Lépésről-lépésre a boldogság felé!

A panaszkodás igen kedvelt elfoglaltság, olyan automatizmus, amit nagyon utálunk másokban, de jellemzően mi magunk is csináljuk. Sokszor pedig bele sem gondolunk, hogy a folyamatos önsajnálat és a negatív dolgok gyakori emlegetése mennyire befolyásolják életünket.

hirdetés

Gondolkodj pozitívan! Csak a szép dolgokra koncentrálj! Tartsd távol magadtól a rosszat! Gyakran találkozni ilyen vagy ehhez hasonló felszólításokkal, tanácsokkal.

Az alapgondolat persze nem rossz, de a rózsaszín ködbe burkolózás ugyanolyan rossz lehet, mint a negatív szemlélet – mondja Bátor-Hős Katalin, pécsi pszichoszomatikus hipnoterapeuta és életébresztő. A szakember a végletek helyett a realitás talaján maradást tartja célravezetőnek. Legyünk tisztában azzal, ami nem annyira jó a jelenlegi életünkben, de ne legyünk borúlátóak.

A negatív gondolatokkal még több rossz történést vonzunk be az életünkbe
Negatív gondolatokkal még több rossz történést vonzunk be az életünkbe

– Önámítás lenne úgy tenni, mintha minden rendben lenne, mintha nem lennének rossz vagy dühítő dolgok. Tisztában kell lennünk a valósággal ahhoz, hogy meg tudjuk találni minden élethelyzetben a jót.

A szakember szerint ugyanis ez a cél. A pozitív hozzáállás választás, döntés kérdése. Nézzünk alaposan körül és próbáljuk megtalálni az alternatívákat. Csak egy egyszerű példa:

– Ha az élelmiszerboltban túl drágának találjuk azt a ketchupot, ami a kedvencünk, akkor ne dühöngjünk feleslegesen azon, hogy nem tudjuk megvenni, inkább keressünk helyette olyat, ami hasonló összetevőkből áll és olcsóbb. Valószínűleg létezik ilyen.

gondolkodj pozitívan!

[note note_color=”#f495a2″]

Hogyan változtassunk? 

Nagyon fontos, hogy lépésről-lépésről haladjunk az új (pozitívabb) szemléletmód felé. A felnőttkorra rögzült mechanizmusokat és személyiséget ugyanis nem könnyű megváltoztatni.

1. Kérdezd meg magadtól, hogy miért panaszkodsz!

Választ, vagy segítséget vársz a kívülállóktól, vagy egyszerűen csak sajnálatot szeretnél kicsikarni a másikból?

2. Szedd össze tényszerűen, hogy a jeleben milyen valós problémák aggasztanak, és gondold végig, hogy miként lehetne tenni ellenük!

Így egyfelől észreveheted, hogy olyan dolgon panaszkodsz, amin nem is kellene, másfelől rávilágíthatsz a megoldásokra.

3. Írd össze, hogy miért vagy hálás az életben, mitől vagy boldog, mit szeretsz önmagadban!

Az ember a rohanó hétköznapokban nem figyel oda erre, ezért az éppen aktuális kritikákat vagy negatívumokat sokkal többre értékeli.

4. Vigyázz, hogy mi csúszik ki a szádon!

Az olyan mondatok, mint a “Mindjárt megőrülők!”, vagy “Már megint olyan hülye voltam!” általában reflexszerűen hagyják el a szánkat, de vigyázzunk, ezek önbeteljesítő jóslatként működnek!

5. Ha egy közösségben elindul a panaszáradat, akkor mondjunk rá nemet!

A mértéktelen panaszkodás minket is lehúz, inkább lépjünk ki belőle.

6. Próbáld magadat kívülről nézni!

Vagy kérj meg egy harmadik személyt erre. A külső nézőpont mindig új megvilágításba helyezi az életünket.

7. A mi lett volna ha, kezdetű mondatok teljesen feleslegesek!  [/note]