Megmondjuk, mi az a déjà vu, vagy már hallottad?

Sokaknak a déjà vu jelenség valami megfoghatatlan, körülírhatatlan, érthetetlen és varázslatos, amit rengetegen tapasztalnak életük folyamán. „Mintha egyszer már megtörtént volna” – gondolja mindenki, holott ez nyilván lehetetlen. És mégis, mintha a körülmények, mozdulatok mind stimmelnének. Most akkor ez micsoda?

hirdetés

Életünk során legalább egyszer átéljük a déjà vu érzést, van, aki többször, van, aki kevesebb alkalommal lesz a részese. Abban mindenki egyetért, hogy van benne valami hátborzongató, még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, mi is ez pontosan.

Dr. Stark András pécsi pszichiáter szerint korántsem olyan misztikus és megfoghatatlan a jelenség, mint azt a legtöbben gondolják. Sokak számára azért tűnhet olyan rejtélyesnek, mert gyakorta összekötjük az álommal, amit szintén fiktív módon élünk át. Ez nem szervi sajátosság, amit bármiféle módon ki lehetne mutatni, tisztán pszichés élmény.

deja-vu
Bármilyen szituációban bevillanhat egy kép

Több fajtája van a jelenségnek. Egyszerűen fogalmazva: „mintha már láttam volna”, „mintha már hallottam volna”, és “mintha már részese lettem volna az élménynek”.

Mindez azonban abból ered, hogy egy új tapasztalatot hirtelen nem tudunk beilleszteni a tudatba, ezért az elme az ismeretlent próbálja ismerőssé tenni maga számára.

Stark szerint a déjà vut az időskor kivételével bármikor megtapasztalhatja az ember, akkor már az emlékezet romlik, az Alzheimer-kór és a demencia is közrejátszik. Ilyenkor a régi emlékek jellemzően jobban rögzülnek, mint az újak.

deja vu
Az amerikai akciófilmben a sikeres nyomozás kulcsává válik a déjà vu

Az, hogy valaki gyakrabban, más ritkábban éli át a jelenséget, teljesen személyiségfüggő. Egy érzelmei által jobban vezérelt ember hajlamosabb a személyes vágyait, akaratát, érzelmeit jobban rávetíteni a valóságra, és ez több alkalommal „hívhat elő” déjà vu érzést. Ugyanígy, ha valakinek a valóságérzéke labilis, szintén többször lehet részese a jelenségnek.

Kiváltó okokról ennél fogva nem is beszélhetünk, hiszen a másodpercek múlásával folyamatosan új tapasztalatokat élünk át. Az pedig tőlünk függ, mennyire gondolkodunk racionálisan, vagy inkább álmodozni szeretünk és olyannak látni a világot, amilyennek szeretnénk.