Kitervelik az öngyilkosságot a tinik?

Öngyilkosságot kísérelt meg egy középiskolás fiú egy intő miatt a Babits Mihály Gimnáziumban kedden. A diák az iskola második emeleti ablakából ugrott ki. A fiú túlélte a zuhanást, de információink szerint nyílt lábszártörést szenvedett, a csontjai szilánkosra törtek. Az ügy kapcsán utánajártunk, vajon milyen okok vezethetnek odáig, hogy egy kamasz meg akarjon halni. 

hirdetés

 

A 15 éves T. Bálint információink szerint a WC ablakából, a második emeletről vetette ki magát kicsöngetés előtt pár perccel. Eszméletlen testét a diákok vették észre, ők hívták a mentőket is, akik kórházba szállították. Az eset részleteit korábbi cikkünkben olvashatják el.

Hogy Bálint miért kísérelt meg öngyilkosságot, egyelőre nem tudni biztosan, a gimnázium igazgatója, Szabóné Bárdos Csilla a fiú személyiségi jogaira hivatkozva nem nyilatkozik. Információink szerint egy iskolai verekedés és egy igazgatói intő vezetett odáig, hogy kiugrott az épület ablakából. Úgy tudjuk,  T. Bálint búcsúlevelet is írt.

– Az öngyilkossági szándék komolyságát jelzi, hogy a fiú levélben búcsúzott a világtól. Az ablakon való kiugrás pedig szintén egy különösen agresszív és viszonylag ritkán előforduló öngyilkossági kísérlet, ami azt jelzi, hogy a kamasz majdnem biztosra ment. Serdülőkorban inkább gyógyszer vagy alkoholtúladagolás a jellemző. Utóbbi kettőnél ugyanis nagyobb a kontroll, valamivel jobban ki lehet számítani a végkifejletet – mondja Bóna Adrien, klinikai gyermekpszichológus.

Szakmai szempontból ugyanakkor minden öngyilkossági kísérletet komolyan kell venni, hiszen a szándék a fontos, nem a választott módszer –  teszi hozzá a szakember.

öngyilkos

Vannak előjelek

Az öngyilkosság mindig egy folyamat, nem pillanatnyi döntés eredménye – mondja Goldmann-né Fehér Hajnalka, gyermekpszichológus. Vélhetően a fiú esetében az igazgatói intő csak az utolsó csepp volt a pohárban. A segélykiáltásokra tehát figyelni kell.

Ilyenek lehetnek:

  • a megváltozott viselkedés (túlzott befelé vagy kifelé fordulás), a magatartás, illetve az emberi kapcsolatok beszűkülése
  • saját maga ellen forduló agresszió, harag
  • öngyilkossági fantáziák
  • szokatlan viselkedés, pl.: váratlan telefonhívás, elveszített személyi igazolvány

Információink szerint T. Bálint több alkalommal is törölte magát az egyik közösségi oldalról, majd újra regisztrált. Bóna Adrien szerint manapság ez is figyelmeztetés lehet a szülőknek, barátoknak. Korábban az ellenőrző összetépése és a személyi igazolvány elhagyása volt intő jel, de manapság az online profilokra is figyelni kell.

– Ez egyfajta önmegsemmisítés, ha nem vagyok ott, olyan, mintha nem is léteznék.

Az általunk megkérdezett mindkét szakember hangsúlyozta azt, hogy az öngyilkos nem meghalni akar, hanem másként élni. Ezért is nagyon fontos, hogy a közvetlen környezet időben észrevegye a segélykiáltásokat.

Mindenkinek kell segítség!

A Babits Gimnázium igazgatója által szerda reggel kiadott közlemény szerint nemcsak a fiút, de az iskola diákjait is pszichológus kezeli majd.

– Ez egy nagyon fontos és jó lépés az intézmény részéről, hiszen egy ilyen drámai eset után veszélyes magukra hagyni a fiatalokat. Elképzelhető, hogy a csoport tagjai magukat hibáztatják, esetleg kikiáltanak egy bűnbakot, ezért szükséges felmérni, hogy kinek, milyen szintű felelőssége van a dologgal kapcsolatban. A kamaszokkal beszélgetni kell, nehogy rémálmokat vagy fantáziákat, esetleg téves meséket szőjenek az esetről – mondja Goldmann-né Fehér Hajnalka.

Bóna Adrien szerint az öngyilkosságok száma nem nő meg ilyenkor, a módszer viszont ötleteket adhat a többi serdülőnek, akiknek szintén vannak öngyilkossággal kapcsolatos gondolataik.

öngyilkosság

Hosszú a gyógyulás

A fiú jelenleg is kórházban van, úgy tudjuk, egyelőre nincs olyan állapotban, hogy pszichológus beszéljen vele, de hamarosan erre is sor kerül. A megkérdezett szakemberek szerint több hónapos kezelés vár majd T. Bálintra.

[note]

Baranyában csökkent az öngyilkosságok száma

Mint megtudtuk, a keddi eset nem gyakori Baranya megyében. A 2000-es évek óta ugyanis csökkent a befejezett öngyilkosságok száma. Míg 2000-ben 114, addig 2010-ben 92, 2011-ben pedig “csak” 73 ember vetett véget az életének önkezével. A fiatalkorúak, kamaszok szintén egyre kevésbé folyamodnak ehhez a “megoldáshoz”, amíg 2000-ben 5 ilyen eset volt, addig 2011-ben egyetlen egy sem.[/note]