az üzenetet sugallja, hogy szabadabb és függetlenebb – mondja Dr. Bereczkei Tamás pszichológus.

A mai kor férfija szenzitívebb, ezért előnyben részesíti azokat a nőket, akiknek a vonásai érettséget és a határozottságot tükröznek.

– A média túlhajtja még ma is a soványság kultuszát, noha a férfiak nem mindig ezt preferálják. A soványság alapja, hogy a nők fiatalabbnak látszanak. A kutatások szerint a karcsúság körülbelül 2 évvel fiatalít, de nem szabad extrém mértékben hajszolni. Felmérések szerint a férfiak tekintete elsőre az arcra vándorol, majd ezt, a közhiedelemmel ellentétben, nem a mell, hanem a popsi követi. Talán nem is gondoltad volna, de a formás fenekek jobban izgatják a pasikat.

Ha lepörgetnéd magadnak egészen a kezdetektől a szépségideál történetét, ajánljuk figyelmedbe ezt a videót!

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Xrp0zJZu0a4https://www.youtube.com/watch?v=Xrp0zJZu0a4″ width=”670″]
hirdetés

Hirdetés