Lassítsd le az őszülést!

Caucasian Brunette Woman With Crossed Hands Over Gray. Vertical Image Composition

A nők körében retteget jelenség az őszülés. Még nagyobb a dráma az ezüstös szálak körül, ha a folyamat korábban veszi kezdetét az átlagnál és már a húszas évek elején, közepén megjelennek a nem kívánt tincsek. Aki talált már fehér hajszálakat a fején, biztos azon is eltöprengett, mivel lassíthatja le az őszülést. Dr. Forrai Márta orvos, természetgyógyász avatott be minket a részletekbe.

hirdetés

– Általánosságban az mondható el, hogy 30 éves korunk körül kezdünk el őszülni. Az ősz hajszálak megjelenésének oka, hogy lecsökken a hajban található melanin termelése, illetve a kataláz nevű enzim szintje – magyarázza a szakember.

őszülés

A melanin pigmenteket tartalmaz, amely a haj színéért is felelős. A csökkenés során egyre kevesebb pigment kerül a hajszálakba, minek következtében az egy idő után fehér színűvé válik.  A kataláz enzim a hajhagymásban található sejtekben termelődik és működése során a hajszálakban felgyűlt hidrogén-peroxid lebontásáért felel. Működésének köszönhetően nyeri el hajunk természetes színét. Amennyiben ezeknek az anyagoknak a szintje eltér az optimálistól, megkezdődik az őszülés.

Nem csak a genetikán múlik

A pécsi orvos szerint a genetikai tényezők mellett az életvitelünk is erőteljes hatással van az őszülésre. Részben ennek is köszönhető, hogy a fiatalabb generáció korábban tapasztalhatja meg a hajának fakulását szüleinél, és nagyszüleinél.

– Ha testet és a lelket egyaránt megviselő stresszhelyzet hosszabb ideig áll fenn, annak következtében fokozódik az ősz hajszálak megjelenése – mondja Dr. Forrai Márta.

A nyugalom a szép haj kulcsa

A stresszes állapot hatással van a fejbőr anyagcseréjére, illetve vérellátására, mely során gyorsabban éli fel a szervezet a benne található B-vitamint. Ezek közül a legfontosabb, hogy megőrizzük, vagy pótoljuk a B5-vitamint, vagy más néven pantoténsav megfelelő mennyiségét.

A doktornő elmondta, hogy a stressz mellett az étkezésnek és a hormonális változásoknak egyaránt szerepe van az őszülésben.

őszülő haj

 

Fontos, hogy törekedjünk a változatos étkezésre, és megfelelő mennyiségű friss zöldséget fogyasszunk, hiszen e nélkül a szervezetben különböző hiányállapotok alakulnak ki. Mindez pedig kihat fejünk ékére is, mivel a haj az elfogyasztott táplálékból nyeri azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, melyekből felépül.

A vashiányos személyeknél megfigyelhető, hogy őszülni is korábban kezdenek. Az optimális vasszint azonban a helyes táplálkozással könnyen elérhető, mivel a vas a vörös húsok és a máj mellett számos zöldségben és magvakban megtalálható.

Mit tehetünk?

Ha úgy érezzük, még túl korai, hogy hétről hétre egyre több ősz hajszálat találjunk fésülködés közben, érdemes górcső alá venni életvitelünket és önvizsgálatot tartani. A helytelen táplálkozás esetén egy vérvételből, illetve szakorvosi konzultációval megtudhatjuk, min lenne érdemes változtatni az étkezésünkben. Emellett általánosságban elmondható, hogy az egészségünk érdekében a stresszt kiváltó tényezőket a lehetőségeinkhez mérten kerülni kell.