Korcsolya gyerekeknek

Lassan ismét beköszönt a tél, néhány hét múlva a műjégpályán akár már csúszkálhatunk is. A gyermekeknek idén is lehetőséget biztosítanak, hogy szervezett keretek között sajátíthassák el a sportág alapjait.

hirdetés

Minden év októberében és januárjában 5 hetes korcsolyatanfolyamok indulnak a pécsi műjégpályán, heti két alkalommal csoportos foglalkozásokat tartanak, melyekre 5 éves kortól bárki jelentkezhet. Párhuzamosan egy kezdő és egy haladó csoportot állítanak össze egy-egy tanfolyamkezdéskor. Egyéni oktatáson már 4 évesek is részt vehetnek. A kurzus elvégzése után jégkorong és gyorskorcsolya szakirányt választhatnak a gyerekek és szüleik.

– Habitustól függetlenül mindenkinek ajánlom, hiszen hazánkban ez az egy olyan sportlehetőség kínálkozik, amit télen ízületi sérülések nélkül lehet űzni a szabad levegőn. Természetesen, ha a későbbiekben jégkorongozni szeretne a kisgyermek, akkor nem árt, ha egy picit agresszív – ismerteti a tudnivalókat Maretics György edző.

Akár szülőkkel együtt is űzhető

Fruzsina októberben korcsolyát kért a születésnapjára. Édesanyja, Ágnes, egy kolléganőjétől hallotta, hogy korcsolyaedzésre lehet jelentkezni, így adott volt, hogy a kislány szervezett keretek között sajátítsa el ezt a – saját tapasztalatból merítve – egyáltalán nem egyszerű sportágat.

– Az edző mindegyik gyereknél elérte, hogy felmenjen a jégre, pedig nem erőltette, de valahogy sikerült őket rávennie. Alkalomról alkalomra olyan látványosan fejlődtek a csoport tagjai, hogy öröm volt nézni. Az edző az elején jelezte, hogy hideg lesz és inkább menjenek a szülők is, szálljanak be az oktatásba. Utólag már nagyon bántam, hogy nem tanultam meg én is Fruzsival együtt korcsolyázni, de több szülő csatlakozott – osztja meg élményeit Ágnes.

Biztonságos és fejlesztő hatású

A szakember oktatók minden gyermeknél odafigyelnek, hiszen a biztonságos korcsolyázás alapjaira épülő foglalkozásokon egy rossz mozdulat beidegződése később nagyban hátráltatja a fejlődést. A korcsolyázás elsősorban a koordinációs-, valamint az egyensúlyi képességeket fejleszti. Az előre és hátra haladás technikáját sajátítják el a gyerekek, jobb és bal irányba tanulnak koszorúzni előre és hátrafelé mozgással is, illetve megtanítják őket a fékezésre is.

Kevesebben, de töretlen elszántsággal gyakorolják

Bár Maretics György szerint a sportág népszerűsége évtizedek óta töretlen, hogy mostanában mégis kevesebben űzik, annak elsősorban gazdasági okai vannak – kevesebb gyermek születik, a baranyai régióban a válság elmélyülése, valamint a gyermekek mozgásigényének drasztikus csökkenése a számítástechnika fejlődésének hatására, mind-mind befolyásoló tényezők. Ebben a szezonban a kurzus ára 9000 forint. Ehhez a szülőknek egy jó minőségű korcsolyára is érdemes beruházni, plusz olyan ruhaneműk beszerzése is elengedhetetlen, amelyek elég melegek a szabadtéri sporthoz és a másfél órás mozgáshoz elég szabadságot is hagynak.

Ahogy Ágnes mondja, Fruzsina ma is szívesen megy a jégre. A gyerekeknek és a szülőknek egyaránt sok élményt nyújtó tanfolyamok a későbbiekben is megmutatják hatásukat.

– Az októberi képzés után januárban indult egy újabb 5 hetes tanfolyam. Ott már az ügyesebbek mehettek a haladó csoportba, de nekünk ütközött más délutáni elfoglaltságokkal, ezért már nem tudtam vinni Fruzsit. Arról nem beszélve, hogy már „profin” korcsolyázik és meg van róla győződve, hogy neki már nem tudnak újat mutatni – mondja nevetve az édesanya.

Idén októberben pedig újabb jelentkező gyermekek sajátíthatják el a korcsolyázás alapjait.