“Láss bele” a gyermek gondolataiba

Felnőttként egymás rajzát elemezni jó móka, a gyermekrajzelemzés azonban komolyabb hangsúlyt kap. A picik ugyanis sok mindent nem szeretnének, vagy nem tudnak nekünk elmesélni, ám érzelmeik remekül megmutatkoznak rajzaikban. Összeállítottunk egy tesztet, amivel könnyedén „beleláthatunk” az apróságok buksijába.

hirdetés

Fontos, hogy az ilyen teszteket kontextusában kell kezelni, egy-egy jelentést nem szabad kiragadni a környezetéből. A tesztet végezhetjük 6-12 éves korig, az annál idősebb gyerekek rajzait inkább már a felnőtt rendszer szerint értékelhetjük.

A következő tesztet Keller Orsolya, grafológus és rajzelemző segítségével állítottuk össze.

[box title=”Mi kell hozzá?” box_color=”#8e81ac”]

Egy A4-es papír és a gyermek korától függően színes ceruzák. Tegyük a gyermek elé, és szelíden, nem erőltetve vezessük fel a feladatot, és csak akkor végezzük el a tesztet, ha van kedve.

A feladat: Rajzoltassunk egy házat, egy napocskát és egy fát a picivel. Több instrukcióra nincsen szükség, ha a gyerek több elemet is rajzol a lapra, nem baj. Nekünk a három figura a fontos.[/box]

A ház önmagunkat jelenti, a fa az érzelmeket a napocska pedig a szeretetet.

A tárgyak pozíciója

Ketté osztva a lapot a jobb az apa, a bal pedig az anya oldala. A fa pozíciója arra utal, hogy érzelmi szempontból melyik szülővel tud azonosulni, a házé pedig azt mutatja meg, hogy kinek az értékeivel tud könnyebben azonosulni. A fa vagy a ház hiányossága – például, hogy a lap szélére rajzolja a tárgyat és a fele „lelóg” – akkor az adott oldalhoz tartozó szülővel kapcsolatban valamilyen hiányosságot érez. A napocska pozíciója pedig a törődés mértékét jelenti.Rajz 3

Mekkorák a rajzok?

A gyermek körülbelül 8 éves korig egocentrikus, tehát azt gondolja, hogy ő a világ közepe, ezért a lap nagy részét a ház fogja betölteni. A ház mérete azt mutatja, hogy mekkorának érzi magát a világban. Ha a házikó reális méretű, az az jelenti, hogy az önértékelése optimális. A fa és a nap mérete – vagyis az érzelem és az értelem – vetélkedhet egymással. Ha a fa nagyobb a háznál, a gyermek számára az érzelem, ha a ház nagyobb az értelem a döntőbb.

A napot a ház méretéhez viszonyítva vizsgáljuk, ha nagy a nap, akkor az azt jelenti, hogy érzelmileg már fojtogatva érzi magát, ha túl kicsi, akkor hiányt szenved ebben.

Milyen típusú a fa?

Ha vékony a fa törzse vagy pici a lombja, akkor nagyon érzékeny a gyermek. A fenyőfa különlegességet jelent, a fűzfa és a pálmafa intuitív hajlamokat mutathat.

Van ajtó?

Az ajtó az összekötő híd önmagunk és a külvilág között. Ha nincs ajtaja a rajznak, az azt jelentheti, hogy nehézségei vannak a kapcsolatteremtéssel, nehezen barátkozik, szívesen elzárkózik a társai elől. Ha van ajtaja és kilincse is van, akkor az azt jelenti, hogy könnyen barátkozik a pici. A látszati – kilincs nélküli vagy eltorlaszolt ajtó – azt mutatja, hogy a külvilág felé barátságosnak mutatja magát, mégsem egyszerű neki barátokat találni.

Rajzol 2

Milyen az ablaka?

Az ablak a szemünk szimbóluma. A külső ingerek beáramlását szabályozza az ablak mérete és formája. Ha rajzolt ablakot a gyermek, teljesen jól látható és nincs eltakarva semmivel, az arra enged következtetni, hogy egészségesen kíváncsi a világra. Ha az ablak el van takarva valamivel – virággal vagy függönnyel – akkor nem biztos, hogy szeret néha elzárkózni. Ha nincs ablak a rajzon, az zárkózottságot, titokzatosságot jelenthet. A sok ablak fokozott kíváncsiságot jelent.

Ha van kémény a házon, akkor ügyesen levezeti a hisztit, ha nincs, akkor ezzel nehézségei lehetnek. Ha a fán van odú, akkor az egy kisebb traumára enged következtetni. Ha az odú más színű, akkor a trauma még mindig él benne, ha van benne kismadár vagy ugyanolyan színű mint a fa, akkor már ügyesen feldolgozta.