Mellrák: nagyon oda kellene figyelni!

Magyarországon ez a vezető halálozási ok, évente több mint kétezren halnak bele. Megelőzni nem lehet, de idejében felismerni igen. Minden nőt veszélyeztethet, mégsem vesszük elég komolyan. Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja, amelyhez természetesen Pécs csatlakozik. A cél: a figyelemfelhívás!

hirdetés

Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra a leginkább veszélyeztetett korú, 35 év feletti nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Októberben ezért számos rákellenes szervezet figyelemfelhívó programokkal készül, és arra kéri a nőket, hogy akár apró, egyéni mozgalmakkal is támogassák a megelőző folyamatot.

A kód: rózsaszín

Bármivel is próbáljuk felkelteni a figyelmet, a hangsúly a jellegzetes rózsaszín árnyalaton van, amely a nemzetközileg elfogadott színszimbolikája az emlőráknak. – Ha már egy nő megkérdezi tőlünk, hogy miért viseljük ezt a színt, akkor már tettünk egy lépést a mellrák elleni küzdelemben – mondja Kovácsné Kósa Judit, a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezetének elnöke.

Mellrák, emlőrák, figyelem, nő, instagram
Az Instagramot mellrákellenes képek árasztják el.

Pécsett sok helyen látni ebben a hónapban ezt az árnyalatot. Van, aki rózsaszínre mázolja körmeit, van, aki szalagot tűz ki, van, aki egy tincset változtat rózsaszínre a hajkoronáján. Hasonló célt szolgál a “No Bra Day”, vagyis a melltartómentes nap is, ami szintén a mellrák elleni küzdelemre szeretné felhívni a figyelmet úgy, hogy – bármilyen furcsa is – a nők egyszerűen mellőzik a melltartó használatát október 13-án.

Jegesvizes vödör helyett táncvideó

Egy figyelemfelhívó kampányt indított az Egészség Hídja Összefogás Egyesület, amelyhez bárki, bárhonnan csatlakozhat. A mozgalomnak semmilyen anyagi vonzata nincsen, nem kötelező adakozni sem, csupán annyit kell tennünk, hogy az Összefogás a Mellrák Ellen Facebook-csoportjába feltöltünk egy táncos videót, és ellátjuk a #pezsegjazeletert jelöléssel. Kovácsné Kósa Judit elmondja, hogy ehhez a Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete is csatlakozik fiatal önkénteseivel, akikkel egy izgalmas táncos videót is fognak készíteni.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=n7_ikeusWGs” width=”640″]

Rózsaszín séta

Szerte az országban ebben a hónapban úgynevezett rózsaszín sétára kelnek a nők. A programsorozat célja egyrészt a már említett a figyelemfelhívás, másrészt azoknak a hölgyeknek a bemutatása, akik már átestek a műtéten. Tavaly a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete és az Avon közösen szervezte a sétát, amelyet egy sikeres pályázat keretében hajtottak végre, így mintegy 10 millió forintnyi adományt kaptak. Ők ezt a PTE emlőrákellenes kutatócsoportjának ajánlották fel, amelyből két készüléket vásároltak a kutatók. Október utolsó napjaiban erre az adományátadásra kerül majd sor, ezzel egy időben indul a „rózsaszín séta” is városunkban. A program pontos idejéről és helyéről az PTE Orvostudományi Kar honlapján tájékozódhatunk.

Emlőrák, mellrák, nő, rózsaszín szalag

Ultrahang vagy mammográfia?

Korábban írtuk, hogy a 30 évesnél fiatalabb nőknél ultrahanggal szűrnek, a 30-35 éves kor közötti páciensek esetében az orvos mérlegel, 35 felett pedig mindenképpen mammográfiás vizsgálatot végeznek. Itt a nagyobb probléma, hiszen annak ellenére, hogy ultrahangszűrésre Pécsett egy-két héten belül kaphatunk időpontot, egy mammográfiás kontrollra akár két évet is várnunk kell.

[box title=”Fontos az önvizsgálat” box_color=”#ff5cae”]

A mammográfia, vagyis emlővizsgálat 30-35 év feletti hölgyeknek javasolt, ugyanis fiatalabb korban az emlő mirigyállománya a hagyományos röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. A mammográfiás vizit csupán 20 percet vesz igénybe és egyáltalán nem fájdalmas procedúra. Mrekváné dr. Burián Zsófia pécsi orvos elmondja, hogy 35 év alatt is erősen ajánlott az önvizsgálat, amelyet havonta, menstruációs ciklusunk ugyanazon napján javasolt elvégezni.[/box]