A lombik az egyetlen esély?

Húszas éveink elején még félünk a teherbe eséstől, ám az idő múlásával fordul a kocka, és mindennél jobban vágyunk egy pozitív tesztre. Sajnos azonban a várva várt ajándék nem mindig érkezik gyorsan és könnyedén. A meddőség korunk egyik legaggasztóbb problémáinak egyike. Mit tehetünk, ha a mesterséges megtermékenyítés helyett más alternatívát keresnénk? 

Statisztikai adatok szerint megközelíti a 20 százalékot azoknak a pároknak az aránya, akiknek egy éven belül nem sikerül a gyermeknemzés. A meddőség okainak hátterében a szervi elváltozások mellett egyre gyakoribb okként merül fel a nem megfelelő táplálkozás és életmód, a stressz, valamint az is, hogy a nő már nem fiatal.

meddőség

Hagyományos és természetes orvoslás szimbiózisa

Dr. Michelisz László szülész-nőgyógyász immár 15 éve foglalkozik a meddőség problémájával orvos-természetgyógyászként is.

– A megfelelő szakorvosi kivizsgálások után, az orvosi kezeléseket nem elvetve, hanem azokat kiegészítve (integratív módon) lehet alkalmazni a természetgyógyászati módszereket. Az orvoslásban a jövő az integratív medicináé, ezt bizonyítják a hazai és a nemzetközi tapasztalatok is – mondja a szakember.

A hagyományos kínai orvoslás ugyanúgy rendelkezik diagnosztikai módszerekkel, amelyekkel feltérképezik a leendő mama állapotát, majd az eredményeknek megfelelően egyéni tervvel segítenek a fogamzásban – erősíti meg dr. Hegyi Gabriella, a PTE ETK professzora, a Yamamoto Intézet igazgató főorvosa, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke.

Figyeljünk oda az életmódunkra

Kutatások támasztják alá, hogy a pszichés állapot és a testi működés szoros összefüggésben áll, amely kihathat a gyermekvállalásra is. Éppen ezért sokszor a stressz csökkentése jelenthet megoldást, nem feltétlenül kell a természetes helyett a mesterséges megtermékenyítést választani.

– Fontos, hogy olyan alapvetőnek tűnő dolgokra is odafigyeljünk, mint a megfelelő testmozgás, stresszoldó relaxálás, pihenés, megfelelő alvás. Hozzáértő orvosi felügyelettel történő kíméletes méregtelenítés, illetve a táplálkozási szokások rendezése is befolyásolhatja a testünk működését – hangsúlyozza dr. Michelisz László

Teremtsük meg a belső egyensúlyt

A meddőség okaira gyógymódot jelenthet a szervezet egyensúlyzavarának helyreállítása, amelynek megteremtésében az akupunktúra gyakran használt módszerként szerepel. A hagyományos kínai orvoslás a probléma gyökerét, nem annak tünetét kezeli. Javítja a keringést, fokozza a vér áramlását a nemi szervekhez és stabilizálja a hormonszinteket. Használatával javítani lehet a petefészek működésén és spermatermelődés mennyiségén és minőségén is. A budapesti Yamamoto Intézetben – amely a PTE Konfuciusz Intézetének fővárosi oktatói centruma – a gyakorlatban is foglalkoznak meddő párokkal.

– Tartós akupunktúrás beavatkozással sok esetben el lehet érni az optimális fogamzást és számos sikertelen lombikbébiprogram után a kívánt terhességet – osztja meg tapasztalatait a doktornő.

Gyógyvíz

Fűben, fában (és vízben) lelünk orvosságra

A gyógyszerek mellett egyre többször nyúlunk vissza a természetben fellelhető jótékony hatású növényekhez is.

– A fitoterápia évezredes tapasztalati elvekből kiinduló, ma már tudományosan is alátámasztott gyógyítási módszer. Fontos része lehet a kezelésnek a gyógynövények alkalmazása: gyógyteák, aromaterápia, apiterápia (méztermékek alkalmazása) formájában is – mondja az orvos,  természetgyógyász.

Bizonyos ásványi anyagok és a meleg nőgyógyászati betegségeket is gyógyít. Kutatások bizonyították, hogy kifejezetten meddőségi problémák orvoslásában segít a harkányi gyógyvíz, erről korábban részletesen is írtunk.

Tudatosan figyeljünk testünk működésére

Számos témával kapcsolatban előkerült már a sport jelentősége. Élettani és mentális szempontból, illetve a gyermekvállalás elősegítésében is fontos szerepet játszik. Aviva Steiner szerint izmaink megmozgatásával hatást tudunk gyakorolni szervezetünk hormonális állapotára is. Az általa életre hívott speciális torna bizonyos esetekben helyettesítheti a hormonkezelést, sőt a műtéti beavatkozást is.

A fentebb felsoroltak a maguk hatásmechanizmusai útján mind azt a célt szolgálják, hogy a  női test  és lélek is  felkészüljön a  teherbe esésre. Érdemes már  a tervezett fogantatás előtt fél-egy  évvel  elkezdeni a kivizsgálásokat és a kezeléseket,  mert a szervezet “áthangolásához”  (stressz csökkentése, a hormonrendszer szabályozása, az immunrendszer erősítése, stb.) bizony idő és sok türelem kell – ajánlja a szülész-nőgyógyász.

 

Hirdetés