Most nagyon megéri lelassítani

A vasárnap jeligéje, a lassíts! Ma van ugyanis a nemzetközi slow mozgalom, melynek lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét egy nagy ellentmondásra, miszerint: azért rohanunk, hogy ne maradjunk le a fontos dolgokról, de azért maradunk le a fontos dolgokról, mert rohanunk! Magyarországon komoly hagyománya van a mozgalomnak, a fővárosban ma zárják a Slow Hetet. 

hirdetés

A mozgalom a nyolcvanas évek Olaszországában gyökerezik, ahol egy olasz gasztroblogger, Carlo Petrini nagy erőket fektetett abba, hogy egy tervezett gyorsétterem ne nyisson meg a városkában. Petrini akkor még csak a slow food (vagyis lassú ételek) mellett kampányolt, ám a mozgalom azóta az élet összes területére kiterjedt. A fast food ellenpólusaként egyébként a mozgalom a helyi termelőket támogatja, a ízek átélését és az étkezés élvezetét helyezi előtérbe.

Boldogság 1

A világnézet kiterjedt az utazásra, a gyereknevelésre, az olvasásra, a médiafogyasztásra, a mozira, és a design-ra is. A slow design például a fenntarthatóságról, a helyi alapanyagok és szakértelem felfedezéséről, az újrafelhasználásáról, a do-it-yourself tevékenység népszerűsítéséről szól. Nem kell messzire mennünk, hogy mindezt Pécsett is felfedezzük! Városunkban slow design-ra, ételekre és életmódra is vannak szép példák. Csak, hogy párat említsünk a helyi termelőket támogatja az ASzPIK a Tüke Piac és a Búza téri piac is, de találunk újrahasznosított termékeket előállító vállalkozókat is szép számmal Pécsett mint például a Licorice, a Retextil vagy a ReArt műhely.

[note note_color=”#aaf8b9″]

A mozgalom városi szintű célja, hogy a mindennapi lét tempóját emberléptékűre lassítsa, hogy a lakók jobban megismerhessék a környezetet és a helyi értékeket és magukénak érezzék a városukat. Itthon is büszkélkedhetünk már slow várossal, 2010 szeptemberében Hódmezővásárhely lett az első lassú város.[/note]

olvasás, nő

Persze nem könnyű egy olyan eredmény orientált világban lelassítani, ahol élünk! Nem érkezhetünk késve a munkahelyünkre, csak azért mert “visszavettünk a rohanó tempóból”. De vannak olyan hétköznapi tippek, melyekkel könnyebbé, lassabbá és élvezetesebbé tehetjük az életünket, és kicsit lefaraghatunk a rohanásból. Összeszedtünk néhányat.

[box title=”Így lassíts le!” box_color=”#e4aef4″]
  • Tarts egy “csendes” napot a héten.
  • Hétvégén mássz fel egyedül egy pécsi kilátóra, és nézelődj addig, ameddig jól esik.
  • Szakíts ki pár órát a hétvégédből és szedj ízletes gyümölcsöt a saját kezeddel.
  • A nap végén írd le egy cetlire, hogy mik az adott nap negatív élményei, majd gyűrd össze és dobd ki a papírt!
  • Olvass el újra egy fiatalkorodban kezedbe vett könyvet.
  • Ültess növényeket, és nézd ahogy kivirágoznak.
  • Jelölj ki egy semmittevős órát a napodból. És tényleg ne csinálj semmit, csak nézz ki a fejedből!
  • Ülj le és színezz!
  • Szerezz be jövőre egy anti-határidőnaplót![/box]

A témában egy TED videót is megtekinthetünk:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=AvhHOUpLxr0″ width=”660″]