Lassítsd le a tempód!

Csak az órát figyeljük

Folyamatosan az órát lessük, egyik találkozóról a másikra rohanunk. A munkahelyünkön pedig túlterhelve magunkat, egymás után, megállás nélkül végezzük a feladatainkat. A teendők sora végtelen, a feladatok száma azonban növekszik, és közben azt érezzük, kifutunk az időből. Ebben a túlfeszített tempóban, nyomás alatt nem képes egészségesen működni a szervezetünk túl hosszú ideig. Az egyik megoldás erre, ha tudatosan lassítunk a tempón.

hirdetés

A stresszt lefegyverezhetjük, ha megtanítjuk lelassítani magunkat. Ezt az életünk minden területén képesnek kell lennünk alkalmazni, de ajánlott ott kezdeni, ahol a legtöbb feszültséget szívjuk magunkba a nap folyamán. Egyre több szakterület számára válik egyértelművé, hogy a jelenlegi munkatempó és az azzal együtt elvárt minőség nem tartható fenn hosszú távon. Erre a problémára, a kiégés ellen igyekeznek megoldást találni a különböző módszerek.

Nagyon kemény meló utólag rendezni a problémát

 

Legyél jelen tudatosan!

A munka és magánélet között nehéz tudatosan lavírozni és talán még nehezebb mindkét pozícióban sikeresnek éreznünk magunkat. Ehhez fontos, hogy megtanuljunk mindig csak az adott feladatban elmélyedni, anélkül, hogy belefeledkeznénk. A munkanap végén, az irodából kilépve azonban át kell kapcsolnunk az agyunkat is. Párunk és barátaink mellett munkahelyi leveleket olvasni, vagy fejben a következő nap teendőin kattogni nem egészséges. Meg kell tanulni szétválasztani a két területet és elkülöníteni azokat egymástól.

Gyors élet, vagy jó élet?

A legtöbben megtapasztalhattuk már, hogy a gyorsaság a minőség rovására megy sok esetben. A kapkodással figyelmetlenség párosul, ami hibákat eredményezhet. A hibák kijavítása miatt nem csak idegesebbek leszünk, de a már egyszer elvégzett feladathoz ismét vissza kell térnünk, ezért a többi teendőre kevesebb időnk marad, és folytatnunk kell a feszített munkát egy végtelen körforgásba keveredve.

időmenedzsment

A lassabb, körültekintőbb munka azonban jobb eredményhez vezet. Meg kell tanulnunk tudatosan több időt fordítani egy-egy feladatunkra, hogy megtapasztaljuk ennek pozitívumait.

Szokj le a multitaskingról!

Ha több különböző feladatot egyszerre igyekszel megoldani, azt nevezzük multitaskingnak. Le kell szoknunk arról, hogy az egyik teendőt a másikba ágyazva végezzük el egy csepp szünetet sem hagyva magunknak. Evés közben levelekre válaszolni, telefonálás közben bevásárló listát készíteni nem teszi hatékonyabbá a napjainkat. Helyette állíts fel egy sorrendet, de ne felejts el rövid szüneteket is beiktatni.

Otthonról melózni lehet, csak nem több százezres fizetésért

Néha nemet kell mondani

Nem vagyunk képesek minden feladatot egymagunk elvégezni, főleg nem azonnal. Pláne nem akkor, ha percenként újabbak érkeznek a már eleve hosszú listához. Mérlegelve a szituációt és a lehetőségeidet, tanulj meg nemet mondani. Bár mindenki azt fogja éreztetni veled, hogy tragédia történik, ha nem készül el azonnal a feladat, de az első „nem” után rá fogsz jönni, ez mégsem így van.

A kikapcsolás kikapcsolódás is

A telefonunk folyton a kezünkben, a szemünk pedig megállás nélkül valamilyen képernyőt bámul. A folyamatos jelenét a virtuális térben azonban a valódi kapcsolatok elgyengüléséhez vezet. Az éttermekben és bárokban, a családi összejöveteleken sem vagyunk képesek félretenni a telefonunkat.

Fejben már a nyugalmat tervezzük

Az igazi feltöltődést azonban éppen a kütyümentesség érzése adhatja meg. Érdemes tehát fokozatosan hozzászoktatni magunkat, hogy ne pörgessük unalmunkban a hírfolyamunkat. Ne menjen a laptop a háttérben és reggel ne az első mozdulatunk legyen, hogy a villogó telefonunk után nyúlunk.

Merjünk pihenni!

Adjunk magunknak egy szabadnapot. Fordítsunk figyelmet a pihenésre, amire a szervezetünknek, az agyunknak komoly igénye van. Aki azt érzi, hogy nincs ideje megállni egy napra vagy akár csak néhány órára, annak van a legnagyobb szüksége arra, hogy mielőbb változtasson az életvitelén.

Befelé fordulás

A saját magunkkal töltött időnek fontos szerepe van. A meditációs gyakorlatok, a jóga különböző változatai segíthetnek abban, hogy le tudjunk lassulni. Élvezzük a nyugalmat és az örökös rohanás helyett egy élhetőbb, egészségesebb tempót alakítsunk ki magunknak!