Kreativitást, de azonnal!

A kreativitás fejleszthető, nem kizárólag velünk született adottság. Persze van, akiben jobban buzog és van, akiben kevésbé, de semmiképpen sem érdemes elkönyvelnünk magunkat kockafejűnek csak azért, mert nem vagyunk tehetséges festők. E téren mindenki fejlődőképes. Hogyan? Íme pár szellemes gyakorlat és tanács kedvcsinálónak!

hirdetés

A szorgalom a legfontosabb

A művészi vénát gyakran kiáltják ki a természet adományának, holott a tehetség önmagában kevés. Ahhoz, hogy szépen rajzoljunk rengeteget gyakorlás szükséges épp úgy, ahogy az autóvezetéshez vagy a programozáshoz. Alkotóerőnk életben tartásához érdemes néhány, pár perces gyakorlatot bevezetned a mindennapjaidba.

Rajzolgass!

Az iskolai tanórákon még ránk szóltak miatta, de itt az idő, hogy kiéld magad! A firkálás nem az összpontosítás hiányát jelzi, hanem segít koncentrálni, amikor amúgy elkalandoznának a gondolataid. Nem gondolnád, de egyes felvilágosult vállalatok ösztönzik is a dolgozóikat a megbeszélések alatti skiccelgetésre.

Ezen kívül érdemes rajzolgatással eltölteni a napi üresjáratokat: amíg telefonálsz, sorban állsz, ülsz a buszon, vagy a váróteremben. Egy kisméretű rajzfüzetbe dokumentálni az ötleteid nagyon jó módszer a gondolataid megőrzésére, valamint arra, hogy követni tud, hogyan fejlődik a rajzkészséged.

kreativitás

Tanulj újat!

Olyasmit válassz, ami kívül esik a komfortzónádon, amivel még nem találkoztál azelőtt. Próbáld ki magad a vászon előtt, agyaggal a kezedben vagy bármilyen más, kézügyességet fejlesztő tanfolyamon! Tanulhatnál új nyelvet, gitározni, vagy – ha nem vagy egy zseni a konyhában, – akár főzni is!

Teremts megfelelő környezetet!

Igazság szerint bárki lehet kreatív. Egyszerűen csak ingergazdag közegre és némi támogatásra van szükség hozzá. A gyerekek azért vannak tele kreativitással, mert nem félnek mások véleményétől, bírálatától, attól, hogy hibáznak. Felnőttként kevésbé kockáztatunk, könnyebben zavarba jövünk.

A kiemelkedően sikeres kreatív vállalatoknál a vezetőség törekszik arra, hogy teremtsenek egyfajta felnőtt játszóteret  a munkahelyen – a Google-nél többek között strandröplabdával és ingyen sörrel, – ahol senki nem fél szokatlan ötleteit megosztani a munkatársaival.

lego

Tarts szünetet!

Biztos hallottál már a branstormingról, azaz az együttes ötletelésről, egymásra asszociálásról, amely hasznos módja a csoportos kreativitás fejlesztésének. A legújabb kutatások viszont arra mutatnak rá, hogy a problémamegoldás új megközelítése lehet az is, ha az ember egy kicsit kiszakad a környezetéből és elmegy sétálni. A mozgás, nyújtózkodás, valamint az új környezet segít, hogy egészen más nézőpontból szemléld a megoldandó helyzeteket.

Játékra fel!

Az irodai munka mellett nagyon jó hatással lehet néha, ha a billentyűzeten kívül mással is lefoglalod, megmozgatod a kezed. Erre nagyon jó lehet a LEGO vagy Rubik-kocka vagy egy darab papír is, ha szeretsz hajtogatni. De az okostelefonodat nem ér nyomkodni!

Teszteld magad!

Bob McKim kutató álmodta meg a harminc körös tesztet. Lényegében egy papírra lesz szükséged, amelyre 30 kört kell rajzolnod. Ez után egy perc alatt igyekezzünk minél több kört valami mássá alakítani úgy, hogy bele- vagy hozzárajzolunk. Az egyik lehet egy Nap, a másik egy földgömb, a harmadik egy labda és így tovább. A lényeg, hogy minél több körrel dolgozzunk a megadott idő alatt. Csak a mennyiség számít, nem a rajz minősége! Ha tényleg elengedjük magunkat, egészen meglepő asszociációk is születnek majd, amelyek elindítják a fantáziánkat.

További feladatokat találhatsz ITT